fbpx
Ευερέθιστο έντερο: Βότανα για για φυσική αντιμετώπιση

Ευερέθιστο έντερο: Βότανα για για φυσική αντιμετώπιση

Το ευερέθιστο έντερο, ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο. Είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων, χωρίς όμως να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Το ευερέθιστο έντερο μπορεί να αντιμετωπιστεί και φυσικά, με βότανα και κατάλληλη διατροφή.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου εμφανίζει τέσσερις διαφορετικούς τύπους. Ο πρώτος συνοδεύεται με δυσκοιλιότητα, ο δεύτερος με διάρροια, ο τρίτος με συνδυασμό διάρροιας και δυσκοιλιότητας, ενώ ο τέταρτος δεν ταιριάζει σε καμία από τις προηγούμενες.

Μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν σοβαρά συμπτώματα. Οι περισσότεροι μπορούν να τα διαχειριστούν, ελέγχοντας τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και το άγχος τους. Το ΣΕΕ δεν προκαλεί αλλαγές στον ιστό του εντέρου και δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Συμπτώματα του ευερέθιστου έντερου

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν:

 • πόνο στο στομάχι συνήθως είναι πιο έντονος μετά το φαγητό
 • φούσκωμα πρησμένη κοιλιά, με αέρια
 • διάρροια
 • δυσκοιλιότητα αίσθηση ατελούς κένωσης.

Μπορεί να υπάρχουν μέρες που τα συμπτώματα είναι σε ύφεση και άλλες που βρίσκονται σε έξαρση.

Άλλα συμπτώματα:ευερέθιστο έντερο άνδρας με διάρροια πάει στην τουαλέτα

 • μετεωρισμός
 • βλέννα στα κόπρανα
 • κόπωση και έλλειψη ενέργειας
 • ναυτία
 • οσφυαλγία
 • αίσθημα ατελούς κένωσης ουροδόχου κύστης
 • ακράτεια.

Τα κόπρανα μπορεί να έχουν διάφορες μορφές: υγρή ή σκληρή σε μορφή μικρών σφαιριδίων ή «κορδέλας». Εύλογα όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη στον πάσχοντα, όπως και ανησυχία ή πονοκεφάλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η επιστροφή της ποιότητας στη ζωή των ασθενών είναι επιτακτική.

 

Αίτια εμφάνισης της σπαστικής κολίτιδας

Ενώ πολλοί παράγοντες είναι γνωστό ότι χειροτερεύουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί εξαρχής την κατάσταση. Επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες. Είναι πιο πιθανό να πρωτοεμφανιστεί στη διάρκεια της εφηβείας. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το παχύ έντερο γίνεται υπερευαίσθητο και αντιδρά υπερβολικά σε οποιαδήποτε λειτουργία του. Αντί να κάνουν αργές κινήσεις, οι μύες κάνουν σπασμούς, προκαλώντας διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι μύες των εντέρων δεν κινούνται κανονικά, γεγονός που επηρεάζει την κίνηση των κοπράνων. Μια άλλη θεωρία υποδηλώνει ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου προκαλείται από δυσλειτουργίες στην παραγωγή χημικών ενώσεων του σώματος, όπως η σεροτονίνη και η γαστρίνη. Τέλος, καθώς η σπαστική κολίτιδα εμφανίζεται πιο πολύ στις γυναίκες, υπάρχει η άποψη ότι οι ορμόνες μπορεί να διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην εμφάνισή της. Το ευερέθιστο έντερο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αρκετά βότανα.

Ευερέθιστο έντερο και βότανα και αντιμετώπιση

 

 • Ευερέθιστο έντερο και Χαμομήλι 

Το χαμομήλι είναι ένα καταπληκτικό βότανο, καθώς δεν καταπολεμά μόνο τα πεπτικά συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, αλλά και το άγχος. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό και βοηθά στην τόνωση της χοληδόχου κύστης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διάρροιας, του μετεωρισμού και της δυσπεψίας, ενώ είναι επίσης αντι-σπασμωδικό.

Τα φύλλα του χαμομηλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σακουλάκια για τσάι.

 • Ευερέθιστο έντερο και Καλέντουλα

Η καλέντουλα χρησιμοποιείται στη γαστρίτιδα, καθώς είναι ειδική για τη ρύθμιση των βλεννογόνων. Επίσης, προστατεύει το ήπαρ, επομένως χρησιμοποιείται για την προστασία και τη βέλτιστη λειτουργία του.

Η καλέντουλα μπορεί να γίνει τσάι ή να ληφθεί σε κάψουλες.

 • Ευερέθιστο έντερο και Κόκκινη φτελιά

Η κόκκινη φτελιά έχει μακρά ιστορία χρήσης από τους ιθαγενείς Αμερικανούς ως θεραπεία για μια ποικιλία ασθενειών. Όσον αφορά το πεπτικό σύστημα, θεωρείται ότι ηρεμεί τον ερεθισμό του εντερικού συστήματος. Η επίδρασή της στην ποιότητα των κοπράνων δείχνει γιατί θεωρείται χρήσιμη, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η κόκκινη φτελιά μαλακώνει τα κόπρανα, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ταυτόχρονα, περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, που βοηθούν στην υγεία του εντέρου.

Βράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού για ένα ποτήρι νερό και σουρώνουμε. Πίνουμε μέχρι δύο ποτήρια την ημέρα.

ευερέθιστο έντερο φακελάκια από τσάι

 • Ευερέθιστο έντερο και Γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Βοηθά στην καλή λειτουργία του στομάχου και στη ρύθμιση της πέψης. Μελέτη του 2012 έδειξε ότι τα εκχυλίσματα αιθέριου ελαίου γλυκάνισου δρουν μυοχαλαρωτικά. Ακόμη κατέδειξε ότι βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Ο γλυκάνισος έχει επίσης αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι άτομα που έλαβαν κάψουλες γλυκάνισου ανακουφίστηκαν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Προσθέτουμε τους θρυμματισμένους σπόρους γλυκάνισου σε 2 φλιτζάνια βραστό νερό. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

 

Διαβάστε ακόμη:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.