Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αρθρίτιδα. Η πάθηση προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ευτυχώς όμως τα συμπτώματα αυτά μπορούν να περιοριστούν με τις κατάλληλες τροφές. Στην πραγματικότητα, έρευνα διαπίστωσε ότι το 24% των ατόμων με αρθρίτιδα ανέφεραν ότι η σωστή διατροφή περιόρισε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα, για παράδειγμα, είναι ένας τύπος, ενώ ένας άλλος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις. Ευτυχώς, η διατροφή μπορεί να διευκολύνει τη φλεγμονή που προκαλεί η αρθρίτιδα, ανακουφίζοντας επίσης από τον πόνο και το πρήξιμο.
Αρθρίτιδα και διατροφή – Οι κατάλληλες τροφές
- Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχτεί ότι έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Τα ψάρια είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, καθώς πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά της.
- Σκόρδο
Το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Σε ορισμένες μελέτες έχει φανεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το σκόρδο περιέχει επίσης ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άνοιας. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Η προσθήκη σκόρδου στη διατροφή σας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τα συμπτώματα αρθρίτιδας όσο και τη συνολική υγεία.
- Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Μελέτη του 2001 αξιολόγησε τις επιδράσεις του εκχυλίσματος τζίντζερ σε 261 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Έπειτα από έξι εβδομάδες, το 63% των συμμετεχόντων παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στο γόνατό τους.
- Μπρόκολο
Δεν είναι μυστικό ότι το μπρόκολο είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές. Το μπρόκολο περιέχει σημαντικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, η σουλφοραφάνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο και εμποδίζει τον σχηματισμό ενός τύπου κυττάρου που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μελέτη σε ζώα διαπίστωσε επίσης ότι η σουλφοραφάνη θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών που συμβάλλουν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Καρύδια
Τα καρύδια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με μειωμένους δείκτες σε φλεγμονές του σώματος. Τα καρύδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
- Σπανάκι
Τα φυλλώδη χόρτα, όπως το σπανάκι, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, ορισμένα εκ των οποίων μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της φλεγμονής. Το σπανάκι, συγκεκριμένα, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά καθώς και φυτικές ενώσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Το σπανάκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στην αντιοξειδωτική καμπεφερόλη, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις επιδράσεις των φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Ελαιόλαδο
Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Σε μια μελέτη, ποντίκια τρέφονταν με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για έξι εβδομάδες. Αυτό βοήθησε να σταματήσει η ανάπτυξη αρθρίτιδας, να μειωθεί το πρήξιμο των αρθρώσεων καθώς και η αργή καταστροφή των χόνδρων. Τέλος, μειώθηκε η φλεγμονή σημαντικά. Μια άλλη μελέτη ανέλυσε τη διατροφή 333 συμμετεχόντων με και χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Αρθρίτιδα και διατροφή – Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
- Ζάχαρη
Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης εάν έχετε αρθρίτιδα. Μελέτη σε 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξε ότι η ζάχαρη στα αναψυκτικά και τα επιδόρπια επιδείνωσαν τα συμπτώματά της.
- Μεταποιημένο και κόκκινο κρέας
Ορισμένες έρευνες συνδέουν το κόκκινο και το μεταποιημένο κρέας με φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ομοκυστεΐνη. Αντίθετα, οι φυτικές δίαιτες, που αποκλείουν το κόκκινο κρέας, έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
- Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Ορισμένες έρευνες τη συνδέουν με αυξημένη φλεγμονή και υποδηλώνουν ότι η απαλλαγή της διατροφής από γλουτένη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Επιπλέον, τα άτομα με κοιλιοκάκη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
- Ορισμένα φυτικά έλαια
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα-6 και χαμηλές σε λιπαρά ωμέγα-3 μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτά τα λίπη είναι απαραίτητα για την υγεία. Ωστόσο, η μη ισορροπημένη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 στις περισσότερες δυτικές δίαιτες μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή.
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Η μείωση του αλατιού μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με αρθρίτιδα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι περιλαμβάνουν κονσέρβες σούπας, πίτσα, ορισμένα τυριά, μεταποιημένα κρέατα και πολλά άλλα μεταποιημένα είδη. Μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η αρθρίτιδα ήταν πιο σοβαρή σε εκείνα που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλή σε περιεκτικότητα σε αλάτι απ’ ό,τι σε ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα με φυσιολογικά επίπεδα αλατιού.