Κατάθλιψη και κρίση πανικού: Ποια η σχέση τους;

κρίση πανικού κατάθλιψη κοπέλα με στεναχώρια

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να μη βλέπουμε ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με την κρίση πανικού. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, αλλά συνήθως συμβαίνουν μαζί. Έχουν επίσης παρόμοιες θεραπείες. 

Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί μαζί με τη μείζονα κατάθλιψη. Είναι επίσης συνηθισμένο η κατάθλιψη να προκαλείται από διαταραχή άγχους, όπως γενικευμένη διαταραχή άγχους, κρίση πανικού ή κοινωνικό άγχος. Πολλοί άνθρωποι έχουν συχνά διπλή διάγνωση αγχώδους διαταραχής και κλινικής κατάθλιψης.

Τι είναι η κρίση πανικού;

Άτομα με κρίση πανικού παρουσιάζουν επανειλημμένως επεισόδια έντονου φόβου. Η διαταραχή πανικού είναι συχνή, καθώς πλήττει εκατομμύρια ενηλίκους σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κρίση πανικού και περίπου το 3% των Αμερικανών βιώνουν κρίση πανικού κάθε χρόνο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτά τα επεισόδια και μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώρισή τους είναι μεταξύ άλλων:

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη υπερβαίνει την ένταση της απλής μελαγχολίας. Είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αισθάνεται, σκέφτεται και ενεργεί, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Εκτός από την αλλαγή της διάθεσης, η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τον πάσχοντα να χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες και να αποξενωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει σε κανένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει αλλαγές στην όρεξη ή τον ύπνο και να δυσκολεύεται να παραμείνει στον χώρο εργασίας.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προτού γίνει η διάγνωση. Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη και το 80-90% των ατόμων ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ψυχοθεραπεία, όπως η γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT), για να βοηθήσει το άτομο να επικεντρωθεί σε θετικά πράγματα και να αλλάξει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του.

Κατάθλιψη και κρίση πανικού

Οι διαταραχές πανικού μπορούν να προκληθούν από συντριπτικό άγχος και εντοπίζονται συνήθως σε άτομα που εμφανίζουν επίσης κατάθλιψη. Είναι επίσης συνηθισμένο να συνυπάρχουν και οι δύο διαταραχές μαζί. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον με διαταραχή άγχους και κρίση πανικού να υποφέρει επίσης από κατάθλιψη ή αντίστροφα. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη διαγνώστηκαν επίσης με διαταραχή άγχους.

Σύμφωνα με το VeryWell Mind, τα άτομα που παθαίνουν κρίση πανικού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη, η οποία είναι η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή και κρίση πανικού θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα συμπτώματα και των δύο ψυχικών διαταραχών συνήθως βελτιώνονται με ψυχοθεραπεία και φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση των συνηθειών ύπνου, η χρήση τεχνικών μείωσης του στρες και η τακτική άσκηση, μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Τα άτομα με διαταραχή και κρίση πανικού ή κατάθλιψη συνιστάται να μένουν μακριά από το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον καφέ.

Διαβάστε περισσότερα για:

 

Στοιχεία από: vistapineshealth.com mayoclinic.org