fbpx
Μούδιασμα στο αριστερό χέρι – Τι το προκαλεί;

Μούδιασμα στο αριστερό χέρι – Τι το προκαλεί;

Το μούδιασμα στο αριστερό χέρι ή το μυρμήγκιασμα θα μπορούσε να προκληθεί από κάτι πολύ απλό, όπως μια κακή στάση στον ύπνο.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες πιθανές αιτίες που αποτελούν ένδειξη σοβαρής κατάστασης της υγείας σας, ειδικότερα αν το μούδιασμα στο αριστερό χέρι συνδυάζεται με πόνο στο στήθος.

Αρκετοί παράγοντες είναι πιθανόν να προκαλέσουν μούδιασμα στο αριστερό χέρι ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να μουδιάσει το χέρι σας είναι να κοιμάστε στην ίδια στάση και να το πιέζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω της άσκησης πίεσης στα νεύρα μειώνεται η ροή του αίματος, γεγονός που προκαλεί βραχυπρόθεσμο μούδιασμα. Αν λοιπόν είναι κάτι προσωρινό, δεν χρειάζεται να θορυβηθείτε και πολύ συχνά επιλύεται από μόνο του. Εάν όμως επιμένει ή έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την αιτία, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Πότε το μούδιασμα στο αριστερό χέρι είναι ανησυχητικό

Ανεπαρκής ροή αίματος

Η ανεπαρκής ροή αίματος στο σώμα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί σας χέρι. Η περιορισμένη ροή αίματος μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια. Σε κάποιες περιπτώσεις το μούδιασμα στο χέρι ή στα δάχτυλα συνοδεύεται από πόνο, οίδημα και κρύα χέρια ή δάχτυλα.

Μούδιασμα στο αριστερό χέρι στα δάχτυλα απο ανεπαρκή ροή αίματος

Τραυματισμοί νεύρων

Τραυματισμοί που επηρεάζουν τα νεύρα στο αριστερό σας χέρι μπορεί να διακόψουν μηνύματα από τον εγκέφαλό σας και να προκαλέσουν απώλεια αίσθησης και μούδιασμα. Για παράδειγμα, η νευροπάθεια του βραχιόνιου πλέγματος είναι ένας τύπος νευρικού τραυματισμού που χαρακτηρίζεται από βλάβη στα νεύρα που τρέχουν κάτω από τους βραχίονες από τον νωτιαίο μυελό. Η νευροπάθεια του βραχιόνιου πλέγματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στους ώμους και τα χέρια καθώς και μούδιασμα και περιορισμένη κίνηση.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και μια οδυνηρή αίσθηση σαν τσίμπημα στα χέρια. Ο υποθυρεοειδισμός προκύπτει από τη μειωμένη παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης από τον θυρεοειδή αδένα. Μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κόπωσης, ξηροδερμίας, ευαισθησία στο κρύο, αύξηση βάρους κ.ά.

Δισκοκήλη

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αφυδατώνεται, η δομή του χάνει τη σταθερότητά της, με αποτέλεσμα το περίβλημα του μεσοσπονδύλιου δίσκου να υφίσταται ρωγμές, να προβάλλει και να δημιουργεί την αυχενική δισκοκήλη (κήλη στον αυχένα). Η δισκοκήλη που βρίσκεται κοντά στα νεύρα του αριστερού σας βραχίονα μπορεί να προκαλέσει απώλεια αίσθησης, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση μυρμηγκιάσματος, που επηρεάζει συνήθως τα χέρια και μερικές φορές τα πόδια.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε πολλά ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των πουλερικών, των αυγών, του κρέατος και του γάλακτος. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής για όσους χρειάζεται να αυξήσουν την πρόσληψή της επειδή δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη από διατροφικές πηγές.

