fbpx
Γυναικείος οργασμός: Τι είναι και ποιοι μύθοι τον περιτριγυρίζουν;

Γυναικείος οργασμός: Τι είναι και ποιοι μύθοι τον περιτριγυρίζουν;

Ένας γυναικείος οργασμός μπορεί να είναι πολύ ευχάριστος και να εμφανίζεται κατά τον αυνανισμό ή τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα οφέλη του ανδρικού οργασμού είναι ξεκάθαρα. Οι άνδρες πρέπει να εκσπερματίσουν για να αποθέσουν σπέρμα στον κόλπο, που θα οδηγήσει στην εγκυμοσύνη. Ο ανδρικός οργασμός, επομένως, εξυπηρετεί έναν σαφή εξελικτικό σκοπό. Ο σκοπός του γυναικείου οργασμού είναι λιγότερο σαφής. Οι ερευνητές έχουν προτείνει πολλά πιθανά οφέλη, αλλά λίγα έχουν δοκιμαστεί αυστηρά και καμία θεωρία δεν έχει πειστική επιστημονική υποστήριξη.

Όμως, όλα όσα κάνει το σώμα δεν έχουν σαφή σκοπό. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει τα εξελικτικά οφέλη ορισμένων χαρακτηριστικών στους ανθρώπους. Μελέτη του 2016 υποστηρίζει ότι ο γυναικείος οργασμός μπορεί να μην έχει προφανές εξελικτικό όφελος και ότι μπορεί να είναι το λείψανο μιας εποχής που οι ορμόνες που σχετίζονται με τον οργασμό ήταν απαραίτητες για την γυναικεία ωορρηξία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του οργασμού;

Κατά τη διάρκεια της διέγερσης, η ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα αυξάνεται, κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα. Καθώς η διέγερση αυξάνεται, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός αναπνοής ενός ατόμου μπορεί επίσης να αυξηθούν. Καθώς πλησιάζει ο οργασμός, οι μύες μπορεί να συστραφούν ή να συσπαστούν. Πολλές γυναίκες βιώνουν μυϊκούς σπασμούς στον κόλπο κατά τη διάρκεια του οργασμού. Πολλές από αυτές είναι σε θέση να έχουν και άλλο οργασμό αμέσως μετά τον πρώτο, ενώ οι άντρες συνήθως χρειάζονται μια περίοδο ανάπαυσης πριν από τον επόμενο οργασμό.

Οφέλη για την υγεία

Ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο με άρθρα που υπόσχονται ότι οι οργασμοί βελτιώνουν το δέρμα, τα μαλλιά και τη γενική υγεία, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία ότι οι οργασμοί προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία. Όμως είναι ευχάριστοι, και η ευχαρίστηση μπορεί να είναι το δικό τους όφελος. Το ευχάριστο σεξ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ενός ατόμου, να ανακουφίσει το άγχος και να ενισχύσει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να έχουν οργασμό για να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, περιορισμένος αριθμός στοιχείων δείχνει ότι οι οργασμοί μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Μια μελέτη, για παράδειγμα, μέτρησε εάν υπήρχε καλύτερη κατακράτηση σπέρματος έπειτα από γυναικείο οργασμό. Ενώ τα αποτελέσματα το επιβεβαίωσαν, αποδεικνύοντας ότι το γυναικείο σώμα διατηρεί το σπέρμα καλύτερα ύστερα από έναν οργασμό, θα απαιτηθούν περισσότερες μελέτες για μια απόλυτα τεκμηριωμένη ανάλυση.

Μύθοι και γυναικείος οργασμός

Οι άνθρωποι έχουν συχνά πολλές παρανοήσεις σχετικά με τους γυναικείους οργασμούς. Μερικοί μύθοι περιλαμβάνουν:

  • Οι γυναίκες που δεν έχουν οργασμούς έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

Ενώ τα προβλήματα σχέσεων και η κακή ψυχική υγεία μπορούν να καταστήσουν δυσκολότερο τον οργασμό, πολλά άτομα με υγιείς σεξουαλικές συμπεριφορές και καλές σχέσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μερικές γυναίκες αγωνίζονται να επιτύχουν οργασμό λόγω ανεπαρκούς λίπανσης.

Επίσης, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν δυσπαρευνία, η οποία αναφέρεται σε ανεξήγητο πόνο στον κόλπο ή γύρω από το αιδοίο. Η θεραπεία αυτής και άλλων ιατρικών παθήσεων μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

  • Οι οργασμοί από το διεισδυτικό σεξ είναι η πιο υγιής μορφή σεξουαλικής έκφρασης

Αυτοδιορισμένοι εμπειρογνώμονες, κυρίως άνδρες, θεωρούν ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν οργασμό από την ετεροφυλόφιλη επαφή. Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορούν να έχουν οργασμό μόνο από διέγερση της κλειτορίδας. Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ υποστήριξε ότι ο κολπικός οργασμός ήταν ο ανώτερος και πιο ώριμος οργασμός. Δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο, που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

  • Οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν κολπικούς οργασμούς

Ενώ οι κολπικοί οργασμοί είναι λιγότερο συνηθισμένοι σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τη διέγερση της κλειτορίδας, ορισμένες γυναίκες μπορούν να τους επιτύχουν. Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να προκύψει από πολλούς τύπους διέγερσης, συμπεριλαμβανομένων της κολπικής, της κλειτοριδικής και της επαφής της θηλής.

  • Ένας σύντροφος μπορεί να καταλάβει εάν μια γυναίκα είχε οργασμό

Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε αν μια γυναίκα είχε οργασμό χωρίς να το επιβεβαιώσει η ίδια. Μερικοί άνθρωποι κάνουν θόρυβο κατά τη διάρκεια του οργασμού, ενώ άλλοι σιωπούν. Μερικοί ιδρώνουν μετά τον οργασμό, αλλά άλλοι όχι. Ένα άτομο που θέλει να μάθει αν ο σύντροφός του είχε οργασμό μπορεί απλά να ρωτήσει!

Στοιχεία από: medicalnewstoday.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.