Η ναυτία είναι ένα απαίσιο αίσθημα δυσφορίας, που όλοι μας έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή. Μπορεί να προκληθεί από πολλές καταστάσεις, όπως από έναν ιό, κάποιο πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, μια εγκυμοσύνη, ακόμη και λόγω μιας δυσάρεστης μυρωδιάς. Πολλές φορές, όμως, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο που νιώθουμε ναυτία.
Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι θέλουμε να την κάνουμε να σταματήσει. Και οι παρακάτω συμβουλές θεραπείας, σε συνδυασμό με τη διατροφή, σίγουρα θα βοηθήσουν.
Τάση για εμετό χωρίς λόγο
Είναι πολύ πιθανό η τάση προς έμετο να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως:
Γαστρεντερικό σύστημα
- Έλκος
- Γαστροπάρεση
- Γαστρεντερίτιδα
- Κολικός νεφρού
Εγκεφαλικό σύστημα
- Διάσειση
- Ημικρανία
- Αιμάτωμα
- Όγκος εγκεφάλου
Ψυχολογικοί παράγοντες
- Φόβος
- Άγχος
- Βουλιμία
- Ανορεξία
Άλλα αίτια που την προκαλούν είναι:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Κατάποση βλαβερών ουσιών
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Αίσθημα ζάλης του επιβάτη μέσα σε πλοίο ή αυτοκίνητο
Κάνω εμετό μετά το φαγητό
Η εμετική πράξη έχει τρία στάδια: α) ναυτία, β) τάση προς έμετο και γ) εμετό.
Παραπάνω αναφέρθηκαν τα πιθανά παθολογικά αίτια εξαιτίας των οποίων μπορεί ένας άνθρωπος να νιώθει ναυτία ή να έχει τάση προς έμετο. Υπάρχουν πολλοί που τελικά κάνουν εμετό ύστερα από κάθε γεύμα τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Η ψυχογενής βουλιμία είναι πολύ πιο συχνή σε γυναίκες, με ηλικία έναρξης συνήθως την εφηβεία. Βασικά σημάδια της διαταραχής είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, η ανικανότητα ελέγχου του εαυτού σε ό,τι σχετίζεται με το φαγητό και οι συχνοί εμετοί.
Το βουλιμικό άτομο πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα θα καθίσει να φάει νιώθοντας ταυτόχρονα πολύ γρήγορα την επιτακτική ανάγκη να καταβροχθίσει μεγάλες ποσότητες φαγητού ή τροφίμων, χωρίς να αισθάνεται ότι μπορεί να σταματήσει. Είναι ικανό να αδειάσει το ψυγείο και τα ράφια των ντουλαπιών με μεγάλη ταχύτητα. Τις περισσότερες φορές το επεισόδιο συνοδεύεται από συναισθήματα αγωνίας, ανημπόριας και ενοχής και η μόνη ίσως ανακουφιστική ιδέα είναι ότι μόλις τελειώσει το φαγητό, το άτομο θα πάει στην τουαλέτα να το αποβάλει. Τα συναισθήματα ενοχής είναι εκείνα που κάνουν τον πάσχοντα από ψυχογενή βουλιμία να επιδίδεται κρυφά σε αυτή την πράξη.
- Νευρική ανορεξία. Η νευρική ανορεξία είναι ένας τύπος διατροφικής διαταραχής. Πολλοί κάνουν λόγο για ψυχολογική διαταραχή.
Ένα άτομο με ανορεξία συχνά αρχίζει να κάνει δίαιτα για να χάσει βάρος, αλλά με την πάροδο του χρόνου η απώλεια βάρους γίνεται για το ίδιο ένδειξη αυτοσυγκράτησης και ελέγχου. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ανορεξία μπορούν να φτάνουν να καταναλώνουν απότομα μεγάλες ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια να προκαλούν στον εαυτό τους εμετό ή να κάνουν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών χαπιών για να χάσουν άμεσα βάρος. Η διάσπαση του σμάλτου στα δόντια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της μακροχρόνιας πρακτικής του εμετού για την απώλεια βάρους.
Διατροφή μετά τον εμετό
Πρωταρχική φροντίδα είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού καθώς και η εξασφάλιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών επειδή χάνονται υγρά και άλατα από το σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση υγρών, κυρίως νερού. Επιπλέον η διατροφή πρέπει να είναι μειωμένη σε φυτικές ίνες και ταυτόχρονα αυξημένη σε υδατάνθρακες, με έμφαση στο άμυλο και τους απλούς υδατάνθρακες.
Διατροφική δίαιτα μετά τον εμετό
- Ρύζι
- Μπανάνα
- Κομπόστα
- Φρυγανιά
- Σούπα φιδέ
- Χυμός μήλου
- Βρασμένα αυγά
- Βραστά λαχανικά
- Στεγνά δημητριακά
- Βραστά ή άπαχα ψάρια
- Ζυμαρικά χωρίς σάλτσα
- Βραστό φιλέτο κοτόπουλο
Tάση για εμετό από άγχος
Όταν αισθάνεστε έναν «κόμπο» στο στομάχι ή έχετε τάση προς έμετο, να ξέρετε πως διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες σας έχουν χτυπήσει την πόρτα. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα του γαστρεντερικού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αμερικανικό οργανισμό Anxiety and Depression Association of America, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου συνδέεται άμεσα με το άγχος.
Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού σε μια επικείμενη δυσάρεστη κατάσταση, είτε αυτή είναι αληθινή είτε υποθετική. Επομένως, το άγχος καταπονεί το σώμα, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου και απορρυθμίζοντας τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα δυσλειτουργίας.
Όταν δυσκολεύεστε να εξωτερικεύσετε τα δυσάρεστα συναισθήματά σας, όπως το άγχος, τον φόβο ή τη θλίψη, τότε το σώμα βρίσκει μια άλλη διέξοδο και τα συναισθήματα αυτά σωματοποιούνται. Αυτά ονομάζονται ψυχοσωματικά. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, ώστε να εντοπιστεί η ρίζα των αρνητικών συναισθημάτων και να αντιμετωπιστεί.
Συμπτώματα που προκαλεί το άγχος
- Υπνηλία
- Τρέμουλο
- Εφίδρωση
- Αναγούλα
- Ταχυκαρδία
- Τάση προς έμετο
- Πόνος ή σφίξιμο στο στομάχι
- Μανία για φαγητό ή απώλεια όρεξης
Πληροφορίες από: healthline.com, webmd.com