fbpx
Φόβος της εγκατάλειψης – Πως να τον ξεπεράσετε;

Φόβος της εγκατάλειψης – Πως να τον ξεπεράσετε;

Ο φόβος της εγκατάλειψης, ή το σύνδρομο εγκατάλειψης, αναφέρεται σε ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας μπροστά στο άγχος της εγκατάλειψης από αγαπημένα πρόσωπα.

Από πού προέρχεται και πώς  αντιμετωπίζετε ο φόβος της εγκατάλειψης;

Το σύνδρομο ή ο φόβος της εγκατάλειψης χαρακτηρίζεται από έναν διαρκή φόβο να εγκαταλειφθείτε ή να σας αφήσει ο άλλος.

Μπορεί να έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική ζωή (έναντι συναδέλφων ή προϊσταμένων) και στην προσωπική ζωή (οικογένειες, φιλίες, σχέσεις ζευγαριού).

Το άγχος μπορεί ακόμη και να γίνει πανταχού παρόν και να διέπει την καθημερινότητα των ασθενών, εις βάρος της ψυχικής τους υγείας και των σχέσεών τους.

Τι είναι το σύνδρομο εγκατάλειψης;

Σύμφωνα με την Manuela Braud, ψυχολόγο και διδάκτορα ανθρωπιστικών επιστημών, ο φόβος της εγκατάλειψης δεν είναι παθολογία από μόνος του, αλλά « ένα σύνολο αγχωδών εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις σχέσεις και την προσκόλληση ».

Όταν κάποιος πάσχει από το σύνδρομο της εγκατάλειψης, ζει με τον μόνιμο φόβο της απόρριψης και της εγκατάλειψης από τον άλλο.

Πολύ συχνά πρόκειται για έναν προβολικό φόβο : δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να πιστεύουμε ότι θα εγκαταλειφθούμε από τον φίλο ή τον σύντροφό μας. Η πηγή του άγχους βρίσκεται μέσα μας και τις περισσότερες φορές χρονολογείται από την παιδική ηλικία.

Από πού πηγάζει ο φόβος της εγκατάλειψης;

Οι αιτίες του φόβου της εγκατάλειψης εξαρτώνται από την ιστορία του καθενός. Για να τα αναγνωρίσετε, συχνά πρέπει να επιστρέψετε στην παιδική ηλικία.

Ο φόβος της εγκατάλειψης – το να σε αφήσουν οι άνθρωποι που αγαπάς – γενικά απηχεί σε μια παιδική πληγή, πραγματική ή συμβολική, λέει η Manuela Braud.

Με άλλα λόγια, μπορεί να συνδεθεί με ένα τραυματικό γεγονός ή να βιωθεί ως τέτοιο , το οποίο έχει αλλοιώσει τη σχεσιακή ισορροπία του παιδιού και προκαλεί ένα αίσθημα αστάθειας που ακολουθείται από άγχος αποχωρισμού. Για παράδειγμα :

 • έλλειψη προσοχής και στοργής (πραγματική ή αισθητή),
 • σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση,
 • η αποχώρηση ενός γονέα που δεν δίνει πλέον κανένα νέο μετά από διαζύγιο ή χωρισμό,
 • η απώλεια ενός γονέα ή ενός αγαπημένου προσώπου,

Εάν η στενοχώρια του παιδιού περάσει απαρατήρητη, μπορεί να το κάνει να νιώθει ενοχές: «Είμαι υπεύθυνος για την κατάσταση», «Δεν αξίζω να με αγαπούν» κ.λπ. Επομένως, είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί και να επικοινωνείτε.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να συνδεθεί με τραύματα σχέσεων που βιώθηκαν στην ενήλικη ζωή , όπως ένας βίαιος χωρισμός στην αγάπη ή τη φιλία, διευκρινίζει η ψυχολόγος. Τα ψυχικά μας θεμέλια τίθενται στην παιδική ηλικία, αλλά ορισμένα γεγονότα της ζωής μπορούν να τα αποσταθεροποιήσουν.

«Είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε το συντομότερο δυνατό, γιατί μπορείτε να μεταδώσετε τον φόβο της εγκατάλειψης στα παιδιά σας! », επιμένει η ειδικός. Ένας ανήσυχος γονέας μπορεί στην πραγματικότητα να τείνει να αναπτύξει μια συγχωνευτική σχέση με το παιδί του, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση του με την αυτονομία, ειδικά σε συναισθηματικό επίπεδο. Οι γονείς πρέπει να αφήσουν το παιδί τους να χωρίσει υγιεινά, να το «εγκαταλείψει».

Φόβος της εγκατάλειψης – Πώς να τον αναγνωρίσετε;

Υπάρχουν δύο προφίλ εγκαταλείψεων:

 • κάποιοι μπαίνουν σε μια σχέση, ζουν μέσα στην αγωνία και δεν τολμούν να τη τελειώσουν.
 • Άλλοι, αντίθετα, γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημά τους, ακόμη και την προέλευσή του, και προτιμούν να αποφεύγουν ή να αποεπενδύουν γρήγορα τις σχέσεις τους , για να μην παίρνουν τον κίνδυνο να μείνουν.

