Σεξ και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή;

Σεξ και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή;

Πολύ συχνά οι έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές το σεξ στην εγκυμοσύνη. Υπάρχει ανησυχία τόσο για την υγεία του παιδιού όσο και για τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. 

Η γυναικολόγος Ελένη Πασχαλίδου απαντά σε ερωτήσεις που απασχολούν τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ρίχνει φως σε θέματα που έχουν τυχόν διαστρεβλωθεί.

Ελένη Πασχαλίδου
Ελένη Πασχαλίδου, γυναικολόγος

Υπάρχει σεξουαλική επιθυμία κατά την εγκυμοσύνη;

Τα περισσότερα ζευγάρια ανησυχούν, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν πώς η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους ζωή και τη συχνότητα του σεξ. Η αλλαγή στην ερωτική διάθεση είναι αναμενόμενη και κάθε ζευγάρι προσεγγίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που μπορεί να αισθάνονται άβολα, καθώς το σώμα τους μεταβάλλεται, ενώ άλλες μπορεί να έχουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης. Συχνά, ιδίως στο δεύτερο τρίμηνο, πολλές γυναίκες έχουν εντονότερη ευχαρίστηση κατά την επαφή λόγω της αυξημένης αιμάτωσης των γεννητικών οργάνων. Σημαντικός είναι επίσης ο ψυχολογικός παράγοντας, καθώς κάποιες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται φόβο ή αγωνία για το αν θα διεξαχθούν όλα ομαλά.

Ποιους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πιο ασφαλές το σεξ;

Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα, τότε το σεξ θεωρείται ασφαλές. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μήνας στον οποίο η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να διακοπεί, εφόσον είναι ευχάριστη για το ζευγάρι. Το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο και δεν μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα, αν έχει γίνει ρήξη των υμένων (δηλαδή αν έχουν σπάσει τα νερά) ή σε ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας.

Υπάρχει αναγκαιότητα προφύλαξης κατά την εγκυμοσύνη;

Η κύηση δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Κάποια από αυτά μπορεί να περάσουν τον πλακούντα και να μεταδοθούν στο έμβρυο πριν από τη γέννηση, ενώ άλλα μπορεί να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Συνεπώς, η προφύλαξη με μέσα φραγμού, όπως το προφυλακτικό, μπορεί να είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδίως όταν το ζευγάρι δεν είναι μονογαμικό.

Υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού;

Σε μια φυσιολογική, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη η σεξουαλική επαφή και ο οργασμός δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή αποβολής, καθώς οι συσπάσεις που νιώθει η έγκυος δεν έχουν σχέση με τις συσπάσεις που οδηγούν σε τοκετό. Οι ήπιες αυτές προπαρασκευαστικές συσπάσεις, γνωστές ως Braxton Hicks, μπορεί να είναι άβολες, αλλά δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Μπορεί το σεξ να οδηγήσει σε πιο εύκολη γέννα;

Συχνά πιστεύεται ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό για διάφορους λόγους. Αρχικά, το σπέρμα περιέχει κάποιες ουσίες, τις προσταγλαδίνες, που μπορεί να μαλακώσουν τον τράχηλο και να οδηγήσουν σε συσπάσεις της μήτρας. Επιπλέον, η διέγερση των θηλών και ο οργασμός μπορεί να προκαλέσουν έκλυση ωκυτοκίνης, της ουσίας που προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού δεν φαίνεται να επηρεάζει το ποσοστό του αυτόματου τοκετού.

Πόσος καιρός πρέπει να περάσει μετά την εγκυμοσύνη για σεξουαλική επαφή;

Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα που απαιτείται μετά τον τοκετό για την έναρξη σεξουαλικών επαφών, πολλοί επαγγελματίες υγείας συστήνουν ένα διάστημα αποχής τεσσάρων με έξι εβδομάδων. Το διάστημα αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες και τον τρόπο τοκετού και θα δώσει χρόνο να επουλωθούν τραυματισμοί στον κόλπο και στο περίνεο, οι οποίοι μέχρι τότε μπορεί να προκαλούν πόνο κατά την επαφή. Επιπλέον, κατά το διάστημα αυτό η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται κόπωση, ξηρότητα κόλπου και μειωμένη ερωτική επιθυμία. Τέλος, κατά τις πρώτες 40 ημέρες της λοχείας φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης της μήτρας.

Διαβάστε περισσότερα για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.