fbpx
δερματικές αλλεργίες άγχος άνδρας πιάνει τον ώμο του που πονάει

Άγχος και δερματικές αλλεργίες: Αίτια και αντιμετώπιση

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες, όπως εξανθήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να ενισχύσουν το άγχος. Εάν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση του δέρματος, όπως ψωρίαση ή ροδόχρου ακμή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματά σας. Αν συμβεί αυτό, το άγχος θεωρείται το έναυσμα που προκαλεί τις δερματικές αλλεργίες.

Ευτυχώς, ένα εξάνθημα που προκαλείται από άγχος γενικά δεν προκαλεί ανησυχία. Στην πραγματικότητα, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί εύκολα στο σπίτι.

Πώς μοιάζουν οι δερματικές αλλεργίες που προκαλεί το άγχος;

Τα εξανθήματα από το άγχος παίρνουν συχνά τη μορφή κυψελών, που μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Οι περιοχές που επηρεάζονται από κυψέλες είναι γενικά κόκκινες και πρησμένες. Αυτές οι κηλίδες μπορεί να είναι μικρές όσο η μύτη του μολυβιού ή μεγάλες όσο ένα πιάτο. Μερικές φορές αυτά τα εξανθήματα μπορεί να συνδεθούν και να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες κυψέλες.

Οι κυψέλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως γενικό πρήξιμο του δέρματος που αναπτύσσεται σε ένα μέρος στο σώμα. Αυτό το μέρος της διόγκωσης μπορεί να εξαφανιστεί και στη συνέχεια να εμφανιστεί κάπου αλλού. Οι περιοχές που επηρεάζονται από τις κυψέλες παρουσιάζουν φαγούρα και αίσθημα καύσου. Μια μεμονωμένη κυψέλη γενικά εξαφανίζεται σε περίπου 24 ώρες, αλλά νέες κυψέλες μπορεί να σχηματιστούν καθώς οι παλιές εξαφανίζονται.δερματικές αλλεργίες άγχος κόκκινο σπυρί στο δέρμα από άγχος

Άγχος και δερματικές αλλεργίες: Αντιμετώπιση

Οι δερματικές αλλεργίες από το άγχος είναι σπάνια σοβαρό πρόβλημα, αλλά εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή υπάρξει πρήξιμο του λαιμού ή των χειλιών σας, πρέπει να καλέσετε αμέσως βοήθεια. Η αντίδρασή σας μπορεί να έχει προκληθεί από κάτι άλλο, το οποίο ενδέχεται να είναι απειλητικό για τη ζωή και να χρειάζεστε επείγουσα φροντίδα. Ευτυχώς, τα περισσότερα εξανθήματα που προκαλούνται από άγχος εξαφανίζονται μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να επιστρέψουν. Ορισμένα είναι πιθανόν να παραμείνουν μέχρι έξι εβδομάδες.

Αποφύγετε το ξύσιμο του εξανθήματος, το οποίο μπορεί να το κάνει χειρότερο και να εξαπλώσει βακτήρια στο δέρμα. Οι οικιακές θεραπείες, όπως δροσερές κομπρέσες και παγοκύστες, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πρηξίματος και του κνησμού (μην εφαρμόζετε όμως πάγο απευθείας στο δέρμα). Τα αντιισταμινικά χωρίς συνταγή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς ορισμένα ενδέχεται να προκαλέσουν υπνηλία.

Εάν το εξάνθημά σας δεν υποχωρήσει μέσα σε μία εβδομάδα ή αν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, καλέστε τον γιατρό σας. Εάν το εξάνθημα δεν ανταποκρίνεται στις οικιακές θεραπείες, ενδέχεται να χρειαστείτε ένα ισχυρότερο αντιισταμινικό ή μια κρέμα κορτιζόνης για να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει το δέρμα σας να θεραπευτεί. δερματικές αλλεργίες άγχος κόκκινα σπυριά και εξανθήματα στο χέρι από άγχος

Άγχος και δερματικές αλλεργίες: Πρόληψη

Το άγχος είναι απλώς η αντίδραση του σώματος σε μια κατάσταση κινδύνου. Εάν αναπτύξετε εξανθήματα από το άγχος, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να μειώσετε τις πηγές στρες στη ζωή σας, είτε αυτές σχετίζονται με τη δουλειά σας, τις σχέσεις και τα οικονομικά σας είτε με άλλους παράγοντες. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάστασή σας, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε το πώς αντιδράτε σε αγχώδεις καταστάσεις. Μόλις αποκτήσετε τον έλεγχο του άγχους στη ζωή σας, θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε και τις δερματικές αλλεργίες.

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος σας:

  • Κάντε άσκηση και γιόγκα, τάι τσι ή διαλογισμό.
  • Βγείτε με έναν φίλο για περίπατο ή καφέ.
  • Κάντε κάτι διασκεδαστικό με την οικογένειά σας.
  • Ακούστε μουσική ή διαβάστε ένα βιβλίο.
  • Δείτε μια ταινία ή μια σειρά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που νομίζετε ως εξάνθημα από στρες μπορεί να έχει προκληθεί από κάτι άλλο, όπως έκζεμα ή τσίμπημα εντόμων. Η δερματίτιδα, η οποία  προκαλείται από επαφή με κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί, όπως χημικά ή υφάσματα, μπορεί να είναι μια άλλη πιθανότητα. Εάν έχετε συχνά δερματικές αλλεργίες από άγχος, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία και να αναπτύξετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Διαβάστε περισσότερα για:

 

 

Στοιχεία από: scripps.org healthline.com