fbpx
Πονόλαιμος: Ποια είναι η αιτία και πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Πονόλαιμος: Ποια είναι η αιτία και πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Ο πονόλαιμος είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπτωμα κοινό σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ασθένεια, όπως η λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα ή ακόμη και ρινοφαρυγγίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα στον πονόλαιμο;

Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζετε την πηγή του πονόλαιμου, ώστε να μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε καλύτερα. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος είναι στο φάρυγγα και τις αμυγδαλές . Ο ξηρός λαιμός είναι ενοχλητικό σύμπτωμα, ενώ συχνά είναι υπάρχει αίσθημα καψίματος και μερικές φορές δυσκολία στην κατάποση στερεών τροφών ( δυσφαγία ) και τσούξιμο στον λαιμό.

Πονόλαιμος και αίτια

Ο πονόλαιμος μπορεί να συνδεθεί με περιβαλλοντικούς παράγοντες ( ρύπανση , κάπνισμα, αλλεργίες κ.λπ.) ή με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αλλά τις περισσότερες φορές, προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, ακόμη και βακτηριακή (πολύ σπανιότερη).

Πονόλαιμος: ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη;

Κατά την εξέταση υπάρχει είτε ερυθρότητα ή λευκές κηλίδες είτε υπόλευκη επίστρωση στις αμυγδαλές και μεγάλοι επώδυνοι κόμβοι στο λαιμό.

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, ωστόσο να προκληθεί και από βακτήρια. Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος είναι συνήθως ο υπεύθυνος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την προέλευση του πόνου επειδή οι θεραπείες διαφέρουν ανάλογα με τον παράγοντα που ευθύνεται για τη μόλυνση.

Πονόλαιμος: Φυσική αντιμετώπιση και γιατροσόφια

πονόλαιμος και γιατροσόφια για αντιμετώπιση

 

 • Γαργάρες με αλατόνερο

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή στο λαιμό. Σε ένα φλιτζάν ιχλιαρό νερό μπορείτε να διαλύσετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και να κάνετε γαργάρες.

Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο αρκετές φορές την ημέρα για να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού ή τα βακτήρια.

 • Γαργάρες με μηλόξυδο

Κάντε γαργάρες, χρησιμοποιώντας 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο μηλίτη σε 235ml νερού. Το μηλόξυδο μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια στον λαιμό και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο, όπως και να χαλαρώσει την βλέννα που μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό.

 • Υγρά

Η ενυδάτωση στον πονόλαιμο είναι πολύ σημαντική.  Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά για να κρατηθούν οι βλεννώδεις μεμβράνες υγρές ώστα να καταπολεμήσουν καλύτερα τα βακτήρια και τους παράγοντες ερεθισμού.

 • Μέλι

Το μέλι είναι γνωστό για τις αντισηπτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Ανακατέψτε μία κουταλιά του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι ή χαμομήλι.

 • Παστίλιες

Καραμέλες με μέντα ή ευκάλυπτο, ή μέλι και βότανα προσφέρουν ανακούφιση κα ενυδάτωση στον λαιμό

 • Σούπα

Το παλιό αλλά εγγυημένο γιατροσόφι είναι η κοτόσουπα. Υγράινει τον λαιμό και ειναι και είναι καταπραϋντική στον πονόλαιμο. Προσοχή στο αλάτι για να μην δημιουργήσει αφυδάτωση.

Πονόλαιμος: Βασικές προφυλάξεις για να τον αποφύγετε

Το στόμα και ο λαιμός είναι γενικά η πρώτη πύλη για ξένα σώματα (βακτήρια) ή μολυσματικούς παράγοντες (ιούς) οποιουδήποτε είδους. Για να μην κολλήσετε ή διαδώσετε τα βακτήρια ή τους ιούς που σχετίζονται με τον πονόλαιμο, είναι απαραίτητο:

 • πλένετε τα χέρια σας τακτικά και προσεκτικά,
 • αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια σας
 • και καλύψτε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε ή βήχετε.
 • Είναι επίσης σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα , για να αποφύγετε τους χώρους με καπνό, τη ρύπανση, το κάπνισμα (ενεργό ή παθητικό ) και πολύ ζεστό φαγητό.
 • Ενυδατώστε και υγράνετε το λαιμό σας επαρκώς πίνοντας νερό τακτικά. Εάν ο αέρας στους χώρους διαβίωσής σας είναι πολύ ξηρός, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα.

Πονόλαιμος: Πότε να δείτε τον γιατρό

πόνος στον λαιμό όταν καταπίνω τι κάνω

Τις περισσότερος φορές ο πονόλαιμος δεν είναι σοβαρός και υποχωρεί  μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε παρακάτω περιπτώσεις:

 • Όταν ο πονόλαιμος επιμένει μετά από μία εβδομάδα και / ή εάν τα συμπτώματα εντείνονται
 • Όταν ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται τακτικά
 • Εάν ο πονόλαιμος συμβαδίζει με υψηλό πυρετό, έμετο ή δύσπνοια
 • Όταν αντιμετωπίζετε επανειλημμένους πονόλαιμους σε περίπτωση χρόνιας νόσου
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.