fbpx

Η βιταμίνη Ε είναι μια βιταμίνη που διαλύεται στο λίπος. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως φυτικά έλαια, δημητριακά, κρέας, πουλερικά, αυγά, φρούτα, λαχανικά και προϊόντα σίτου. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα.

Η βιταμίνη Ε είναι μια σημαντική βιταμίνη που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων στο σώμα. Είναι επίσης αντιοξειδωτική. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην επιβράδυνση των διαδικασιών που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Βιταμίνη E: Οφέλη

  • Νόσος του Αλτσχάιμερ. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Όμως δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες. Σε άτομα που έχουν ήδη νόσο Αλτσχάιμερ, η λήψη βιταμίνης Ε μαζί με ορισμένα φάρμακα κατά της νόσου μπορεί να επιβραδύνει την επιδείνωση της απώλειας μνήμης.
  • Οίδημα (φλεγμονή) και συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Η λήψη βιταμίνης Ε καθημερινά φαίνεται να βελτιώνει τη φλεγμονή και τους δείκτες του ήπατος αυτής της μορφής ηπατικής νόσου σε ενηλίκους και παιδιά.
  • Νόσος του Πάρκινσον. Τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη Ε στη διατροφή τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον. Η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη Ε δεν φαίνεται να ωφελεί άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η βιταμίνη Ε που λαμβάνεται μαζί με την τυπική θεραπεία βοηθά στη μείωση του πόνου σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός δεν μειώνει το πρήξιμο.
  • Ηλιακό έγκαυμα. Η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε μαζί με βιταμίνη C προστατεύει από τη φλεγμονή του δέρματος έπειτα από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, μόνο της η βιταμίνη Ε δεν παρέχει το ίδιο όφελος. Η βιταμίνη Ε στο δέρμα, μαζί με τη βιταμίνη C και τη μελατονίνη, παρέχει προστασία όταν χρησιμοποιείται πριν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Βιταμίνη Ε: Ανεπάρκεια

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσουν σε:

  • Μυϊκή αδυναμία: Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι από τα κύρια αντιοξειδωτικά του σώματος. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία.
  • Δυσκολίες στο περπάτημα: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση ορισμένων νευρώνων, που ονομάζονται νευρώνες Purkinje, βλάπτοντας την ικανότητά τους να μεταδίδουν σήματα.
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Η βλάβη στις νευρικές ίνες μπορεί να αποτρέψει τα νεύρα από τη σωστή μετάδοση σημάτων, που ονομάζεται επίσης και περιφερική νευροπάθεια.
  • Προβλήματα όρασης: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να αποδυναμώσει τους υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή και σε άλλα κύτταρα του ματιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου.
  • Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος: Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να αναστείλει τα ανοσοκύτταρα. Οι ηλικιωμένοι ενήλικοι ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε

  • Λάδι σίτου 

20 mg (135% DV)

100 γραμμάρια: 149 mg (996% DV)

  • Ηλιόσποροι 

10 mg (66% DV)

100 γραμμάρια: 35 mg (234% DV)

  • Αμύγδαλα

7,3 mg (48% DV)

100 γραμμάρια: 26 mg (171% DV)

  • Φουντούκι 

6,4 mg (43% DV)

100 γραμμάρια: 47 mg (315% DV)

  • Ηλιέλαιο

5,6 mg (37% DV)

100 γραμμάρια: 41 mg (274% DV)

  • Κουκουνάρι

2,7 mg (18% DV)

100 γραμμάρια: 9,3 mg (62% DV)

  • Χήνα 

2,4 mg (16% DV)

100 γραμμάρια: 1,7 mg (12% DV)

  • Φιστίκια

2,4 mg (16% DV)

100 γραμμάρια: 8,3 mg (56% DV)

  • Σολομός 

2,0 mg (14% DV)

100 γραμμάρια: 1,1 mg (8% DV)

  • Αβοκάντο

2,1 mg (14% DV)

100 γραμμάρια: 2,1 mg (14% DV)

Στοιχεία από: healthline.com webmd.com