Η διατροφή είναι ένας σημαντικός τομέας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν παίρνετε θεραπεία για καρκίνο. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και βιταμινών βοηθά στο να αισθανθείτε καλύτερα και να παραμείνετε ισχυρότεροι.

Tα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες για καρκινοπαθείς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην εναλλακτική ιατρική. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών. Βέβαια, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα σκευάσματα έχουν επιπτώσεις, μιας και αλληλεπιδρούν με τη δράση των χημειοθεραπειών.

Όταν οι απόψεις διίστανται…

Η πρόσληψη βιταμινών είναι πολύ συχνή σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προσφέρει στον οργανισμό επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που διασφαλίζουν την υγεία τους. Ωστόσο, υπάρχει μια διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον σκευάσματα αντιοξειδωτικών βιταμινών κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

Μια άποψη υποστηρίζει ότι τα συμπληρώματα διατροφής σε συνδυασμό με έναν καλό τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη θεραπεία κατά του καρκίνου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η άποψη ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες επιδρούν στην οξειδωτική διάσπαση του DNA του κυττάρου, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη δράση της χημειοθεραπείας.

Φάρμακα και βιταμίνες

Οι ενδείξεις χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής είναι συγκεκριμένες στην ογκολογία. Σήμερα, η πλειονότητα των ειδικών συναινούν στη λήψη βιταμινών, ωστόσο χωρίς να υπερβαίνεται η προβλεπόμενη δόση.

Βιταμίνες για καρκινοπαθείς

  • Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα από τα πιο μελετημένα συμπληρώματα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

  • Αντιοξειδωτικά

Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

  • Βιταμίνη B3

Η βιταμίνη Β3 μειώνει τη χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις, αλλά προκαλεί έξαψη όταν ληφθεί πρώτη φορά. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο των ενζύμων που επισκευάζουν τα κατεστραμμένα μόρια DNA.

  • Ψύλλιο 

Το ψύλλιο βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί να προκληθεί από ορισμένα δυνατά φάρμακα κατά του καρκίνου.

  • Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ συμβάλλει στη μείωση της τοξικότητας καρκινικών φαρμάκων. Ωστόσο, στους άνδρες τα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος είναι ικανά να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

  • Ασβέστιο

Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα συμπληρώματα για τη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά και το αίμα. Βοηθά στις περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου.

  • Ψευδάργυρος 

Ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των αδένων του προστάτη και ενδέχεται να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία αυτού του καρκίνου.

  • Σίδηρος

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να βελτιώσουν το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται εξαιτίας της έλλειψής του, η οποία μπορεί να προκύψει από τις χημειοθεραπείες ή την έκθεση στην ακτινοβολία.

Τα συμπληρώματα και οι βιταμίνες για τους καρκινοπαθείς διατίθενται σε δισκία, κάψουλες και σκόνη.

Πληροφορίες από: cancer.org, webmd.com