fbpx

Το να υπάρχει λίπος στο συκώτι είναι κάτι φυσιολογικό. Όταν όμως τα επίπεδα λίπους είναι αυξημένα, τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη λιπώδης νόσος του ήπατος.

Η νόσος διακρίνεται στην αλκοολική λιπώδη νόσο και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η πρώτη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, καθώς το εμποδίζει να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να παράγει χολή. Όταν το συκώτι δεν μπορεί να εκτελέσει αυτές τις εργασίες αποτελεσματικά, θέτει ένα άτομο σε κίνδυνο να αναπτύξει άλλα προβλήματα σε όλο το σώμα του.

Για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο λίπος στο συκώτι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αλλαγές στην διατροφή και στα επίπεδα σωματικής άσκησης. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθούν το γιατρό τους για περαιτέρω θεραπεία.

Το American Heart Association προτείνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα.

Λίπος στο συκώτι συμπτώματα

Πρόκειται για μια νόσο, η οποία δεν φημίζεται για τα συμπτώματά της και για αυτό χαρακτηρίζεται «σιωπηλή». Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αυτά περιλαμβάνουν: κόπωση και κοιλιακό άλγος πάνω δεξιά στην κοιλιά.

Άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου (ίνωση, κίρρωση) μπορεί να εμφανίσουν επιπρόσθετα συμπτώματα τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας και περιλαμβάνουν:

Λίπος στο συκώτι εξετάσεις

Μοναδική ένδειξη μπορεί να αποτελέσουν τα αυξημένα ένζυμα του ήπατος στις εξετάσεις αίματος (SGOT SGPT). Σε ακραίες και πολύ προχωρημένες καταστάσεις προκαλείται εκτεταμένη φλεγμονή (στεατοηπατιτίδα) και νέκρωση των ηπατοκυττάρων (κίρρωση).

Φάρμακα για λίπος στο συκώτι

Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να μπορεί να θεραπεύσει τη λιπώδη ηπατική νόσο. Ωστόσο, οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. Με την υποστήριξη ενός γιατρού ή διατροφολόγου, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μπορούν να χάσουν βάρος και να διαχειριστούν άνετα τη λιπώδη νόσο του ήπατος.

Διατροφή για το λίπος στο συκώτι 

Μια σωστή δίαιτα για τη λιπώδη ηπατική νόσο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και η κατανάλωση υψηλών ινών. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μπορεί να παρέχει παρατεταμένη ενέργεια και να συνδράμει στον κορεσμό.

Λίπος στο συκώτι

Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, άπαχο κρέας και ψάρια. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλκοόλ και γενικότερα τους.

Καταναλώστε άφοβα: 

  • Σκόρδο

Το σκόρδο είναι βασικό σε πολλές δίαιτες και μπορεί να προσφέρει οφέλη σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο. Μελέτη του 2016 από το Τrusted Source in Advanced Biomedical Research ανέδειξε ότι τα συμπληρώματα σκόνης του σκόρδου φαίνεται να βοηθούν δραστικά στη μείωση σωματικού βάρους, καθώς και του λίπους σε όσους πάσχουν από λιπώδη ηπατική νόσο.

  • Ω3 λιπαρά

Μια ανασκόπηση της τρέχουσας έρευνας του 2016 δείχνει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βελτιώνει τα επίπεδα του ηπατικού λίπους και των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) στα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

  • Πράσινο τσάι 

Η χρήση τσαγιού για ιατρικούς σκοπούς είναι μια πρακτική που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Ανασκόπηση του 2015 στο World Journal of Gastroenterology υποδηλώνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων λίπους στο αίμα και σε όλο το σώμα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.