Άσθμα και άγχος: Συμπτώματα και σχέση

άσθμα άγχος μηχάνημα άσθματος

Όταν έχετε άγχος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ταυτόχρονα εμφανίζεται και άσθμα. Καθώς ο συριγμός και ο βήχας χειροτερεύουν, γίνεστε πιο ανήσυχοι, κάτι που αυξάνει τα συμπτώματα του άσθματος. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σας ταλαιπωρήσει. 

Οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι με βήχα, συμφόρηση και συριγμό μπορεί να αναγκάσουν τον καθένα να αισθανθεί άγχος, ανησυχία, ακόμη και αδιέξοδο. Η ζωή με άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος και, ομοίως, το πρόσθετο στρες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος.

Άσθμα και άγχος

Αν και το άγχος δεν προκαλεί από μόνο του άσθμα, το άγχος και το άσθμα συνδέονται σίγουρα. Το άσθμα προκαλεί άγχος και το άγχος καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο του άσθματος. Ακόμη, το καθημερινό άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος. Είναι σημαντικό να μάθετε να αλλάζετε την απόκριση του οργανισμού σας στο άγχος για να μειώσετε τα συμπτώματα του άσθματος. Είναι εξίσου σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να κάνετε τα πάντα χωρίς να αισθάνεστε πιεσμένοι και χαμένοι.

Όσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα αναπνοής που δεν μπορείτε να ελέγξετε, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσετε τα συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή και να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως:

 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Νυχτερινό άσθμα
 • Κούραση
 • Άσθμα που προκαλείται από την άσκηση
 • Κακή φυσική κατάσταση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Κακή απόδοση
 • Ευερεθιστότητα
 • Απόσυρση από αγαπημένες δραστηριότητες
 • Αλλαγές στην όρεξη
 • Κατάθλιψη

Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να ζήσετε με το άσθμα και να αποτρέψετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματά του. Μάθετε τα πάντα για το τι προκαλεί άγχος στη ζωή σας και φροντίστε να ανταποκρίνεστε καλύτερα σε αυτό. Θέστε στόχους για να το διαχειριστείτε με τρόπο που να είναι υγιής και να μη βλάπτει την αναπνοή σας.

Άσθμα και κάπνισμα

Το άσθμα και το κάπνισμα δεν μπορούν να συνδυάζονται ποτέ και με κανέναν τρόπο. Εάν έχετε άσθμα και καπνίζετε, μιλήστε με τον γιατρό σας για να αναζητήσετε τρόπους διακοπής του καπνίσματος. Δεν είναι μόνο ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του άσθματος ‒βήχα, αύξηση της βλέννας και συριγμό‒, αλλά να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του λάρυγγα, εμφύσημα, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, έλκος, ασθένεια των ούλων και πολλές άλλες ασθένειες. Νέα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι δύο έως τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, αλλά απαιτούν συνταγή. Η διακοπή του καπνίσματος αφενός θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή σας, αφετέρου ίσως χρειαστείτε λιγότερα φάρμακα για να διατηρήσετε το άσθμα ελεγχόμενο.

Διαβάστε περισσότερα για:

Στοιχεία από: webmd.com