Οι βιταμίνες Α, C και Ε συμβάλλουν θετικά στην υγεία των ματιών.
Οι ελλείψεις στις συγκεκριμένες βιταμίνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης , το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων.

Βιταμίνες για καλή όραση
- Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α χάρη στην πρωτεΐνη ροδοψίνη επιτρέπει στο μάτι να βλέπει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, η ανεπάρκεια της βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία του κερατοειδούς, πρόκειται για το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του ματιού.
Η βήτα καροτίνη είναι η κύρια πηγή βιταμίνης Α. Η βήτα καροτίνη είναι ένας τύπος φυτικής χρωστικής που ονομάζεται καροτενοειδές και υπάρχει σε πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Όταν ένα άτομο καταναλώνει καροτενοειδή, το σώμα του μετατρέπει τις χρωστικές σε βιταμίνη Α.
Σε ποιες τροφές βρίσκεται η βιταμίνη Α;
- καρότα
- κολοκύθια
- γλυκοπατάτα
- κόκκινο πιπέρι
⇒ H υπερτροφή που προστατεύει την καρδιά και την όραση των παιδιών

- Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C προστατεύει το μάτι από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Μια δεκαετής μελέτη διερεύνησε διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης πυρηνικού καταρράκτη. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 ζευγάρια θηλυκών διδύμων. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη C παρουσίασαν μείωση κατά 33% στον κίνδυνο εξέλιξης του καταρράκτη.
Σε ποιες τροφές βρίσκεται η βιταμίνη C ;
- ακτινίδια
- μπρόκολα
- εσπεριδοειδή
- κόκκινες και πράσινες πιπεριές
- λαχανάκια Βρυξελλών
- Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια σημαντική βιταμίνη που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων στο σώμα. Είναι επίσης αντιοξειδωτική. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες βλάπτουν τους ιστούς σε όλο το σώμα. Μερικές φορές, οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να βλάψουν τις πρωτεΐνες μέσα στο μάτι. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταρράκτη.
Μια μετα-ανάλυση του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
Σε ποιες τροφές βρίσκεται η βιταμίνη Ε;
- αβοκάντο
- κουκουνάρι
- έλαιο κάρδαμου
- λάδι καλαμποκιού
- ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσποροι)
Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών
Έρευνες δείχνουν ότι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά είναι επίσης ευεργετικά για τα μάτια.

- Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι καροτενοειδή που υπάρχουν σε υψηλές ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Υπάρχουν επίσης στον φακό και στον αμφιβληστροειδή του ματιού.
Ως αντιοξειδωτικά, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στον αμφιβληστροειδή.Έρευνα το 2017 προτείνει ότι η λήψη περίπου 6 χιλιοστόγραμμα (mg) λουτεΐνης και ζεαξανθίνης την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης AMD σε ένα άτομο. Μια πρόσληψη 0,5–1 mg την ημέρα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο γλαυκώματος.
⇒ Τα πράσινα λαχανικά μπορούν να δυναμώσουν τους μυς
- Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς, των κυτταρικών μεμβρανών και της πρωτεϊνικής δομής του ματιού. Επιτρέπει στη βιταμίνη Α να ταξιδέψει από το συκώτι στον αμφιβληστροειδή για να παράγει μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία που προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσουν άτομα που έχουν AMD ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, η λήψη 40-80 mg ψευδαργύρου κάθε μέρα, μαζί με ορισμένα αντιοξειδωτικά, θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της προχωρημένης AMD κατά 25%. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει την απώλεια οπτικής οξύτητας κατά 19%.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Ο αμφιβληστροειδής του ματιού περιέχει υψηλή συγκέντρωση Ω3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από διάφορες βλάβες. Μελέτες σε μικρά ζώα έχουν βρει ότι η λήψη συμπληρωμάτων Ω3 μπορεί να επιβραδύνει την υποβάθμιση του αμφιβληστροειδούς που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για την πλήρη αξιολόγηση της σχέσης.
Πολλοί γιατροί συνιστούν τους ασθενείς να τρέφονται με Ω3 λιπαρά οξέα για τη θεραπεία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας. Ένα άτομο με σύνδρομο ξηροφθαλμίας δεν παράγει αρκετά δάκρυα για να κρατήσει τα μάτια λιπασμένα. Ωστόσο, μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου δεν βρήκε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ξηροφθαλμίας σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή θα παρέχει στους ανθρώπους το απαραίτητο φάσμα θρεπτικών συστατικών. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.