Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και αντιμετώπιση

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και αντιμετώπιση

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής. Προκαλείται από την εξαιρετικά υψηλή πίεση στις αρτηρίες που συνδέουν την καρδιά και τους πνεύμονες και είναι γνωστές ως πνευμονικές αρτηρίες. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης καταπονεί την καρδιά και τελικά προκαλεί διακοπή της λειτουργίας στη δεξιά της πλευρά.

Ειδικότερα, η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση σε αυτές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Συμπτώματα Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης

Η ΠΑΥ είναι μια πολύ σοβαρή νόσος, για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία. Υπάρχουν όμως αρκετές προσεγγίσεις που μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Το βασικό μήνυμα που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς από τους επαγγελματίες υγείας είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή της.

Αν και είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς σε πρώιμο στάδιο την ασθένεια, το βασικότερο σύμπτωμα που πρέπει να υποψιάσει τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας είναι η δύσπνοια, ειδικά κατά την άσκηση. Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν στους επαγγελματίες υγείας ότι δεν μπορούν να εισπνεύσουν αρκετό αέρα.

Ενδέχεται να προκύψουν και άλλα συμπτώματα κατά την επιδείνωση της πάθησης, όπως:

  • Βήχας
  • Κούραση
  • Ακανόνιστος παλμός
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους ή τα πόδια
  • Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος
  • Λιποθυμία ή ζάλη

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης

Η πρώιμη διάγνωση της ΠΑΥ είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με καλύτερη έκβαση του προβλήματος. Ωστόσο, η διάγνωσή της είναι δύσκολη. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με άλλες, πιο συχνές καταστάσεις. Τέτοιες είναι το άσθμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου.

Η ζωή με τα συμπτώματα της ΠΑΥ και η αντιμετώπισή τους μπορεί να έχουν σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι τους. Η οικογένειά τους θα πρέπει να είναι δίπλα τους και οι ίδιοι να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους.

Στοιχεία από:www.who.int

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.