fbpx
Νευροπάθεια – Αιθέρια έλαια για ανακούφιση από τον πόνο

Νευροπάθεια – Αιθέρια έλαια για ανακούφιση από τον πόνο

Η νευροπάθεια μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα μιας νευρικής βλάβης στο περιφερικό νευρικό σύστημα.Τα αιθέρια έλαια δεν αποτελούν θεραπεία για την νευροπάθεια, ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν στη μείωση των επιβαρυντικών συμπτωμάτων

Η νευροπάθεια μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα μιας νευρικής βλάβης στο περιφερικό νευρικό σύστημα, το οποίο μεταδίδει τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό σε όλα τα μέρη του σώματος.

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές ασθένειες, σε κατάχρηση αλκοόλ, σε πιθανό τραυματισμό, σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, ο υποθυρεοειδισμός, αλλά και σε έλλειψη βιταμινών. Μία από τις πιο κοινές μορφές νευροπάθειας είναι η περιφερική νευροπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε έως και 50% των ατόμων με διαβήτη.

Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας παίζει η αντιμετώπιση της βασικής νόσου. Συχνά η σύσταση περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες και αναλγητικά φάρμακα, αλλά οι πάσχοντες θα πρέπει απαραιτήτως να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, με διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα ή φαγούρα στα πόδια ή τα χέρια
  • Πόνο στα άκρα
  • Αυξημένη ευαισθησία στην αφή
  • Έλλειψη συντονισμού των κινήσεων ή αστάθεια στη βάδιση
  • Μυϊκή αδυναμία

Εάν επηρεάζονται αυτόνομα νεύρα, τότε τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσανεξία στη θερμότητα
  • Αλλοίωση της εφίδρωσης
  • Προβλήματα στην πέψη, στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη
  • Ζάλη ή αδιαθεσία από αλλαγές στην πίεση του αίματος

Ανακούφιση της περιφερικής νευροπάθειας με αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια δεν αποτελούν θεραπεία για την περιφερική νευροπάθεια, ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν στη μείωση των επιβαρυντικών συμπτωμάτων και του πόνου που προκύπτει από φλεγμονή και νευρική βλάβη.

Δείτε παρακάτω ορισμένα αιθέρια έλαια για τον νευροπαθητικό πόνο καθώς και τον τρόπο χρήσης, τους κινδύνους και τις εκτιμήσεις στα συμπτώματα της νευροπάθειας.

βαλσαμόχορτο

Υπέρικον ή αλλιώς βαλσαμόχορτο

Το υπέρικον ή αλλιώς βαλσαμόχορτο (St John’s wort ή Hypericum perforatum) συμβάλλει παραδοσιακά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Συχνά το εκχύλισμά του χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκαυμάτων, φλεγμονών και νευρικού πόνου.

Σύμφωνα με μια ερευνητική αναφορά για έναν τύπο νευροπαθητικού πόνου που επηρεάζει το πρόσωπο, διαπιστώθηκε ότι ένα ομοιοπαθητικό παρασκεύασμα του βαλσαμόχορτου βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βαλσαμόχορτο «μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή» για τη θεραπεία αυτού του πόνου, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

νευροπάθεια βοτανα

Τζίντζερ

Η χρήση λαδιού τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του νευροπαθητικού πόνου από φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Μια μελέτη συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του σουηδικού μασάζ χρησιμοποιώντας αρωματικό λάδι από τη ρίζα του φυτού τζίντζερ με κλασικό ταϊλανδέζικο μασάζ σε 140 ηλικιωμένους ενηλίκους που είχαν χρόνιο πόνο στην πλάτη. Αν και οι δύο θεραπείες βελτίωσαν τα συμπτώματα, το σουηδικό μασάζ με αρωματικό λάδι τζίντζερ ήταν πιο αποτελεσματικό από το ταϊλανδέζικο στη μείωση του πόνου και της χαλάρωσης του νεύρου.

Το έλαιο τζίντζερ περιέχει μια ένωση που ονομάζεται zingibain, η οποία διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επομένως, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του νευροπαθητικού πόνου που προκύπτει από φλεγμονώδεις καταστάσεις.

