Πρησμένα μάτια – Ποιες είναι οι αιτίες – Πως θα απαλλαγείτε

Πρησμένα μάτια άντρας

Έχετε πρησμένα μάτια; Πως θα απαλλαγείτε; – Ποιες είναι οι αιτίες και ποιες παθήσεις μπορεί να ευθύνονται για το οίδημα στην περιοχή

Τα πρησμένα μάτια είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Τις περισσότερες φορές παρατηρείται εντονότερα κατά το πρωινό ξύπνημα. Το οίδημα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή τσούξιμο και να υποχωρήσει εντός δύο ημερών, όμως είναι πιθανό να επιμείνει, αν πρόκειται για κάποια πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Πρησμένα μάτια γυναίκα

Ποιες είναι οι αιτίες για τα πρησμένα μάτια

Παθήσεις που μπορεί να κρύβονται 

  • Κριθαράκι

Το κριθαράκι στο μάτι πολλοί το συγχέουν με το χαλάζιο. Είναι αλήθεια ότι οι δύο αυτές παθήσεις μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, όμως σίγουρα δεν πρόκειται για την ίδια ασθένεια. Το κριθαράκι στο μάτι είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Το χαλάζιο στο μάτι (chalazion) είναι ένα εξόγκωμα στην εσωτερική πλευρά, ή κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου. Συνήθως προκαλείται από την φλεγμονή του βλεφάρου. Θεωρείται μια από τις πιο συχνές ασθένειες των οφθαλμών και εντοπίζεται στους μεϊβομιανούς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων

Η λοιμώδης επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή ιογενούς ή βακτηριακής προέλευσης. Το μάτι είναι κόκκινο, δακρυσμένο, χωρίς να υπάρχει μείωση της όρασης, με λίγο ή καθόλου πόνο και με εκκρίσεις ορώδεις στη περίπτωση της ιογενούς επιπεφυκίτιδας ή πυώδεις στην περίπτωση της βακτηριακής. Η πάθηση είναι αρχικά μονομερής (στο ένα μάτι) και μπορεί να μετατραπεί συχνά σε διμερή λόγω της μετάδοσής της. Όταν εμφανίζεται σε βρέφη και παιδιά συνίσταται η ιατρική συμβουλή.

  • Οφθαλμικός έρπης

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιού απλού έρπητα. Ο Τύπος 1 που επηρεάζει το πρόσωπο με σπυράκια και φουσκάλες και ο Τύπος 2 που είναι η σεξουαλικά μεταδιδόμενη μορφή του ιού, όπου μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια. Ο τύπος 1 του ιού απλού έρπητα είναι η πιο κοινή αιτία μολύνσεων των ματιών. Τις περισσότερες φορές, ο έρπης στα μάτια προκαλείται από την άμεση δερματική επαφή με κάποιον που έχει ήδη τον ιό.

  • Θυρεοειδής

Σε άτομα που έχουν τη νόσο του Graves, μια μορφή υπερθυρεοειδισμού, τα μάτια τους είναι πρησμένα και μοιάζουν σαν να «βγαίνουν »μέσα από τις κόγχες. Το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στη συσσώρευση επιπλέον ιστού πίσω από τα μάτια.

Αγγούρια πρησμένα μάτια

Πως θα απαλλαγείτε

  • Αβοκάντο: Τοποθετήστε δύο φέτες αβοκάντο κάτω από το κάθε μάτι. Έτσι θα μειώσετε το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους.
  • Τσάι: Βουτήξτε δύο σακουλάκια τσαγιού σε ζεστό νερό και στη συνέχεια βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν. Τοποθετήστε ένα σακουλάκι σε κάθε μάτι και αφήστε το να δράσει επί πέντε λεπτά.
  • Κουτάλια: Βρέξτε δύο μεταλλικά κουταλάκια με κρύο νερό και έπειτα τοποθετήστε τα με την εξωτερική πλευρά να ακουμπά στο κάτω μέρος των ματιών επί 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το κρύο μέταλλο θα αναζωογονήσει τα κουρασμένα μάτια.
  • Αγγούρι: Τοποθετήστε φέτες αγγουριού σε κάθε μάτι για περίπου 30 λεπτά. Είναι αρκετά για να νιώσετε ανακούφιση και αναζωογόνηση.
  • Χαμομήλι: Σε βραστό νερό ρίξτε 1 κ.σ. χαμομήλι, αφήστε για 10 λεπτά και στη συνέχεια φιλτράρετε. Περιμένετε έως ότου αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα τοποθετήστε λίγο από το αφέψημα χαμομηλιού επάνω βαμβάκι και τοποθετήστε τα στα μάτια σας.