Η άνοιξη είναι η εποχή για το μάζεμα άγριων σκόρδων σε υγρά και σκιερά εδάφη. Τα φύλλα όμως του άγριου σκόρδου μπορεί να συγχέονται με το δηλητηριώδες κολχικό σκόρδο. Προσέξτε μην κάνετε λάθος!
Άγριο σκόρδο: πώς να το αναγνωρίσετε;
Τα φύλλα του άγριου σκόρδου είναι οβάλ και μυτερά. Εμφανίζονται Φεβρουάριο-Μάρτιο. Όταν τσαλακώνονται στα χέρια, έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά σκόρδου .
Ο βολβός είναι λευκός, όπως τα άνθη του, έναστρος και ορατός από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουνίου.
Το άγριο σκόρδο αναπτύσσεται σε δροσερά χαμόκλαδα και έχει ύψος 15 έως 40 εκατοστά.
Ποιες είναι οι διαφορές με το κολχικό;
Τα φύλλα του κολχικού είναι σκληρά. Δεν έχουν στέλεχος. Είναι σαρκώδη και με στρογγυλεμένη άκρη, ο βολβός είναι στρογγυλός και σκοτεινός. Τα άνθη δεν είναι λευκά, αλλά μωβ και φαίνονται μόνο το φθινόπωρο.
Ποια συμπτώματα σε περίπτωση δηλητηρίασης;
Σε περίπτωση δηλητηρίασης από φύλλα κολχικού σκόρδου, τα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Διάρροια
- Πόνος στο στομάχι
- Εμετός
Στη συνέχεια, θα πρέπει να καλέσετε το πλησιέστερο κέντρο δηλητηριάσεων γιατί μπορεί να εμφανιστούν άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα.
⊗ Προσέξτε επίσης, η συσχέτιση της κολχικίνης που υπάρχει στα φύλλα του κολχικού με φάρμακα όπως μακρολίδες ( αντιβιοτικά ), αντιβιταμίνες Κ μπορεί να αυξήσει τον τοξικό κίνδυνο.
Οφέλη άγριου σκόρδου
Το άγριο σκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα.
Του αποδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης.
Διευκολύνει τον πόνο στο στομάχι και τονώνει την πέψη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της διάρροιας, του τυμπανισμού, σε κολικούς, δυσπεψία και απώλεια της όρεξης. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης, της χοληστερόλης στο αίμα και στην ελάττωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης.
Συστατικά που περιέχονται στο άγριο σκόρδο είναι επίσης και αιθέρια έλαια, φαινόλες, μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Α, C κ.ά.
Πώς να μαγειρέψετε άγριο σκόρδο;
Αρχικά, πρέπει να ξεκινήσετε ξεπλένοντας καλά τα φύλλα του άγριου σκόρδου κάτω από κρύο νερό με λίγες σταγόνες ξυδιού.
Στη συνέχεια στεγνώστε τα απαλά. Αν δεν τα χρησιμοποιήσετε την ίδια μέρα που θα μαζευτούν, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε ένα ποτήρι νερό για λίγες μέρες.
Το μαγειρεμένο, άγριο σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κις, σφολιάτες, ζυμαρικά… Ωμό, αρωματίζει σαλάτες, φρέσκα αλείμματα τυριών…