fbpx
Ουρική αρθρίτιδα: Φυσική αντιμετώπιση με σπιτικές συνταγές

Ουρική αρθρίτιδα: Φυσική αντιμετώπιση με σπιτικές συνταγές

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από κρυστάλλους ουρικού οξέος.

Η φυσική αντιμετώπιση με σπιτικές συνταγές όμως, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Το ουρικό οξύ δημιουργείται όταν το σώμα διαλύει χημικές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες περιλαμβάνουν:

 • Θαλασσινά (σολομός, γαρίδες, αστακός και σαρδέλες)
 • Κόκκινο κρέας
 • Όργανα όπως το συκώτι
 • Τρόφιμα και ποτά με σιρόπι καλαμποκιού, υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και αλκοόλ (ειδικά η μπίρα, συμπεριλαμβανομένης και της μη αλκοολούχας)

 Oυρική αρθρίτιδα – Συμπτώματα

fΤα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και περιλαμβάνουν:

 • Έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως την άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, όμως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Άλλες συχνά προσβεβλημένες αρθρώσεις είναι οι αστράγαλοι, τα γόνατα, οι αγκώνες και οι καρποί. Ο πόνος είναι πιθανό να είναι πιο σοβαρός εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξή του.
 • Παρατεταμένη δυσφορία. Αφού υποχωρήσει ο πόνος, η δυσφορία στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Τα επόμενα επεισόδια είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο και να επηρεάσουν περισσότερες αρθρώσεις.
 • Φλεγμονή και ερυθρότητα. Η προσβεβλημένη άρθρωση διογκώνεται και γίνεται ευαίσθητη στο άγγιγμα. Το οίδημα συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και πόνο.
 • Δυσκολία στην κίνηση. Καθώς εξελίσσεται η ουρική αρθρίτιδα, ενδέχεται να μην μπορούν να κινηθούν οι αρθρώσεις κανονικά.ουρική αρθρίτιδα πόνος στο γόνατο άντρας πιάνει το πόδι του

Oυρική αρθρίτιδα και παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος:

 • Διατροφή. Η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε κρέας και θαλασσινά, ποτά και γλυκαντικά με ζάχαρη φρούτων (φρουκτόζη) αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ως εκ τούτου, αυξάνεται και ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας. Η κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως μπίρας, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.
 • Παχυσαρκία. Το σώμα παράγει περισσότερο ουρικό οξύ στα παχύσαρκα άτομα, και τα νεφρά δυσκολεύονται να εξαλείψουν τις αυξημένες ποσότητές του.
 • Ιατρικές παθήσεις. Ορισμένες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Αυτές περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα και οι νεφροπάθειες.
 • Οικογενειακό ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας. Η ουρική αρθρίτιδα παρουσιάζει σημάδια κληρονομικότητας.
 • Ηλικία και φύλο. Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, κυρίως επειδή οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος. Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, τα επίπεδα ουρικού οξέος των γυναικών φτάνουν εκείνα των ανδρών. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα νωρίτερα από τις γυναίκες
  μεταξύ των ηλικιών 30 και 50.
 • Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση. Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή κάποιο σοβαρό τραύμα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρική αρθρίτιδα, φυσική αντιμετώπιση: Σπιτικές συνταγές

 • Κεράσια ή χυμός κερασιού

Μελέτη του 2012 έχει δείξει ότι τα κεράσια μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας. Η έρευνα προτείνει τρεις μερίδες οποιουδήποτε κερασιού καθημερινά για μερικές μέρες.

 • Μαγνήσιο

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το μαγνήσιο είναι ωφέλιμο στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, καθώς η έλλειψή του μπορεί να επιδεινώσει τις χρόνιες φλεγμονές στο σώμα. Μελέτη του 2015 έδειξε ότι το επαρκές μαγνήσιο σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο και συμπληρωμάτων καθημερινά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

 • Σέλινο

Το σέλινο είναι μια τροφή που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Το εκχύλισμα και οι σπόροι του πιστεύεται ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Η κατανάλωση σέλινου πολλές φορές την ημέρα ειδικά ωμού, σε χυμό ή σπόρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

 • Τσάι τσουκνίδας

Η τσουκνίδα (Urtica dioica) είναι ένα φυτικό φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Μελέτη έχει δείξει ότι προστατεύει τα νεφρά. Χρειάζονται 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη τσουκνίδα ανά φλιτζάνι νερό και κατανάλωση έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα.

 • Πικραλίδα

Η πικραλίδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος, όπως φαίνεται και σε μελέτες του 2013 και του 2016. Η πικραλίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκχύλισμα ή συμπλήρωμα. Χρειάζεται όμως προσοχή στης οδηγίες χρήσης για τυχόν παρενέργειες.

 • Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένα λουλούδι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Σύμφωνα με μελέτη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα ή εκχύλισμα.

Ουρική αρθρίτιδα, φυσική αντιμετώπιση: Φρούτα

 • Μήλα

Τα μήλα προτείνονται ως τροφή που μπορεί να μειώσει την ουρική αρθρίτιδα. Περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο μειώνει το ουρικό οξύ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να το επιβεβαιώνουν. Τα μήλα περιέχουν επίσης φρουκτόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερουριχαιμία, οδηγώντας σε εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας. Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα κάνει καλό στην υγεία. Μπορεί να είναι ελαφρώς ευεργετικό για την ουρική αρθρίτιδα, αλλά μόνο εάν δεν αυξάνει την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης.

ουρική αρθρίτιδα κόκκινα μήλα

 

 • Μπανάνες

Οι μπανάνες πιστεύεται ότι μειώνουν σημαντικά την ουρική αρθρίτιδα. Είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο βοηθά τους ιστούς και τα όργανα του σώματος να λειτουργούν σωστά. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα. Η κατανάλωση μπανάνας με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος.

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.