fbpx
Ψωρίαση: Φυσική αντιμετώπιση και σπιτικές θεραπείες

Ψωρίαση: Φυσική αντιμετώπιση και σπιτικές θεραπείες

Η ψωρίαση ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως μπορεί να καταπολεμηθεί με φυσική αντιμετώπιση και σπιτικές θεραπείες. Οι θεραπείες στο σπίτι τείνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν οι πάσχοντες τις χρησιμοποιούν παράλληλα με τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Η ψωρίαση προκαλεί κόκκινες, φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα που ονομάζονται πλάκες. Οι πλάκες εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα. Πριν χρησιμοποιήσετε τις θεραπείες στο σπίτι, είναι καλό να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Ψωρίαση και φυσική αντιμετώπιση επιδερμικά

 • Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη είναι συστατικό των κόκκινων πιπεριών και έχει αποδείξει την ικανότητά της στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Το 1986, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, 44 άτομα με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα εφάρμοσαν τοπικά κρέμα καψαϊκίνης για έξι εβδομάδες. Σχεδόν τα μισά άτομα της ομάδας εμφάνισαν κάψιμο, τσούξιμο, φαγούρα και ερυθρότητα κατά την πρώτη εφαρμογή της κρέμας, αλλά αυτό σταμάτησε ή μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς συνέχισαν να τη χρησιμοποιούν. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την ψωρίαση.

Το 1993, άλλη μελέτη διερεύνησε τη χρήση της καψαϊκίνης για την καταπολέμηση της ψωρίασης. Οι 98 συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν την κρέμα τέσσερις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στο πάχος του δέρματος, στην απολέπιση, την ερυθρότητα και τον κνησμό σε σχέση με την ομάδα που χρησιμοποίησε το εικονικό φάρμακο.

 • Έκθεση στο ηλιακό φως

Η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί μερικές φορές να βελτιώσει την ψωρίαση σε κάποια άτομα. Οι πάσχοντες πρέπει να εκθέτουν το δέρμα τους σταδιακά και για σύντομες περιόδους. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης συνιστά να ξεκινήσετε από 5 έως 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο μία φορά την ημέρα. Είναι σημαντικό να καλύπτετε το υγιές δέρμα με αντηλιακό και ρούχα, έτσι ώστε μόνο οι πληγείσες περιοχές να εκτίθενται στον ήλιο. Εάν υποστείτε ηλιακό έγκαυμα, θα πρέπει να αποφύγετε περαιτέρω έκθεση στον ήλιο. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με έναν γιατρό, καθώς το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση.

Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί για αιώνες το τζελ από το εσωτερικό του φυτού αλόης για τη θεραπεία τραυμάτων του δέρματος. Η εφαρμογή αλοιφής που περιέχει αλόη βέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας, της απολέπισης και της φλεγμονής που προκαλεί η ψωρίαση. Σύμφωνα με μελέτη του 2018, στην οποία συμμετείχαν 2.248 άτομα με ήπια έως μέτρια ψωρίαση, χρησιμοποίησαν αλοιφή που περιείχε είτε 50% πρόπολη και 3% αλόη βέρα είτε εικονικό φάρμακο. Όσοι χρησιμοποίησαν το παρασκεύασμα που περιείχε αλόη βέρα παρουσίασαν «αξιοσημείωτη βελτίωση» στα συμπτώματά τους.

 • Ξίδι μηλίτη 

Στοιχεία δείχνουν ότι το ξίδι μηλίτη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του κνησμού και του καψίματος που οφείλεται στην ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, αν και δεν είναι κατάλληλο για εφαρμογή σε περιοχές τραυματισμένου δέρματος με πληγές. Περιέχει φυσικές ιδιότητες που καταπολεμούν τα μικρόβια και μπορεί να είναι καταπραϋντικές για το τριχωτό της κεφαλής. Για μια πιο ήπια θεραπεία, μπορείτε να αραιώσετε το ξίδι με ίση ποσότητα νερού.

 • Ενυδατικές κρέμες

Ο κνησμός και η απολέπιση μπορεί να χειροτερέψουν την ψωρίαση, οπότε είναι απαραίτητο να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο. Οι ενυδατικές κρέμες και τα ειδικά μαλακτικά είναι σημαντικά μαζί με άλλες θεραπείες. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας τρεις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και να διατηρήσει το δέρμα ενυδατωμένο και ελαστικό.

Ψωρίαση και φυσική αντιμετώπιση με συμπληρώματα

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συχνά περιέχουν τα συμπληρώματα, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τις αυτοάνοσες ασθένειες. Είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να παρουσιάσουν παρενέργειες όταν χρησιμοποιούν ιχθυέλαιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • ναυτία
 • δυσπεψία
 • διάρροια

Τα άτομα που παίρνουν αραιωτικά αίματος, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγίας εάν λαμβάνουν επίσης συμπληρώματα ωμέγα-3.

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Προβιοτικά μπορείτε επίσης να βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής. Η σωστή ισορροπία των βακτηρίων στο σώμα μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, επομένως τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

 • Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό του κουρκουμά. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, όπως και την ψωριασική δραστηριότητα. Έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεραπευτική επίδραση της κουρκουμίνης στη θεραπεία της ψωρίασης.

 • Μαόνια

Η μαόνια είναι ένα φυτικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση. Σε τρεις κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 104 άτομα, οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η μαόνια είναι μια «ασφαλής και αποτελεσματική» θεραπεία για ήπια έως μέτρια ψωρίαση.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες

Άλλες θεραπείες που έχουν δοκιμάσει οι πάσχοντες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

 • Βελονισμό
 • Μασάζ
 • Ρέικι
 • Γιόγκα ή τάι τσι

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να ωφελήσει συγκεκριμένα ένα άτομο με ψωρίαση. Ωστόσο, ο βελονισμός και το μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και να είναι ευεργετικά για κάποιον που έχει ψωριασική αρθρίτιδα.

Οι πάσχοντες πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν υποβληθούν σε θεραπεία, όπως μασάζ, που μπορεί να περιλαμβάνει αιθέρια έλαια, καθώς ορισμένα από αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.