Κάποια από τα πιο σύνηθες παθολογικά αίτια του καψίματος είναι:
Η παραισθητική μηραλγία προκαλείται όταν το έξω μηροδερματικό νεύρο, το οποίο παρέχει την αίσθηση στο δέρμα του μηρού, πιέζεται ή παγιδεύεται. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής νιώθει πόνο και έντονο κάψιμο στο πόδι του. Η αντιμετώπιση γίνεται συντηρητικά, ενώ το χειρουργείο επιλέγεται όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.
Η πάθηση αυτή είναι μια μορφή αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων λόγω της συσσώρευσης LDL χοληστερόλης που εμποδίζει τελικά τη ροή του αίματος) που επηρεάζει τα άκρα του σώματος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτός ο πόνος της περιφερικής αρτηριακής νόσου συνήθως εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της σωματικής άσκησης. Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν να εμφανίζονται το βράδυ ως κάψιμο στις γάμπες, κάψιμο στο μηρό ή καυσιαλγία πελμάτων.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία ασθένεια, η οποία προκαλείται από την καταστροφή των μονωτικών καλυμμάτων των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως τα συμπτώματα είναι μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και κάψιμο στα πόδια, ως αποτέλεσμα λανθασμένων σημάτων του εγκεφάλου.
Είναι ίσως το πιο συχνό αίτιο που προκαλεί αίσθημα καψίματος των ποδιών. στα πόδια. Η πάθηση προκύπτει όταν οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών δεν κατορθώνουν να ωθήσουν σωστά το αίμα προς την καρδιά, με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει.
Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται ότι «πονάνε τα πόδια τους» ή ότι αισθάνονται κάψιμο στα πόδια το βράδυ, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες. Ακόμα μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται ή εμφανίζουν καφέ κηλίδες.
Η φλεβική ανεπάρκεια εκδηλώνεται αρχικά ως ευρυαγγείες, μία κατάσταση που συνήθως είναι ανώδυνη. Κάποιοι ασθενείς όμως μπορεί να εμφανίσουν κιρσούς στα πόδια τους, δηλαδή διογκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα τους.
Οι κιρσοί, εφόσον αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς και να δυσχεράνουν την καθημερινότητά τους. Το θετικό είναι ότι πλέον υπάρχουν αρκετές μέθοδοι θεραπείας των κιρσών.