fbpx
Άνδρας και χαμηλή αυτοεκτίμηση στην σύγχρονη κοινωνία

Άνδρας και χαμηλή αυτοεκτίμηση στην σύγχρονη κοινωνία

Η αυτοεκτίμηση που έχει ο άνδρας κλονίζεται όλο και περισσότερο στην σύγχρονη κοινωνία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η προβολή του αντρικού προτύπου, έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Οι άνδρες τείνουν να παρουσιάζονται με υπερβολικές μορφές μέσω περιοδικών και τηλεόρασης. Παρόμοιες αλλαγές στα ιδανικές αναλογίες του σώματος, παρουσιάζονται και στα παιδικά παιχνίδια. 

Οι άνδρας φαίνεται να έχει υψηλότερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο, από την γυναίκα.

H αυτοεκτίμηση των ανδρών μειώθηκε στην θέαση μοντέλων ίδιου φύλου

Η εικόνα και η εκτίμηση του σώματος των ανδρών έχει ως γνώμονα λευκούς ετεροφυλόφιλους άνδρες. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν έκθεση σε ανδρικά πρότυπα στην τηλεόραση, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα δυσαρέσκειας και κατάθλιψης. Αυτή η δυσαρέσκεια αποκαλύφθηκε μεταξύ της μυικής μάζας των συμμετεχόντων και των ιδανικών που κυριαρχούν στο πλαίσιο της κοινωνίας. 

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες

Συνήθως υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η σκληρή κριτική των γονέων είναι από τους σημαντικότερους. Η δυσκολία στην έκφραση της αγάπης, ψυχολογική και συναισθηματική πίεση στα παιδικά χρόνια, συμπληρώνουν τα αίτια αυτά. Τέλος η απώλεια της εργασίας στην ενήλικη ζωή, αλλά και μια ερωτική απογοήτευση οδηγούν συχνά σε μειωμένη δυναμική του χαρακτήρα. 

Οι μισοί περίπου άνδρες δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι άνδρες τρέφουν ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology of Men & Masculinity, πραγματοποιήθηκαν πέντε διαδικτυακές έρευνες ρωτώντας τους άνδρες πώς αισθάνονται για το σώμα τους. Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν απαντήσεις από 111.958 ετερόφυλους άνδρες και 4.398 ομοφυλόφιλους άνδρες. Περίπου οι μισοί και από τις δύο σεξουαλικές προτιμήσεις, υποστήριξαν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με το βάρος τους.

Η επιτυχία είναι συχνά αποτέλεσμα συναισθηματικής ανεπάρκειας

Τείνουμε να υποθέσουμε ότι οι επιτυχημένοι, πλούσιοι, ελκυστικοί άνθρωποι είναι απαλλαγμένοι από την αίσθηση ανεπάρκειας. Συχνά, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ο καταλύτης που τους οδηγεί να επιτύχουν. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να λάβουμε μεγαλύτερη εκτίμηση από εκείνες τις ενέργειες στις οποίες ξεπερνούμε τον φόβο μας. Για παράδειγμα το να ζητήσουμε από τον εργοδότη αύξηση μισθού που φοβόμαστε να ζητήσουμε, είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. 

Η ετικέτα του “πραγματικού άντρα”

Οι “πραγματικοί άντρες” είναι μια ετικέτα του παρελθόντος που δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται. Υπάρχει ο μύθος ότι τα αρσενικά δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σεξουαλικά με τρόπους που τους αφήνουν να αισθάνονται ευάλωτοι και κατακερματισμένοι. Ο άντρας λοιπόν συχνά υποφέρει από αρνητικά συμβάντα, χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συνέβη και πως σχετίζεται με τρέχοντα προβλήματα. Συχνά αισθάνεται πολύ ντροπή να ζητήσει υποστήριξη και να εξωτερικεύσει τα αισθήματά του.

Η απελευθέρωση από αυτόν τον μύθο μπορεί να συμβάλλει στην ψυχική υγεία του άντρα. Μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει με άσκοπα βάσανα και σαθρές αξίες. Πολλοί άνδρες δεν δίνουν προσοχή στις συναισθηματικές συνέπειες των ανεπιθύμητων σεξουαλικών τους εμπειριών. Για του λόγου το αληθές, τα αρσενικά από τη γέννηση τους, είναι πιο  αντιδραστικά και εκφραστικά από τα θηλυκά. Για παράδειγμα, τα αγοράκια στεναχωριούνται ευκολότερα και κλαίνε νωρίτερα και πιο συχνά από τα κοριτσάκια. 

Από τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς, οι δάσκαλοι και άλλα παιδιά, από τα παιχνίδια που παίζουν και από αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση και σε ταινίες, τα αγόρια εκπαιδεύονται συνεχώς για να είναι συναισθηματικά ανέκφραστα, ειδικά όταν πρόκειται για ευάλωτα συναισθήματα. Τα αγόρια πρέπει μαθαίνουν από νωρίς ότι δεν πρέπει να ντρέπονται για τέτοια συναισθήματα και να μισούν τον εαυτό τους επειδή τα έχουν. 

Ο τρόπος έκφρασης του άντρα, είναι δικαίωμά του και μόνο

Ο αποκλεισμός των ευάλωτων συναισθημάτων μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη της ζωής που προσδοκά κάποιος. Ο τρόπος που θα τα αντιμετωπίσει εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν, και οποιοσδήποτε (φίλος ή σύντροφος), οφείλει να καταλάβει και να σεβαστεί. Η έκφραση των ευάλωτων συναισθημάτων σημαίνει ο άντρας να γίνει πιο δυνατός απέναντι στον πόνο και να τα ελέγχει καλύτερα, αποδεχόμενός την κατάσταση. Σημαίνει να έχει μεγαλύτερη ελευθερία να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις σωστά χωρίς να αποδεικνύει συνεχώς την αρρενωπότητά του.

Για πολλούς άντρες μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο να  χαλαρώσουν και να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ξανασκεφτούν τις υποθέσεις τους για το τι σημαίνει να είσαι ένας άντρας δίχως τα στεγανά και τις κοινωνικές επιταγές που τους επιβάλλονται.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.