σύνδρομο καρπιαίου σωληνα πόνος στο χερι

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δημιουργείται στο μέσο του νεύρου που διατρέχει το μήκος του βραχίονα, διασχίζει ένα πέρασμα του καρπού (καρπιαία σήραγγα) και ολοκληρώνεται στο χέρι. Η ανατομία του καρπού και πιθανώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό. Η σωστή θεραπεία συνήθως ανακουφίζει από το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα και αποκαθιστά τη λειτουργία του καρπού και του χεριού. Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα στο χέρι είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου, όπως και η αίσθηση καύσου και φαγούρας.

Διαβητική νευροπάθεια

Η νευρική βλάβη που προκαλείται από τον διαβήτη αναφέρεται ως διαβητική νευροπάθεια. Ο διαβήτης σχετίζεται με χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συχνά οδηγεί σε νευρική βλάβη. Τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με τον τύπο της νευροπάθειας που έχουν, αλλά το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα άκρα είναι κοινά συμπτώματα.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Το μούδιασμα στο αριστερό χέρι και το μυρμήγκιασμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Αυτή η ασθένεια του νευρικού συστήματος καταστρέφει το υλικό που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνονται ή μπλοκάρονται τα μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σας. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού, γνωστικά προβλήματα, οπτικές διαταραχές, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Μερικές φορές επηρεάζουν μόνο ένα μέρος του σώματος.

μυρμήγκιασμα στο δάχτυλο και μούδιασμα

Εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που σχετίζεται με ξαφνικό μούδιασμα στο πρόσωπο, το πόδι ή τον βραχίονα. Συχνά συμβαίνει σε μία μόνο πλευρά του σώματος.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή του αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στον αριστερό σας βραχίονα εάν επηρεαστούν τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν αυτόν τον βραχίονα. Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

 • ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι σας
 • δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση άλλων
 • σύγχυση
 • γέρνει το πρόσωπο
 • πρόβλημα όρασης από το ένα ή και τα δύο μάτια
 • ξαφνική ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
 • ξαφνικό δυνατό πονοκέφαλο

Μούδιασμα στο αριστερό χέρι – Πόνος στο στήθος

Για μερικούς ανθρώπους, το μούδιασμα του βραχίονα είναι σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, αν και θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που να το συνοδεύουν:

 • πόνος στο στήθος και πίεση
 • πόνος στο χέρι, στο σαγόνι ή την πλάτη
 • δύσπνοια
 • ζάλη
 • ναυτία ή έμετος
 • κρύος ιδρώτας

μούδιασμα στο αριστερό χέρι και ίλιγγος

Μούδιασμα στο αριστερό χέρι – Άγχος

Συνθήκες άγχους, φοβίες ή γενικευμένο άγχος περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, όπως μυϊκή ένταση, στομαχικές διαταραχές, ρίγη και πονοκεφάλους, αλλά και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος.

Το άγχος συμβαίνει όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε και έχετε στρες. Το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απειλή και δίνει τη μάχη του. Έτσι, ο εγκέφαλος αρχίζει να στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα για να ξεφύγει και αυξάνεται η ροή του αίματος, κάτι που συχνά μπορεί να προκαλέσει προσωρινό μούδιασμα.

Επίσης, όταν αισθάνεστε ανήσυχοι και αγχωμένοι, ενδέχεται να αναπνέετε γρήγορα ή ακανόνιστα. Ακόμη κι αν αυτό δεν διαρκεί πολύ, μπορεί να μειώσει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας. Τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να συστέλλονται και το σώμα σας διακόπτει τη ροή του αίματος μερικές φορές στα άκρα, προκειμένου να διατηρηθεί το αίμα που ρέει εκεί όπου το σώμα σας το χρειάζεται περισσότερο. Έτσι μπορεί να προκληθεί μούδιασμα στο χέρι και τα δάχτυλά σας.

Το μούδιασμα στο χέρι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι εξετάσεις που θα σας προτείνει ο γιατρός σας και μια σωστή διάγνωση θα θεραπεύσουν τη βασική αιτία του προβλήματος για τη μείωση ή εξάλειψη των συμπτωμάτων.

 

Διαβάστε ακόμη για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.