fbpx

Οι πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση τους και στην ποιότητα ζωής. Η κρίση πανικού εμφανίζεται αιφνίδια, όμως υπάρχουν πρώτες βοήθειες που μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Περίπου το 13% των ανθρώπων θα βιώσουν μία τέτοια κρίση στη ζωή τους, αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα προκύψει.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υπάρχουν όμως πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού που μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα που επιφέρει η κρίση πανικού και να συμβάλουν στην ηρεμία του ανθρώπου.

Πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού

 • Βαθιές ανάσες

Οι βαθιές ανάσες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της κρίσης πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αναπνοή και το σφίξιμο στο στήθος ενδέχεται να κάνει τις αναπνοές μικρές. Αυτός ο τύπος αναπνοής μπορεί να επιτείνει το άγχος και την ένταση. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να αναπνέετε αργά και βαθιά. Αναπνεύστε βαθιά από την κοιλιά, γεμίζοντας αργά και σταθερά τους πνεύμονες ενώ μετράτε μέχρι το 4 τόσο στην εισπνοή όσο και στην εκπνοή. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να δοκιμάσουν να χρησιμοποιούν την αναπνοή 4-7-8 ή «χαλαρωτική αναπνοή». Με αυτή την τεχνική, το άτομο αναπνέει για 4 δευτερόλεπτα, κρατά την αναπνοή του για 7 δευτερόλεπτα και μετά εκπνέει αργά για 8 δευτερόλεπτα.

 • Μυρίστε έλαιο λεβάντας

Ένα καταπραϋντικό άρωμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους, εγείροντας τις αισθήσεις και βοηθώντας το άτομο να παραμείνει συγκεντρωμένο. Η λεβάντα είναι μια κοινή παραδοσιακή θεραπεία, γνωστή για τις ιδιότητες χαλάρωσής της. Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους.

Δοκιμάστε να κρατήσετε το λάδι κάτω από τη μύτη σας και να εισπνέετε απαλά. Εάν δεν σας αρέσει η μυρωδιά της λεβάντας, θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε με ένα άλλο αιθέριο έλαιο που προτιμάτε, όπως το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το χαμομήλι ή το λεμόνι.

 • Εστίαση σε ένα αντικείμενο

Όταν ένα άτομο κατακλύζεται από ενοχλητικές σκέψεις, συναισθήματα ή αναμνήσεις, η συγκέντρωση σε κάτι που βρίσκεται στο περιβάλλον μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί ασφαλές. Η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα μπορεί να μειώσει τα άλλα ερεθίσματα. Καθώς το άτομο κοιτάζει το αντικείμενο, μπορεί να θέλει να σκεφτεί πώς αισθάνεται, ποιος το έφτιαξε και τι σχήμα έχει. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού.

Εάν κάποιος έχει επανειλημμένες κρίσεις πανικού, μπορεί να έχει μαζί του ένα οικείο αντικείμενο για να τον βοηθάει να χαλαρώνει. Αυτό μπορεί να είναι μια λεία πέτρα, ένα κοχύλι, ένα μικρό παιχνίδι ή ένα κλιπ μαλλιών.

Πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού – Τεχνικές χαλάρωσης των μυών

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η ένταση των μυών. Η τεχνική χαλάρωσης των μυών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό μιας κρίσης πανικού. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν ο νους αισθάνεται ότι το σώμα χαλαρώνει, άλλα συμπτώματα ‒όπως η γρήγορη αναπνοή‒ μπορεί επίσης να μειωθούν. Μια τεχνική που ονομάζεται προοδευτική χαλάρωση των μυών είναι μια δημοφιλής μέθοδος αντιμετώπισης του άγχους και των κρίσεων πανικού.

Αυτή περιλαμβάνει την ένταση και στη συνέχεια τη χαλάρωση διαφόρων μυών.

 • Κρατήστε την ένταση σε έναν μυ για 5 δευτερόλεπτα.
 • Πείτε «χαλαρώνω», καθώς απελευθερώνετε την ένταση από τον μυ.
 • Αφήστε τον μυ να χαλαρώσει για 10 δευτερόλεπτα πριν προχωρήσετε στον επόμενο.
 • Αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση του άγχους

Η μείωση των γενικών επιπέδων άγχους θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη των κρίσεων πανικού.

Πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού – Άλλοι τρόποι

 • Διαλογισμός: Ο τακτικός διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφίσετε το άγχος, να προωθήσετε την ηρεμία και να ρυθμίσετε την αναπνοή σας.
 • Μιλήστε σε έναν αξιόπιστο φίλο: Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να διευκολύνει το άγχος ενός ατόμου και να το κάνει να νιώσει ότι το καταλαβαίνουν.
 • Άθληση: Η άθληση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση βαθύτερου ύπνου, να απαλλάξει από την αυξημένη ένταση και να παράγει ενδορφίνες, οι οποίες κάνουν το άτομο να αισθάνεται πιο ευτυχισμένο και πιο χαλαρό.
 • Γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία: Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να δώσει στους ανθρώπους τα εργαλεία που χρειάζονται για να μειώσουν το άγχος και να αυξήσουν την ανοχή τους σε διάφορες καταστάσεις. Μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για τις κρίσεις πανικού.

Διαβάστε περισσότερα για:

Την φυσική θεραπεία της κρίσης πανικού με βότανα

Την φυσική αντιμετώπιση του άγχους

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.