fbpx
Εγκυμοσύνη: Πότε μια κύηση χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου»

Εγκυμοσύνη: Πότε μια κύηση χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου»

Η κύηση υψηλού κινδύνου (High Risk Pregnancy) αποτελεί τομέα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής, ο οποίος έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης.

υψηλού κινδύνου
Dr. Ασημάκης Γ. Παππάς Μαιευτήρας Ενδοσκοπικός Χειρουργός Μαιευτήρας Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Master στην Κύηση Υψηλού Κινδύνου ΕΚΠΑ Διπλωματούχος Κολποσκόπησης BSCCP (UK) Συνεργαζόμενο Μέλος Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων RCOG associate (ΘΚ)

Μια εγκυμοσύνη ονομάζεται υψηλού κινδύνου όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας, του εμβρύου ή και των δύο.

O Δρ Ασημάκης Γ. Παππάς ως Γυναικολόγος Ενδοσκοπικός, Χειρουργός Μαιευτήρας παραχώρησε συνέντευξη στην health4U.gr, εξηγώντας σε ποιες περιπτώσεις εγκυμοσύνης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πως μπορεί να επηρεαστεί ένας τοκετός.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη
Kύριε Παππά, πότε μια κύηση ονομάζεται υψηλού κινδύνου;

Η παθολογία της κύησης αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Μαιευτικής και παραμένει πρόκληση για τους μαιευτήρες, τις μαίες αλλά και για ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και νοσηλεύτριες οι οποίοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με διαγνωστικά και θεραπευτικά διλήμματα που αφορούν παθολογικές καταστάσεις σε έγκυες ασθενείς.

Η κύηση υψηλού κινδύνου αφορά παθήσεις που είτε προϋπάρχουν, είτε προκύπτουν κατά την κύηση. Ο ρόλος του εξειδικευμένου μαιευτήρα εντοπίζεται στην όσο το δυνατόν εγκυρότερη ενημέρωση της εγκύου για τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσει αυτή και το έμβρυο κατά την κύηση, καθώς και για το πώς μπορεί η ίδια η κύηση να επηρεάσει την πορεία της νόσου της.

υψηλού κινδύνου

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
 • Αναπνευστικές πάθησεις κατά τη κύηση

Βρογχικό αλλεργικό άσθμα, σαρκοείδωση και κυστική ίνωση αποτελούν τις συχνότερες νοσολογικές οντότητες που επηρεάζουν την κύηση

 • Καρδιοπάθειες κατά την κύηση

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλο το φάσμα των συγγενών ανωμαλιών της καρδιάς, από τις απλούστερες (π.χ. βαλβιδικές ανεπάρκειες, πρόπτωση μιτροειδούς) έως και τις πλέον συμπλοκές (τετραλογία Fallot, ελλείμματα διαφράγματος, βαλβιδικές στενώσεις καθώς και οι επίκτητες καρδιοπάθειες (π.χ. στεφανιαία νόσος). Η κύηση στις καταστάσεις αυτές σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο και απαιτείται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και πολύ συχνή παρακολούθηση.

 • Ρευματοπάθειες κατά την κύηση

Οι πιο συχνές καταστάσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο,οι οποίες μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση κατά τη διάρκεια της κύησης οπότε απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση με

συνεχή παρακολούθηση των συμπτωμάτων της μητέρας και υπερηχογραφικός έλεγχος της εμβρυικής ανάπτυξης.

 • Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) κατά την κύηση

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται στον τύπο που προϋπήρχε της κύησης και σε αυτόν που διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια αυτής. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αποτελεί μία εξαιρετικά περίπλοκη νοσολογική οντότητα, η οποία σχετίζεται με μεγάλο αριθμό επιπλοκών κυρίως για το έμβρυο (συγγενείς ανωμαλίες, εμβρυϊκή μακροσωμία, αυξημένο αμνιακό υγρό). Ο ρόλος του εξειδικευμένου μαιευτήρα είναι η σωστή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου της μητέρας, η χορήγηση διαιτητικών συμβουλών, η τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με τις ανάγκες της μητέρας και η παρακολούθηση της εμβρυικής ανάπτυξης, στόχος όλων των ανωτέρω είναι η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών.

 • Πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα, κτλ)
 •  Προδρομικός πλακούντας, πρόωρη αποκόλληση πλακούντα
Υπάρχουν προβλήματα υγείας της μητέρας που καθιστούν μια εγκυμοσύνη ως κύηση υψηλού κινδύνου: Ποιες συνήθειες ενδέχεται να συμβάλλουν στον κίνδυνο:

Τα κυριότερα προβλήματα υγείας της μητέρας ή επιβλαβής συνήθειες είναι τα εξής:

Χρόνια νεφρική νόσος, Διαταραχές του αίματος, Κατάθλιψη, Αρτηριακή υπέρταση, HIV ή AIDS, Αυτοάνοσες διαταραχές, Χρόνια κατάκλιση, Παχυσαρκία, Παθήσεις του θυρεοειδή, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2, Μεγάλη ηλικία της μητέρας, Κάπνισμα, Χρήση απαγορευμένων ουσιών, Ανεπάρκεια τραχήλου μήτρας λόγω κωνοειδούς εκτομής, Αφυδάτωση, ιστορικό προηγούμενου θρομβοεμβολικού επεισοδίου, κιρσοί κάτω άκρων, Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, Προεκλαμψία, Ινομυώματα μήτρας

Πως επηρεάζει μια τέτοια κύηση τον τοκετό;

Ο στόχος είναι πάντα η υγεία του νεογνού και της μητέρας να είναι σε άψογη κατά το δυνατόν κατάσταση μετά το πέρας του τοκετού και κατά τη χρονική στιγμή που το όφελος είναι το μέγιστο ταυτόχρονα και για την έγκυο και για το μωρό.

Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό καισαρικής τομής είναι αυξημένο στις κυήσεις υψηλού κίνδυνου , χωρίς όμως να αποκλείεται ο φυσιολογικός τοκετός σε περιπτώσεις που κρίνει ο θεράπων μαιευτήρας σύμφωνα με τις διεθνείς και τις εγχώριες κατευθυντήριες οδηγίες.( Guidelines)

Προεκλαμψία και εγκυμοσύνη. Γιατί θεωρείται ύπουλη ασθένεια; Αυτή η κατηγορία ανήκει στις κυήσεις υψηλού κινδύνου?

Ως προεκλαμψία ορίζεται η υπέρταση κατά την κύηση (συστολική αρτηριακή πίεση >140mmHg και διαστολική >90mmHg), μαζί με λευκωματουρία (>300mg λευκώματος σε συλλογή ούρων 24ώρου ή >30mg/mmol σε τυχαίο δείγμα ούρων ή περισσότεροι από ένας σταυροί σε stick ούρων), με ή χωρίς παθολογικά οιδήματα. Το οίδημα χεριών και προσώπου δεν θεωρείται κριτήριο προεκλαμψίας με βάση τα νέα δεδομένα.

Η προεκλαμψία θεωρείται σοβαρή όταν συνδυάζεται με βαριά πρωτεϊνουρία (5gr/ημέρα) ή επί συμμετοχής άλλων οργάνων (κεφαλαλγία, οπτικές διαταραχές, κοιλιακό άλγος από διάταση της κάψας του ήπατος, δυσχέρια στην αναπνοή, μειωμένη ποσότητα ούρων) και παθολογικά εργαστηριακά ευρήματα (υπερουριχαιμία, θρομβοπενία, αυξημένα ηπατικά ένζυμα).

Τη βαριά προεκλαμψία μπορεί να ακολουθήσει η εκλαμψία που εκδηλώνεται με σπασμούς των μυών του προσώπου και των χεριών, μέχρι ακαμψία και κυάνωση (τονικός – κλονικός σπασμός).

H προεκλαμψία αναπτύσσεται σταδιακά, αλλά εμφανίζεται συνήθως αιφνίδια μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλει από ήπια έως σοβαρή.

Συμπτώματα:

 • Σοβαρή κεφαλαλγία
 • Διαταραχές της όρασης
 • Κοιλιακό άλγος
 • Ναυτία και έμετοι
 • Αίσθημα ζάλης
 • Μειωμένη ποσότητα ούρων
 • Αιφνίδια πρόσληψη βάρους

Το οίδημα (ιδιαίτερα στο πρόσωπο και στα χέρια) συχνά συνοδεύει την προεκλαμψία. Ωστόσο δεν θεωρείται αξιόπιστο σημείο για τη διάγνωση της προεκλαμψίας, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες, γιαυτό και θεωρείται ιδιαίτερα ύπουλη ασθένεια, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο που κυοφορεί.

Γιατί εμφανίζεται και πόσο συχνή είναι η προεκλαμψία;

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της προεκλαμψίας αποτελούν:

 • Iστορικό προεκλαμψίας σε προηγούμενη κύηση ή σε συγγενή πρώτου βαθμού
 • Αφρο – αμερικανική φυλή
 • Ηλικία (συνήθως >35 ετών και <20 ετών)
 • Παχυσαρκία
 • Πολύδυμη κύηση
 • Σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως
 • Υποκείμενα νοσήματα (χρόνια νεφροπάθεια, χρόνια υπέρταση, συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.α.)

Η προεκλαμψία παρουσιάζεται σε ποσοστό 2% επί των ζωντανών γεννήσεων. Θεωρείται νόσος του πλακούντα, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία της.

Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

 1. Ανώμαλη εμφύτευση του πλακούντα λόγω ανοσολογικών αιτίων ή μεγάλου μεγέθους. Η κακή προσαρμογή του μητρικού ανοσολογικού συστήματος στο αλλογενές έμβρυο, θα μπορούσε να είναι η βασική αιτία για την επιφανειακή πλακουντοποίηση.
 2. Βλάβη του ενδοθηλίου των αγγείων.

3. Φτωχή διατροφή.

Συμβουλές για μια υγιής εγκυμοσύνη

Αν η μαμά είναι δυνατή και υγιής, τότε και το μωρό θα αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο.

 • Τρώτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από αυτά που είναι σε κονσέρβες.
 • Τσιμπολογάτε ωμά λαχανικά και φρούτα σαν σνακ κάθε μέρα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στη δυσκοιλιότητα που μπορεί να αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αρχίστε να τρώτε προϊόντα ολικής άλεσης, όποτε μπορείτε: ψωμιά, ζυμαρικά, δημητριακά κ.λπ.
 • Άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Αποφύγετε τις έντονες διατάσεις, όπως να τεντώνεστε για να πιάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας ή να κάνετε διατάσεις στους μηρούς σας. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν πιο χαλαρές τις κλειδώσεις σας, οπότε οι υπερβολικές διατάσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους μύες. Περιορίστε την αεροβική άσκηση σε χαμηλή ένταση, ειδικά αν δεν γυμναζόσασταν τακτικά πριν μείνετε έγκυος. Το γρήγορο βάδισμα, το κολύμπι και το στατικό ποδήλατο είναι καλές επιλογές.

υψηλού κινδύνου

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.