fbpx
Νέα εξέταση πρόβλεψης για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Νέα εξέταση πρόβλεψης για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Επιστήμονες σε νέα μελέτη μπόρεσαν να προβλέψουν ποιες γυναίκες θα αναπτύξουν απειλητικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την εξέταση των επιπέδων των ορμονών του πλακούντα τους.

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης επηρεάζουν περίπου μία στις δέκα γυναίκες. Σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος της γυναίκας αλλάζουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε το έμβρυο να μπορεί να μεγαλώσει. Εάν το σώμα της μητέρας δεν μπορεί να προσαρμοστεί σωστά, αυτό οδηγεί σε μείζονα και κοινά προβλήματα, όπως προβλήματα της ανάπτυξης του εμβρύου, διαβήτη κύησης και προεκλαμψία. Οι διαταραχές της εγκυμοσύνης συνήθως διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της κύησης, όταν έχουν ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Οι τρέχουσες μέθοδοι για τη διάγνωση διαταραχών της εγκυμοσύνης δεν είναι αρκετά ευαίσθητες ή αρκετά αξιόπιστες για να αναγνωρίσουν όλες τις εγκυμοσύνες που διατρέχουν κίνδυνο. Οι επιστήμονες όμως έχουν βρει έναν τρόπο να ελέγχουν τα επίπεδα ορμονών στον πλακούντα ώστε να προβλέψουν ποιες γυναίκες θα έχουν σοβαρές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

Η ανάλυση της μελέτης

Η δρ Amanda N. Sferruzzi – Perri, συνεργάτις στο St John’s College, University of Cambridge, διευθύνει το τμήμα Φυσιολογίας, Ανάπτυξης και Νευροεπιστήμης και είναι η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο «Nature Communications Biology». Η δρ Sferruzzi – Perri ανέφερε: «Το γυναικείο σώμα είναι αξιοθαύμαστο, και από τη στιγμή της σύλληψης το σώμα μιας εγκύου γυναίκας πρέπει να αλλάξει σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων, ώστε το έμβρυο να μπορεί να αναπτυχθεί. Το έμβρυο χρειάζεται επίσης θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο για να αναπτυχθεί και έτσι η μητέρα πρέπει να αλλάξει τον μεταβολισμό και το αγγειακό της σύστημα, ώστε να τα παρέχει.

Γνωρίζουμε ότι ο πλακούντας προκαλεί πολλές από τις αλλαγές στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ορμονικοί βιοδείκτες από τον πλακούντα θα μπορούσαν να δείξουν ποιες γυναίκες θα έχουν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι βιοδείκτες είναι παρόντες από το πρώτο συνήθως τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με επιπλοκές κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, όταν οι διαταραχές ενδέχεται να έχουν ήδη σοβαρές συνέπειες για την υγεία της μητέρας και του μωρού της. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, δεδομένου ότι οι διαταραχές της εγκυμοσύνης επηρεάζουν περίπου μία στις δέκα έγκυες γυναίκες και συχνά διαγιγνώσκονται πολύ αργά, όταν οι επιπλοκές προκαλούν ήδη καταστροφή στο σώμα της».

Η λειτουργεία του πλακούντα

γυναίκα με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη κρατάει υπερηχογράφημα

Ο πλακούντας είναι ένα πολύπλοκο όργανο. Σχηματίζεται και μεγαλώνει από το γονιμοποιημένο ωάριο και προσκολλάται στα τείχη της μήτρας. Επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να ρέουν από τη μητέρα στο έμβρυο και απομακρύνουν τις ακαθαρσίες του εμβρύου. Παρά τη σημασία του, ο πλακούντας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μελετηθεί σε έγκυες γυναίκες. Όμως, η ικανότητά του να λειτουργεί σωστά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επηρεάζει τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης και την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Χρησιμοποιώντας ποντίκια, οι ερευνητές εξέτασαν τις πρωτεΐνες που παράγονται από τον πλακούντα και τις συνέκριναν με δείγματα αίματος από γυναίκες που είχαν δύσκολες εγκυμοσύνες και εκείνες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης. Η ομάδα ανέπτυξε νέες μεθόδους για την απομόνωση και τη μελέτη των ενδοκρινικών κυττάρων στον πλακούντα του ποντικού, καθώς αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την έκκριση ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι δηλώσεις των ερευνητών

Η δρ Sferruzzi – Perri ανέφερε: «Διαπιστώσαμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πρωτεϊνών που εντοπίστηκαν άλλαξαν στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με διαταραχές. Χρησιμοποιώντας μια μικρή μελέτη για να ελέγξουμε εάν αυτές οι πρωτεΐνες έχουν κάποια κλινική αξία, ανακαλύψαμε τις ανισορροπίες στα επίπεδά τους. Οι ορμόνες υπήρχαν στο αίμα της μητέρας ήδη από το πρώτο τρίμηνο –12η εβδομάδα κύησης–  σε γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης, μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη που μπορούσε να διαγνωστεί συνήθως στις 24-28 εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η δρ Claire Meek, γιατρός και ερευνήτρια στο Addenbrooke’s, δήλωσε: «Αυτή η μορφή διαβήτη προκαλεί επιταχυνόμενη ανάπτυξη του εμβρύου και επιπλοκές κατά τη στιγμή του τοκετού. Δυστυχώς, μερικές γυναίκες έχουν ήδη σημαντικές επιπλοκές κατά τη στιγμή της διάγνωσης στις 28 εβδομάδες. Αυτή η νέα εξέταση μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει τον διαβήτη κύησης νωρίτερα, παρέχοντας ευκαιρίες για την πρόληψη της νόσου».

Διαβάστε ακόμη:

Βότανα για γονιμότητα: Ο σύμμαχος για εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πότε μια κύηση χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου»

Σεξ και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή;

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.