Αναρωτιέστε αν αυτό ισχύει για εσάς;

Φόβος της εγκατάλειψης – Δείτε τα σημάδια:

Φόβος της εγκατάλειψης άγχος σημάδια άντρας που φεύγει

 • Επιδιώκετε να ευχαριστήσετε τους άλλους με κάθε κόστος.
 • Έχετε την τάση να έχετε δυσλειτουργικές ή μη ισορροπημένες σχέσεις.
 • δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους και αισθάνεστε εύκολα προδομένοι.
 • Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μακροχρόνιες σχέσεις και μερικές φορές σκόπιμα σαμποτάρετε τις σχέσεις σας.
 • αλλάζετε γρήγορα από τη μια σχέση στην άλλη.
 • νιώθετε ένα αίσθημα ανασφάλειας στις ρομαντικές και φιλικές σας σχέσεις.
 • συχνά χρειάζεται να σας καθησυχάσουν
 • Μερικές φορές θέλετε να ελέγχετε τους άλλους, να εκδηλώνετε ζήλια ή να είστε κτητικός.
  και τα λοιπά

Συχνά, ο φόβος της εγκατάλειψης από έναν σύντροφο οφείλεται σε ζήτημα αυτοεκτίμησης και δεν εκδηλώνεται μεμονωμένα. Συχνά συνοδεύεται από έντονη  ζήλια και ανασφάλεια

Οι εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι συχνά γνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά είναι αβοήθητοι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποστήριξη των οικείων τους και η ενθάρρυνση της ενδοσκόπησης είναι τόσο ουσιαστική, παρατηρεί η Manuela Braud.

Οι συνέπειες του άγχους της εγκατάλειψης

Ο φόβος της εγκατάλειψης έχει πολλές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων:

 • κακή αυτοεκτίμηση
 • έλλειψη αυτοπεποίθησης
 • μεγάλο άγχος (με όλες τις φυσιολογικές συνέπειες)
 • αδιάκοπες αμφιβολίες που τροφοδοτούνται από πλασματικά σενάρια καταστροφής
 • έντονη αντιδραστικότητα στο άγχος .

Χρειάζονται συνεχώς να καθησυχάζονται από την παρουσία και την αγάπη του άλλου ( συναισθηματική εξάρτηση ), η οποία, σε επίπεδο σχέσεων, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα διαχειρίσιμο για τους άλλους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μετατρέπεται σε ανθυγιεινή ζήλια: ο εγκαταλελειμμένος μπορεί να γίνει έλεγχος, ακόμη και να μετατραπεί σε δήμιο και να προκαλέσει τη φυγή του συντρόφου του.

Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο εγκατάλειψης μπορούν επίσης να αναπτύξουν μεγαλύτερη διαπερατότητα σε εθισμούς και καταθλιπτικές διαταραχές , αλλά και σε διατροφικές διαταραχές ( βουλιμία , ανορεξία, ορθορεξία κ.λπ.).

Τείνουν επίσης να ξεχνούν εντελώς τον εαυτό τους, καθώς αφιερώνουν όλη τους την ενέργεια στο να κερδίσουν την εκτίμηση του άλλου και να διασφαλίσουν ότι αυτός ή αυτή δεν τους εγκαταλείπει.

«Ένα άτομο που φοβάται ότι θα εγκαταλειφθεί μπορεί να δεχτεί οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχολογικής βίας », προειδοποιεί ο ψυχολόγος.

Η συναισθηματική τους εξάρτηση τους κάνει πολύ ευάλωτους στην επίθεση ναρκισσιστών χειριστών και διεστραμμένων.

Φόβο της εγκατάλειψης – Πώς να απαλλαγείτε;

φόβος της εγκατάλειψης θεραπεία γυναίκα αντιμετώπιση με διαλογισμό

Όπως κάθε φόβος, έτσι και ο φόβος της εγκατάλειψης πρέπει να αντιμετωπιστεί . Το να απελευθερωθείς από τον φόβο της εγκατάλειψης είναι μια μακροχρόνια δουλειά:

«ανυπομονούμε να μας καθησυχάσει μόνιμα ο άλλος, δεν θα λειτουργήσει και ο φόβος δεν θα εξαφανιστεί από μόνος του», υπογραμμίζει η Manuela Braud. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εργαστείτε για την αυτοπεποίθησή σας (μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας για τις ιδιότητες και τα ελαττώματα σας, μάθετε να αναγνωρίζετε και να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματά σας, κ.λπ.).

Αυτό περιλαμβάνει κυρίως θεραπευτική παρακολούθηση για να ελευθερωθεί από τη λαβή του παρελθόντος και να καθησυχάσει το πληγωμένο «εσωτερικό παιδί».

«Όταν νιώθεις ότι ήσουν μόνος σου, σε εγκατέλειψαν, σε απάτησαν, σε πρόδωσαν και νομίζεις ότι δεν αξίζεις προσοχή, πρέπει να αποκαταστήσεις τον εαυτό σου στα μάτια σου : μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου, ανακαλύπτεις ξανά τις ιδιότητές του, τα πάθη του , κλπ», συνιστά η ψυχολόγος. Αυτό μετατρέπει τον φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο κύκλο.

Πολλές δραστηριότητες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επανασύνδεση με τον εαυτό σας:

 • χειρωνακτικές δραστηριότητες,
 • σωματικές δραστηριότητες και αθλήματα,
 • ενσυνείδητος διαλογισμός ,
 • ασκήσεις βαθιάς αναπνοής,
 • χαλάρωση,
 • κλινική ύπνωση

 

Επιμέλεια κειμένου:

Κωνσταντίνα Στεργίου

Konstantina Stergiou

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.