Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις. Το χαλασμένο φαγητό ή το μη πόσιμο νερό αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες.
Αν και είναι αρκετά άβολο, οι τροφικές δηλητηριάσεις δεν είναι ασυνήθιστες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στους 6 Αμερικανούς θα πάθει κάποια μορφή τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο.
- Σιγκέλλωση: Βασική αιτία μόλυνσης των τροφίμων με σιγκέλα είναι τα άτομα τα οποία είτε έχουν μολυνθεί, είτε είναι φορείς του βακτηριδίου. Τα τρόφιμα μολύνονται από τα άτομα αυτά όταν δεν τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στους χώρους παραγωγής και επεξεργασίας.
- Σαλμονέλωση: Βασική αιτία μόλυνσης των τροφίμων με σαλμονέλα είναι τα μολυσμένα ζώα και οι κακές συνθήκες υγιεινής στις μονάδες πρωτογενούς παραγωγής. Ο άνθρωπος τα οικιακά ζώα άλλα και τα διάφορα πτηνά είναι παράγοντες που συντελούν στην μετάδοση των κυττάρων της σαλμονέλας. Ανευρίσκεται στα μη καλά ψημένα πουλερικά, ωμά αβγά, μαγιονέζα, ταχίνι.
- Αλλαντίαση: Βασική αιτία μόλυνσης των τροφίμων είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής στις μονάδες πρωτογενούς παραγωγής και η επαφή των νωπών τροφίμων με χώματα, λάσπες η λιμνάζοντα νερά. Ανευρίσκεται στο μέλι, φρούτα και λαχανικά που γίνονται κονσέρβα στο σπίτι, σιρόπι καλαμποκιού, μπαγιάτικα ψάρια.
- Σταφυλοκοκκίαση: Βασική αιτία μόλυνσης των τροφίμων είναι ο άνθρωπος. Οι πληγές, τα ανοιχτά τραύματα και οι διάφορες εκδορές είναι πιθανές πηγές. Ανευρίσκεται στα επιδόρπια με κρέμα, στα γλυκά, και στην πατατοσαλάτα.
- Τριχινέλλωση: Πρόκειται για παρασίτωση που προκαλείται από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος που έχει προσβληθεί από ένα παράσιτο που λέγεται τριχινέλλα. Τα παράσιτα αναπαράγονται στο έντερο του ανθρώπου, τα θηλυκά γεννάνε αβγά που αναπτύσσονται σε ανώριμα σκουλήκια, και τα οποία ταξιδεύουν μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στους μυς όπου δημιουργούν κύστεις.
Tροφικές δηλητηριάσεις και συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν αμέσως μετά την κατανάλωση τροφής, ή ημέρες ή εβδομάδες αργότερα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Θολή όραση
- Ναυτία ή εμετό
- Πόνο στην κοιλιά
- Κοιλιακές κράμπες
- Κολίτιδα συνοδευόμενη από διάρροια
Συνεπώς, είναι αναγκαία η τήρηση των κανόνων υγιεινής όταν ερχόμαστε σε επαφή με τρόφιμα. Η έλλειψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για δηλητηρίαση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Τροφικές δηλητηριάσεις – Αντιμετώπιση
- Φροντίστε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας πολλά υγρά, τρώγοντας γεύματα άνευ λίπους και ξεκουράζοντας το σώμα σας.
- Αποφύγετε την καφεΐνη, η οποία μπορεί να ερεθίσει το στομάχι. Τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη με καταπραϋντικά βότανα όπως το χαμομήλι, η μέντα και η πικραλίδα μπορεί να ηρεμήσουν την πεπτική οδό.
- Τηλεφωνήστε άμεσα στον γαστρεντερολόγο σας εάν έχετε α) έντονο κοιλιακό άλγος, β) υψηλό πυρετό, γ) αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, επειδή αφυδατώνονται ευκολότερα. Εφόσον πρόκειται για αυτές τις ομάδες ασθενών, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο ή τον γαστρεντερολόγο σας αμέσως!
Σε σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις, τα άτομα μπορεί να απαιτούν ενυδάτωση με ενδοφλέβια (IV) υγρά σε νοσοκομείο. Στις χειρότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη νοσηλεία ενώ το άτομο αναρρώνει.