Η κατάλληλη δίαιτα για να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται.
Το κοιλιακό λίπος είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, καθώς έρευνες δείχνουν ότι συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Η δίαιτα λοιπόν για να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς δεν είναι σημαντική μόνο για καλλωπιστικούς λόγους, αλλά και για την υγεία, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές καταστάσεις για τη ζωή.
Άφθονες διαλυτές ίνες
Οι διαλυτές ίνες απορροφούν το νερό και σχηματίζουν ένα είδους τζελ που βοηθά στην επιβράδυνση της τροφής καθώς περνά μέσα από το πεπτικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος ινών βοηθά στην απώλεια βάρους, βοηθώντας να αισθάνεστε χορτάτοι τρώγοντας λιγότερο. Μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που απορροφά το σώμα από τα τρόφιμα. Επιπλέον, οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του λίπους της κοιλιάς. Μελέτη σε περισσότερους από 1.100 ενηλίκους διαπίστωσε ότι για κάθε 10 γραμμάρια διαλυτών ινών, η αύξηση του λίπους της κοιλιάς μειώθηκε κατά 3,7% σε μια περίοδο πέντε ετών.
Εξαιρετικές πηγές διαλυτών ινών περιλαμβάνουν:
- σπόρους λιναριού
- χυλοπίτες
- λαχανάκια Βρυξελλών
- αβοκάντο
- όσπρια
- βατόμουρα
Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη διαχείριση του βάρους. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει την απελευθέρωση της ορμόνης πληρότητας PYY, η οποία μειώνει την όρεξη. Η πρωτεΐνη αυξάνει επίσης τον μεταβολικό ρυθμό και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες.
Φροντίστε να συμπεριλάβετε μια καλή πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, όπως:
- κρέας
- ψάρι
- αυγά
- γαλακτοκομικά
- φασόλια
Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα σακχαρούχα ποτά
Τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα είναι βλαβερά για την υγεία. Η κατανάλωση πολλών από αυτούς τους τύπους τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον μεταβολισμό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ζάχαρη, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων σε φρουκτόζη, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίπους γύρω από την κοιλιά και το ήπαρ. Όταν τρώμε πολλή ζάχαρη, το ήπαρ υπερφορτώνεται με φρουκτόζη και αναγκάζεται να το μετατρέψει σε λίπος. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η κύρια διαδικασία πίσω από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία. Αυξάνει το κοιλιακό λίπος και το λίπος του ήπατος, γεγονός που οδηγεί σε ανοχή στην ινσουλίνη και σε διάφορα μεταβολικά προβλήματα.
Μελέτη παρατήρησε ότι τα παιδιά είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία με κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα ποτών με ζάχαρη. Δοκιμάστε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σας και να σταματήσετε εντελώς την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών. Αυτό περιλαμβάνει ποτά με ζάχαρη, αναψυκτικά ζάχαρης, χυμούς φρούτων και διάφορα αθλητικά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Διαβάστε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν εκλεπτυσμένα σάκχαρα.
Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η κατανάλωση πολλών ινών μπορεί να βοηθήσει ως δίαιτα στο να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς. Ωστόσο, ο τύπος των ινών είναι σημαντικός. Φαίνεται ότι ως επί το πλείστον οι διαλυτές και ιξώδεις ίνες επηρεάζουν το βάρος. Μελέτη διαπίστωσε ότι επιπλέον 14 γραμμάρια ινών ανά ημέρα συνδέθηκαν με μείωση κατά 10% στην πρόσληψη θερμίδων και απώλεια βάρους περίπου δύο κιλών σε τέσσερις μήνες. Μια 5ετής μελέτη ανέφερε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων ινών την ημέρα συνδέεται με μείωση 3,7% της ποσότητας λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα.
Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες είναι να τρώτε πολλά φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών και φρούτων. Τα όσπρια είναι επίσης μια καλή πηγή καθώς και ορισμένα δημητριακά, όπως η βρώμη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα ινών όπως η γλυκομαννάνη. Αυτή είναι μια από τις πιο ιξώδεις διαιτητικές ίνες και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.