χαμομήλι

Χαμομήλι

Η βορνεόλη, μια χημική ένωση στα αιθέρια έλαια χαμομηλιού και λεβάντας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζεται με τη νευροπάθεια. Από έρευνα σε ζωικά μοντέλα διαπιστώθηκε ότι μείωσε την ευαισθησία στον νευροπαθητικό πόνο.

Το έλαιο χαμομηλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονεμένων μυών, σύμφωνα με έρευνα, είναι ευεργετικό σε διαταραχές φλεγμονής, ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες.

Λεβάντα

Λεβάντα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του άγχους καθώς και να συμβάλει στη χαλάρωση για έναν ήρεμο ύπνο.

Μελέτη αναφέρει ότι η λεβάντα έχει μια ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση στα ζωικά μοντέλα. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το εκχύλισμα φυτικής λεβάντας παράγει αντισπασμωδικό αποτέλεσμα.

Η Βραζιλιάνικη Ακαδημία Επιστημών δημοσίευσε μια έρευνα που επισημαίνει τα αντιοξειδωτικά, αναλγητικά και πολλά υποσχόμενα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του αιθέριου ελαίου λεβάντας.

Ιερός Βασιλικός

Ιερός βασιλικός

Ο ιερός βασιλικός, επίσης γνωστός ως ώκιμον το λεπτανθές (Ocimum sanctum, tulsi ή tulasi), είναι ένα αρωματικό φυτό που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την ινδική υποήπειρο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Στην αγιουρβεδική βοτανολογία χρησιμοποιείται πολλά χρόνια για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου των νεύρων. Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα ιερού βασιλικού μείωσε σημαντικά τον πόνο του ισχιακού νεύρου σε αρουραίους.

Μέντα

Μέντα

Το έλαιο μέντας έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση των μυϊκών σπασμών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ηρεμήσει κάποιο νευρικό άλγος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τοπικά εφαρμοζόμενο έλαιο μέντας μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του πόνου της νευροπάθειας, ενώ επίσης προσφέρει κάποια ανακούφιση από μυϊκούς πόνους.

Ένα άλλο όφελος, σύμφωνα με έρευνα, είναι ότι το έλαιο μέντας βοηθά και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της περιφερικής νευροπάθειας. Ορισμένοι τύποι αυτόνομης νευροπάθειας μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και να δημιουργήσουν καταστάσεις που είναι παρόμοιας φύσης με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η μέντα έχει αποδειχτεί ότι βοηθά σε γαστρικά προβλήματα, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ηρεμία του υπερδραστήριου εντέρου.

Επίσης, ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο μέντας βοήθησε μια 76χρονη γυναίκα να θεραπεύσει τη νευραλγία. Αυτή η γυναίκα ήταν ανθεκτική σε διάφορες συνηθισμένες θεραπείες, αλλά είδε σχεδόν άμεση ανακούφιση από τον πόνο μετά την εφαρμογή τοπικά ελαίου μέντας. Αυτή η ανακούφιση κράτησε τέσσερις έως έξι ώρες μετά την εφαρμογή.

 

Προσοχή στη χρήση

Η χρήση αιθέριων ελαίων μπορεί να βελτιώσει τους μυϊκούς σπασμούς, να καταπραΰνει τους πόνους των νεύρων και να συμβάλει στη χαλάρωση. Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει όμως στην εφαρμογή τους. Χρειάζονται πάντα αραίωση πριν έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Μια δοκιμή με επίθεμα πριν από την πλήρη εφαρμογή είναι απαραίτητη για την αποφυγή ερεθισμών. Στη συνέχεια μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (αραιωμένο) ή να γίνει διάχυση στον αέρα για εισπνοές.

Κίνδυνοι

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα διεγερτικά. Τα άτομα που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν κάποιο αιθέριο έλαιο.

Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται αν υπάρχουν κατοικίδια ζώα, παιδιά και στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

 

Με πληροφορίες από

 https://fapnewstoday.com/2019/08/15/peripheral-neuropathy-alternative-treatments-side-effects/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28605119/

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.