Άγχος και αίσθημα καρδιακών παλμών

αίσθημα παλμών άγχος γυναίκα πιάνει το κεφάλι της

Το άγχος προκαλεί ψυχολογικές και σωματικές αντιδράσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως το αίσθημα παλμών της καρδιάς. Όταν κάποιος αισθάνεται άγχος, το σώμα του μπαίνει σε μια κατάσταση επιφυλακής, η οποία αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς.

Τυπικά σημάδια άγχους περιλαμβάνουν αίσθημα νευρικότητας και έντασης καθώς και εφίδρωση και προβλήματα στο στομάχι. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα άγχους είναι ο ασυνήθιστα αυξημένος καρδιακός ρυθμός, γνωστός και ως αίσθημα παλμών.

Όταν έχετε αίσθημα παλμών, μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά χτυπάει γρήγορα και «φτερουγίζει». Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας παραλείπει χτύπους. Εκτός εάν το αίσθημα παλμών προκαλείται από κάποια καρδιολογική διαταραχή όπως η αρρυθμία, αυτό είναι βραχύβιο και αβλαβές.

Το άγχος διαφέρει ανάλογα με το άτομο

Κάθε άτομο ανταποκρίνεται στο άγχος διαφορετικά. Αυτό που κάνει κάποιον ανήσυχο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να αγχώνεστε να τραγουδήσετε μπροστά σε κοινό, όμως υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδούν όποτε τους δοθεί η ευκαιρία.

Εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση που σας δημιουργεί άγχος, το αίσθημα παλμών είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο να αποφεύγει διάφορες καταστάσεις που του προκαλούν άβολα συναισθήματα. Αυτό, φυσικά, μπορεί να σημαίνει ότι δυνητικά θα αποκοπεί από διασκεδαστικές και ευχάριστες δραστηριότητες, ευκαιρίες εργασίας και σχέσεις.

Άλλα αίτια που δημιουργούν αίσθημα παλμών

Εκτός από το άγχος, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που οδηγούν σε αίσθημα παλμών, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Αλκοόλ. Αρκετά ποτά σε μια νύχτα μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία. Άτομα που σπάνια πίνουν, όταν καταναλώσουν αλκοόλ σε κάποια περίσταση, μπορεί να αισθανθούν τους παλμούς τους στο στήθος.
  • Καφεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα.
  • Σοκολάτα. Αίσθημα παλμών μπορεί να προκληθεί και από το φαγητό, και συγκεκριμένα από την υπερβολική πρόσληψη τροφής. Η σοκολάτα σχετίζεται ιδιαίτερα με το αίσθημα παλμών.
  • Φάρμακα. Φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών και νευρικότητα.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ψυχοθεραπεία

Στη γνωσιακή και συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία (CBT), ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τον ασθενή να αλλάξει τις δυνητικά επιβλαβείς και καταστροφικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές, ενέργειες και σκέψεις που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί ήδη από την παιδική ηλικία και την πρώιμη εφηβεία. Η αποτελεσματικότητα της CBT εξαρτάται από τον αρχικό καθορισμό στόχων, την επίτευξή τους καθώς και την εμπιστοσύνη προς τον θεραπευτή προκειμένου να προχωρήσει και να πετύχει στη θεραπεία.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία του άγχους. Ορισμένα αντιμετωπίζουν ειδικά το άγχος, αλλά οι γιατροί μπορεί επίσης να συνταγογραφήσουν αντικαταθλιπτικά, όπως εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Συμπληρωματικές προσεγγίσεις

Υπάρχουν μια σειρά από τεχνικές στο σπίτι που ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μειώσει το άγχος. Η αυτοδιαχείριση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να περιορίσει το άγχος του. Η αυτοδιαχείριση στοχεύει στο να αυξήσει τον έλεγχο του άγχους του και στη διαχείρισή του. Η γιόγκα ή άλλες δραστηριότητες χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στο άγχος καταπραΰνοντας τον νου. Άλλες μορφές άσκησης, όπως το τρέξιμο, μπορούν επίσης να το ανακουφίσουν.

Στοιχεία από medicalnewstoday.com healthline.com