fbpx
Φαγούρα στα μάτια – Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι;

Φαγούρα στα μάτια – Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι;

Η φαγούρα στα μάτια που συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση των ματιών που συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Γνωρίζοντας την αιτία της φαγούρας στα μάτια σας μπορείτε να βρείτε τη σωστή θεραπεία και να ανακουφιστείτε.

Οι διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων της αλλεργίας και της λοίμωξης, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να κατανοηθούν, ώστε να μην επιδεινώσετε την κατάσταση.

Φαγούρα στα μάτια – Αιτίες

  • Εποχιακές αλλεργίες και φαγούρα στα μάτια

Εάν έχετε φαγούρα στα μάτια την ίδια εποχή κάθε χρόνο, μπορεί να έχετε εποχιακή αλλεργία σε κάτι που ανθίζει και απελευθερώνει γύρη σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν αντιμετωπίζετε αλλεργία, σε αντίθεση με λοίμωξη των ματιών, είναι ότι θα έχετε και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση.

Τα αλλεργικά συμπτώματα ενεργοποιούνται από την ισταμίνη, μια ουσία που απελευθερώνεται από τα κύτταρα για την άμυνα έναντι των αλλεργιογόνων. Η ισταμίνη προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση και φαγούρα στα μάτια.

  • Χρόνιες αλλεργίες και φαγούρα στα μάτια

Σε αντίθεση με τις εποχιακές αλλεργίες, οι χρόνιες αλλεργίες είναι αυτές που μπορεί να έχετε όλο το χρόνο. Η μούχλα, η σκόνη, οι τρίχες είναι από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιων αλλεργιών στα μάτια . Μπορεί επίσης να είστε αλλεργικοί σε ορισμένα προϊόντα όπως το σαπούνι ή το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε.

Για να μάθετε εάν έχετε αλλεργία, ένας αλλεργιολόγος μπορεί να κάνει μια δερματική δοκιμή σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων χορηγούνται ακριβώς κάτω από το δέρμα για να διαπιστωθεί εάν το δέρμα γύρω από το σημείο εμφανίζει κάποιο είδος αντίδρασης. Αή, για να βοηθήσετε στη μείωση της φλεγμονής.

  • Λοίμωξη

Τα μάτια σας είναι ευάλωτα σε ιογενείς, βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις – όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στα μάτια. Μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις των ματιών είναι η επιπεφυκίτιδα, γνωστή και ως ροζ μάτι επειδή το λευκό τμήμα του μολυσμένου ματιού γίνεται ροζ. Είναι πολύ μεταδοτική και συχνά συνοδεύεται από εκκρίσεις. Μια άλλη πιθανή λοίμωξη των ματιών ονομάζεται ραγοειδίτιδα, μια φλεγμονή της ίριδας – το μέρος του ματιού σας με χρώμα. Η ραγοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια και εξαιρετική ευαισθησία στο φως.

  • Ξηροφθαλμία

Τα δάκρυα, που είναι ένας συνδυασμός νερού, λαδιού και βλέννας, κρατούν τα μάτια σας υγρά και αναζωογονημένα. Για διάφορους λόγους, τα μάτια σας μπορεί να σταματήσουν να παράγουν αρκετά δάκρυα προκαλώντας ξηροφθαλμία και φαγούρα τα μάτια σας. Ακόμα καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή δακρύων τείνει να μειώνεται.

Ομοίως, καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λιγότερα δάκρυα. Ορισμένα φάρμακα αναφέρουν την ξηροφθαλμία ως πιθανή παρενέργεια. Άλλα φάρμακα που προκαλούν ξηροφθαλμία περιλαμβάνουν:

  1. αντικαταθλιπτικά
  2. φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
  3. αντισυλληπτικά χάπια
  4. αποσυμφορητικά
  • Κούραση των ματιών

Το να κοιτάζετε επί μακρόν την οθόνη του υπολογιστή ή να προσπαθείτε να διαβάσετε σε ένα μέρος με χαμηλό φωτισμό, μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας, προκαλώντας τους φαγούρα και κούραση. Οδήγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να κουράσει τα μάτια σας. Η κόπωση των ματιών μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εάν πιέσετε τον εαυτό σας να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά και να παραμείνει ξύπνιος όταν είστε κουρασμένοι. Σε μερικούς ανθρώπους, ο κλιματισμός μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και φαγούρα στα μάτια.

  • Βλεφαρίτιδα

Ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια μπορεί να προκύψουν από φλεγμονή των βλεφάρων γνωστή ως βλεφαρίτιδα. Εμφανίζεται όταν οι λιπώδεις αδένες στη βάση των βλεφαρίδων μπλοκάρουν. Η βλεφαρίτιδα συνήθως δεν προκαλεί απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που οδηγεί σε επιπεφυκίτιδα και άλλες επιπλοκές. Αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητα για την ανακούφιση και την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.