Διατροφή για τις Πανελλήνιες: Τροφές για εξαιρετικά αποτελέσματα

Διατροφή για τις Πανελλήνιες: Τροφές για εξαιρετικά αποτελέσματα

Οι Πανελλήνιες είναι μια πολύ δύσκολη πρόκληση για τους μαθητές και η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πνευματική τους απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και δη την εβδομάδα των εξετάσεων.

Όταν ο μαθητής προσπαθεί να απομνημονεύσει και να κατανοήσει πολλές νέες πληροφορίες, είναι σημαντικό να διατηρεί την υγεία του, σωματική και ψυχική, σε άριστη κατάσταση. Η καλή υγεία μπορεί να προωθήσει την ακαδημαϊκή απόδοση και να συμβάλει σημαντικά στην κατάκτηση των ακαδημαϊκών στόχων. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες σημαντικές τροφές που αποτελούν μια εξαιρετική διατροφή για τις Πανελλήνιες και γενικότερα για κάθε εξεταστική περίοδο.

Μούρα – Διατροφή για τις Πανελλήνιες

Τα μούρα είναι πλούσια σε μια ποικιλία ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ακαδημαϊκής απόδοσης και στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδείς ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι βελτιώνουν την πνευματική απόδοση, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας, προστατεύοντας από τις φλεγμονές και βελτιώνοντας τα νευρικά κύτταρα και τις κυτταρικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη. Πολλές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μούρων επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 40 άτομα εξέτασε τα αποτελέσματα της καθημερινής κατανάλωσης μούρων, διαπιστώνοντας ότι οδήγησε σε γρηγορότερους χρόνους απόκρισης σε διαγωνίσματα και τεστ και βοηθώντας τους συμμετέχοντες να είναι ακριβείς στις απαντήσεις τους.  Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μελλοντικά καλά σχεδιασμένες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτό το πιθανό όφελος.

Εσπεριδοειδή – Διατροφή για τις Πανελλήνιες

Τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της υγείας του εγκεφάλου. Ομοίως με τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως η εσπεριδίνη, η ναρρίνη, η κουερσετίνη και η ρουτίνη, μεταξύ άλλων.  Αυτές οι ενώσεις μπορεί να έχουν την ικανότητα να προάγουν τη μάθηση και τη μνήμη καθώς και να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τραυματισμό, αποτρέποντας επομένως την ψυχική παρακμή. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ψυχικής απόδοσης. Μια μελέτη σε 40 νεαρούς ενηλίκους έδειξε ότι η κατανάλωση (500 mL) 100% χυμού πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ αύξησε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και βελτίωσε σημαντικά την απόδοση σε μια δοκιμή που περιλάβανε ταίριασμα συμβόλων με αριθμούς.

Αν και οι χυμοί φρούτων είναι πιο συγκεντρωμένες πηγές αυτών των ενώσεων που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, τα εσπεριδοειδή ολόκληρα είναι επίσης πλούσιες πηγές φλαβονοειδών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σνακ κατά τη μελέτη ή την προετοιμασία για μια εξέταση.

Αβοκάντο – Διατροφή για τις Πανελλήνιες

Τα αβοκάντο είναι φρούτα που μπορείτε να απολαύσετε με διάφορους τρόπους, όπως ως πουρέ, σε τοστ ή και ολόκληρα με λίγο αλάτι. Αποτελούν έτσι ένα εύκολο σνακ μελέτης, που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.  Είναι εξαιρετική πηγή λουτεΐνης, ένα καροτενοειδές που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και τα μάτια και μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.  Μελέτη σε 84 ενηλίκους έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα γεύμα που περιείχε φρέσκα αβοκάντο για 12 εβδομάδες είχαν αυξημένα επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα και παρουσίασαν βελτιώσεις στην ακρίβεια των εξετάσεών τους. Τα επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα και η πρόσληψή της έχουν συσχετιστεί με καλύτερη διανοητική λειτουργία γενικά.

Ψάρια – Διατροφή για τις Πανελλήνιες

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λίπη που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Μπορούμε να τα βρούμε σε λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι επίσης εξαιρετικές πηγές άλλων θρεπτικών ουσιών που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ψαριών με τη βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη σε 76 Ιάπωνες ενηλίκους συνέδεσε την υψηλότερη πρόσληψη ψαριών με καλύτερη απόδοση στη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου.

Μια άλλη μελέτη σε περισσότερους από 17.000 μαθητές διαπίστωσε ότι η πρόσληψη 100 γραμμ. ψαριού την ημέρα συσχετίστηκε σημαντικά με καλύτερους βαθμούς στα γερμανικά και τα μαθηματικά, σε σύγκριση με την καθόλου ή περιορισμένη πρόσληψη ψαριών. Πολλές άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ψαριών με καλύτερη διανοητική απόδοση και βραδύτερη ψυχική παρακμή, η οποία αποδίδεται στη συγκέντρωση σημαντικών θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ωμέγα-3, στα ψάρια.

Αυγά – Διατροφή για τις Πανελλήνιες

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως πολυβιταμίνη της φύσης, λόγω της ποικιλίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Β12, της χολίνης και του σεληνίου.  Για παράδειγμα, το σελήνιο εμπλέκεται στον συντονισμό, τη μνήμη, τη γνώση και την κινητική απόδοση, ενώ η χολίνη απαιτείται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παραγωγή της ακετυλοχολίνης η οποία είναι απαραίτητη για την αποθήκευση της μνήμης και τη λειτουργία των μυών.  Η βιταμίνη Β12 παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη νευρολογική υγεία, ενώ τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη, μια καροτενοειδή χρωστική που έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη οπτική και διανοητική λειτουργία.  Ωστόσο, πρέπει να τρώτε ολόκληρα αυγά –όχι μόνο ασπράδια– για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη που προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.