fbpx
Ευαισθησία στην απόρριψη: Όταν φοβάσαι ότι θα μείνεις μόνος για πάντα

Ευαισθησία στην απόρριψη: Όταν φοβάσαι ότι θα μείνεις μόνος για πάντα

Ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην απόρριψη σε σύγκριση με άλλους. Τα άτομα αυτά είναι τόσο φοβισμένα μήπως απορριφθούν από κάποιον άλλο, που επηρεάζεται η καθημερινή τους ζωή. 

Αυτοί οι άνθρωποι αναμένουν να απορρίπτονται συνεχώς. Και καθώς αναζητούν με ανησυχία σημάδια ότι κάποιος δεν θέλει να είναι μαζί τους, συχνά συμπεριφέρονται με τρόπους που ωθούν τους άλλους μακριά τους. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί έναν οδυνηρό φαύλο κύκλο που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει.

Ευαισθησία στην απόρριψη – Σημάδια

Άτομα με υψηλή ευαισθησία στην απόρριψη αναζητούν συνεχώς σημάδια ότι πρόκειται να απορριφθούν. Τείνουν να ανταποκρίνονται δραματικά σε οποιαδήποτε υπόδειξη ότι κάποιος δεν θέλει να είναι μαζί τους. Λόγω των φόβων και των προσδοκιών τους, τα άτομα με ευαισθησία απόρριψης τείνουν να παρερμηνεύουν, να διαστρεβλώνουν και να αντιδρούν υπερβολικά σε αυτά που λένε και κάνουν οι άλλοι. Μπορεί ακόμη και να ανταποκριθούν με πόνο και θυμό. Ορισμένα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Εκφράσεις του προσώπου

Άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη παρερμηνεύουν ή αντιδρούν υπερβολικά σε διάφορες εκφράσεις του προσώπου. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με υψηλότερη ευαισθησία στην απόρριψη έδειξαν αλλαγές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα όταν είδαν ένα πρόσωπο που έμοιαζε να είναι δυσαρεστημένο μαζί τους.

  • Ένδειξη υπερκινητικότητας

Όταν τα άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη φοβούνται ότι μπορεί να απορριφθούν, αντιμετωπίζουν αυξημένη κινητική δραστηριότητα περισσότερη από άτομα χωρίς ευαισθησία στην απόρριψη.

  • Συχνές παρεξηγήσεις και παρερμηνείες

Η υπερευαισθησία στην απόρριψη προκαλεί συχνά τα άτομα να παρεξηγούν και να παρερμηνεύουν τις ενέργειες των άλλων. Για παράδειγμα, όταν ο σύντροφός τους δεν ανταποκρίνεται αμέσως σε ένα μήνυμα, μπορεί να σκεφτούν «δεν με θέλει πια», ενώ κάποιος άλλος άνθρωπος είναι πιθανότερο να υποθέσει ότι ο σύντροφός του είναι πολύ απασχολημένος για να απαντήσει.

  • Συνεχής επαγρύπνηση

Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση στο να ανιχνεύσουν τυχόν απορρίψεις από άλλους ανθρώπους. Είναι σε επιφυλακή όσον αφορά την παρακολούθηση των διαθέσεων και συμπεριφορών των άλλων και είναι υπερβολικά ευαίσθητα σε διαπροσωπικά προβλήματα. Κάποιος με ευαισθησία στην απόρριψη μπορεί να ψάχνει συνεχώς για αποδείξεις ότι οι άλλοι τον απορρίπτουν. Ζητά επίσης στενές σχέσεις. Ωστόσο, ο φόβος του για απόρριψη μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται μόνος και απομονωμένος.

Ευαισθησία στην απόρριψη – Αίτια

Η ευαισθησία στην απόρριψη δεν προκαλείται από έναν μόνο παράγοντα. Αντιθέτως, μπορεί να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την προκαλούν. Μερικές πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν εμπειρίες παιδικής ηλικίας, όπως κακοποιητικούς γονείς και σχολικό εκφοβισμό, μαζί με βιολογικούς παράγοντες.

  • Παιδικές εμπειρίες

Οι πρώτες εμπειρίες απόρριψης, παραμέλησης και κακοποίησης μπορεί να συμβάλουν στην ευαισθησία της απόρριψης. Για παράδειγμα, η έκθεση σε σωματική ή συναισθηματική απόρριψη από έναν γονέα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα κάποιος να την εμφανίσει. Ακόμη, το να μεγαλώνει κάποιος με έναν γονέα που είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμος ή εξαιρετικά επικριτικός μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο φόβο απόρριψης.

Τα ευαίσθητα στην απόρριψη παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να συμπεριφέρονται επιθετικά. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Child Development», τα παιδιά αυτά ήταν πιο πιθανό να είναι επιθετικά. Ομοίως, τα παιδιά που έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό μπορεί επίσης να μεγαλώσουν με τον φόβο ότι θα απορριφθούν στη ζωή τους.

  • Βιολογική ευπάθεια

Πιστεύεται επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν βιολογική ευπάθεια στην ευαισθησία της απόρριψης. Ενδέχεται να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση ή ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που αυξάνουν την πιθανότητα και μερικοί ερευνητές την έχουν συνδέσει με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, το κοινωνικό άγχος και την ανασφάλεια.

Η ευαισθησία της απόρριψης στις ερωτικές σχέσεις

Οι ενήλικοι με ευαισθησία στην απόρριψη είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα στις σχέσεις τους. Συχνά παρερμηνεύουν γεγονότα και αντιδράσεις επειδή είναι υπερβολικά προσεκτικοί και ανασφαλείς. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε παράλογη ζήλια, επειδή το άτομο φοβάται να εγκαταλειφθεί ή να απορριφθεί, ή ενδέχεται επίσης να παρερμηνεύσουν κάποιες συμπεριφορές, όπως ότι όταν ο σύντροφός τους έχει πολλή δουλειά, δεν είναι πλέον ερωτευμένος.

Για τους άνδρες, το να βρίσκονται σε μια ουσιαστική και ποιοτική σχέση μπορεί να είναι περισσότερο χρήσιμο και βοηθητικό απ’ ό,τι για τις γυναίκες. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είναι πιο μοναχικοί είναι και πιο ευαίσθητοι στην απόρριψη όταν δεν βρίσκονται σε ερωτική σχέση. Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν υψηλή ευαισθησία στην απόρριψη δεν είναι πιθανό να βιώσουν ανακούφιση από τη σχέση τους. Μπορεί να συνεχίσουν να αισθάνονται μόνες και φοβισμένες όταν βρίσκονται σε μια σχέση σε σύγκριση με όταν ήταν εργένισσες.

Διαβάστε περισσότερα για:

 

 

Στοιχεία από: verywellmind.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.