Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο χέρι. Είναι γνωστή και ως νόσος του πληκτρολογίου. Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία αυτής της ενοχλητικής πάθησης;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια μικρή περιοχή στην παλαμιαία επιφάνεια που δημιουργείται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, έναν ισχυρό σύνδεσμο συνδετικού ιστού.

Ένδειξη πόνου στον καρπό

Η πάθηση είναι κυρίως ενοχλητική παρά επικίνδυνη και, αν δεν θεραπευτεί από μόνη της, διατρέχει χρονικό διάστημα 5-10 ετών οπότε τα ενοχλήματα σταματούν μεν, αλλά στα χέρια παραμένουν ατροφίες και μυϊκή αδυναμία. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητη η θεραπεία.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι γενικά πιο συχνό στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή του καρπιαίου σωλήνα είναι σχετικά μικρότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο μπορεί επίσης να έχουν μικρότερες καρπιαίες σήραγγες από εκείνες που δεν εμφανίζουν την πάθηση.

Αίτια

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δημιουργείται στο μέσο του νεύρου που διατρέχει το μήκος του βραχίονα, διασχίζει ένα πέρασμα του καρπού (καρπιαία σήραγγα) και ολοκληρώνεται στο χέρι. Η ανατομία του καρπού και πιθανώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Η σωστή θεραπεία συνήθως ανακουφίζει από το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα και αποκαθιστά τη λειτουργία του καρπού και του χεριού.

Ειδικότερα, το σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, όπως η πληκτρολόγηση, σε παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης και σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

Ισχυροί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι τα χειρωνακτικά επαγγέλματα και αθλήματα όπως το τένις, η τοξοβολία και το ακόντιο. Το πρόβλημα εμφανίζεται, επίσης, σε ανθρώπους που κάθονται σε αναπηρική καρέκλα, λόγω υπερχρήσης του μέλους.

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της καρπιαίας σήραγγας περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στην παλάμη ή τα δάχτυλα.
  • Αδύναμα άκρα. Δυσκολία στο κράτημα αντικειμένων.

Ίσως παρατηρήσετε πρώτα ότι τα δάχτυλά σας μουδιάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί μπορεί να ξυπνάτε με το ίδιο μούδιασμα, πράγμα που μπορεί να σας δυσκολεύει στην καθημερινότητα, π.χ. κράτημα ενός βιβλίου.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση πραγματοποιείται από τον αρμόδιο γιατρό, που είναι ο ορθοπεδικός χειρουργός. Απαιτείται κλινική εξέταση και καταγραφή ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Η εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Σε αρχικό στάδιο, ο γιατρός συνιστά αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες. Αν η νόσος οφείλεται σε κάποια καθημερινά επαναλαμβανόμενη κίνηση, θα συστήσει τον περιορισμό της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιηθεί το πάσχον σημείο με ειδικούς νάρθηκες.

Ειδικός νάρθηκα καρπού

Ο χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής για να αποφασίσει να πραγματοποιήσει το χειρουργείο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Το μούδιασμα και ο πόνος του άκρου αποκαθίστανται, όσο και αν καθυστερήσει ο ασθενής την επέμβαση.

Στη συντηρητική θεραπεία συμπεριλαμβάνεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, που μπορεί να αποτελείται από αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή. Η χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται σε πιο βαριά περιστατικά και σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία. Υπάρχουν δύο επιλογές: το ανοιχτό χειρουργείο και η ενδοσκοπική χειρουργική.

Συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που επηρεάζουν τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες και τα πρότυπα ύπνου. Υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί μόνιμη βλάβη των νεύρων και των μυών αν δεν υπάρξει μέριμνα για θεραπεία.

Πληροφορίες από: webmd.com, mayoclinic.org

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.