Ο εγκέφαλος επηρεάζεται σημαντικά από τα ναρκωτικά. Όταν τα ναρκωτικά εισέρχονται στον εγκέφαλο, παρεμβαίνουν στις κανονικές του λειτουργίες και μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην φθορά του. Ο εγκέφαλος λειτουργεί πάντα, ακόμα και όταν κοιμάσαι.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον φτάνουν στον εγκέφαλο, ο οποίος τις λαμβάνει, επεξεργάζεται και ενσωματώνει. Έτσι επιτυγχάνεται η επιβίωση και η σωστή λειτουργία υπό κάθε είδους μεταβαλλόμενη συνθήκη. Ο εγκέφαλος όταν εθιστεί στα ναρκωτικά δεν αντιδρά με τον σωστό τρόπο. 

Με την πάροδο του χρόνου, η χρήση ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και να προκαλέσει τρομερές συνέπειες στην υγεία και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής. 

Τα ναρκωτικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο σε τρεις κυρίως περιοχές:

  • Το εγκεφαλικό στέλεχος είναι υπεύθυνο για όλες τις λειτουργίες του σώματος μας για να παραμείνει ζωντανός (αναπνοή, κίνηση αίματος και πέψη της τροφής). Επιτρέπει επίσης στον εγκέφαλο να γνωρίζει τι συμβαίνει στο σώμα.
  • Το μεταιχμιακό σύστημα συνδέει μια δέσμη εγκεφαλικών δομών που ελέγχουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως το να νιώθουμε ευχαρίστηση όταν τρώμε σοκολάτα. Τα καλά συναισθήματα μας παρακινούν να επαναλάβουμε τη συμπεριφορά, που μας έκανε ευτυχισμένους.
  • Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι το εξωτερικό τμήμα του εγκεφάλου (η γκρίζα ύλη). Είναι τόσο μεγάλο που αποτελεί περίπου τα τρία τέταρτα ολόκληρου του εγκεφάλου. Επεξεργάζεται πληροφορίες από τις αισθήσεις μας, επιτρέποντάς μας να δούμε, να αισθανθούμε, να ακούσουμε. Το μπροστινό μέρος του φλοιού, είναι το κέντρο σκέψης. Δίνει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να σχεδιάζουμε, να επιλύουμε προβλήματα και να λαμβάνουμε αποφάσεις.enesis seo

Εγκέφαλος και ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά είναι χημικά. Όταν κάποιος βάζει αυτές τις χημικές ουσίες στο σώμα του, επιδρούν στο σύστημα επικοινωνίας του εγκεφάλου και αλλοιώνουν τον τρόπο που τα νευρικά κύτταρα στέλνουν, λαμβάνουν και επεξεργάζονται πληροφορίες.

Υπάρχουν δύο τρόποι δράσης των ναρκωτικών στον εγκέφαλο:

  • Μίμηση των φυσικών χημικών “αγγελιοφόρων” του εγκεφάλου
  • Υπερβολική διέγερση των λειτουργιών “ανταμοιβής” του εγκεφάλου

Ορισμένα φάρμακα, όπως η μαριχουάνα και η ηρωίνη, μιμούνται έναν νευροδιαβιβαστή που υπάρχει στο σώμα μας. Στην πραγματικότητα, αυτά τα φάρμακα μπορούν να «ξεγελάσουν» τους υποδοχείς μας. Ωστόσο, δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένας φυσικός νευροδιαβιβαστής, και καταλήγουν να στέλνουν ανώμαλα μηνύματα μέσω του εγκεφάλου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στον εγκέφαλό μας όσο και στο σώμα μας.

Άλλα φάρμακα, όπως η κοκαΐνη  και η μεθαμφεταμίνη , προκαλούν την απελευθέρωση υπερβολικής ντοπαμίνης. Αυτό οδηγεί σε υπερφόρτωση μηνυμάτων στον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα με τα κανάλια επικοινωνίας. Η υπερδιέγερση του εγκεφάλου οδηγεί στο να αισθάνεται ο χρήστης ισχυρότερος, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Η περίσσια εμπιστοσύνη και ενέργεια επιτρέπουν σε όσους κάνουν κατάχρηση διεγερτικών να επιτύχουν περισσότερα από ότι συνήθως χωρίς το φάρμακο. Το αίσθημα της επίτευξης οδηγεί πολλούς στη χρήση διεγερτικών ξανά και ξανά.

Ορισμένοι νευρώνες μπορεί να πεθάνουν λόγω της χρήσης

Μετά από μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών, ο εγκέφαλος αρχίζει να προσαρμόζεται στα αυξημένα νούμερα της ντοπαμίνης. Οι νευρώνες μπορεί να αρχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των υποδοχέων ντοπαμίνης. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Επιπλέον επειδή ορισμένα φάρμακα είναι τοξικά, ορισμένοι νευρώνες μπορεί να πεθάνουν.

Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η ικανότητα της ευχαρίστησης. Το άτομο νιώθει ψυχικά κενό και δεν μπορεί να απολαύσει πράγματα που κάποτε έφερναν ευχαρίστηση. Η ντοπαμίνη οδηγεί τον εγκέφαλο να επαναλάβει την χρήση ναρκωτικών για να αισθανθεί ξανά καλά. Το άτομο εν τέλει χρειάζεται φάρμακα για να αισθάνεται απλώς φυσιολογικά, γνωστό ως ανοχή.

polixroma xapia

Οι βενζοδιαζεπίνες και εγκέφαλος

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι ηρεμιστικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους. Συνήθως αυτή η ομάδα περιλαμβάνει φάρμακα όπως Xanax, Valium, Ativan, Librium και Klonopin.

Όπως και τα οπιοειδή, οι βενζοδιαζεπίνες, δρουν ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος προκειμένου να δημιουργήσουν μια ηρεμιστική δράση και να μειώσουν το άγχος. Για να γίνει αυτό, αναστέλλουν την ικανότητα του εγκεφάλου να παράγει χημικές ουσίες που προκαλούν στρες.

Δυστυχώς, οι ίδιες ιδιότητες που καθιστούν τις βενζοδιαζεπίνες αποτελεσματικές στη θεραπεία του άγχους, καθιστούν επίσης αυτά τα φάρμακα εξαιρετικά εθιστικά. Όπως πολλά άλλα φάρμακα, όσο περισσότερο γίνεται χρήση, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός αρχίζει να βασίζεται σε αυτά για να λειτουργήσει κανονικά. Καθώς αυξάνεται η ανοχή, τόσο αλλοιώνεται και η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Απεξάρτηση και θεραπεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία και συνεχή παρακολούθηση για να αποτρέψουν περεταίρω βλάβη στον εγκέφαλο τους. Ο εξαρτημένος δεν πρέπει να χάσει την ελπίδα του, καθώς μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει πρόγραμμα θεραπείας. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανές οι αποτυχίες.

Πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τον εθισμό τους και τα προβλήματά του. Για αυτό τον λόγο αποφάσισαν να αρχίσουν την θεραπεία τους.  Άλλοι οδηγούνται σε θεραπεία από δικαστή ή υπό πίεση από μέλη της οικογένειας.

Διαβάστε ακόμη:

 


Περιεχόμενο: vertavahealth.com teens.drugabuse.gov