Αίμα στα κόπρανα: Τα πιθανά αίτια και η αντιμετώπιση

Αίμα στα κόπρανα: Τα πιθανά αίτια και η αντιμετώπιση

Το αίμα στα κόπρανα υποδεικνύει την ύπαρξη αιμορραγίας στο πεπτικό συστήμα. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως αντιμετωπίζεται;

Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή, που δύσκολα μπορεί να ανιχνευτεί.  Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αιμορραγία είναι τόσο ακατάσχετη, που γίνεται ορατή ακόμη και στο καπάκι της τουαλέτας.

Δείγμα αίματος σε χαρτί τουαλέτας

Στην περίπτωση κατά την οποία τα κόπρανα έχουν έντονο μαύρο χρώμα, η αιμορραγία προέρχεται από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Εάν το χρώμα είναι έντονο κόκκινο, τότε η αιμορραγία πιθανότατα προέρχεται από κάποιο σημείο του κατώτερου πεπτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Αίμα στα κόπρανα: Αίτια

Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους λόγους για το αίμα στα κόπρανα. Άλλες συχνές αιτίες παρουσίας κόκκινου αίματος συνήθως είναι οι αιμορροΐδες, δηλαδή η διάταση των αιμοφόρων αγγείων του πρωκτού και οι ραγάδες του πρωκτού ‒ το σχίσιμο του δέρματος. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται να μας ανησυχήσει. Η ηλικία, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ είναι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται επίσης με το αίμα στα κόπρανα. Ορισμένες φορές όμως η παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερες αιτίες, οι οποίες χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.

Αν τα κόπρανα έχουν μαύρο χρώμα, τότε η αιμορραγία είναι πιθανό να οφείλεται σε:
  • Αιμορραγία του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα, καρκίνος οισοφάγου).
  • Αιμορραγία του στομάχου (γαστρικό έλκος, καρκίνος στομάχου).
  • Αιμορραγία του δωδεκαδάκτυλου (έλκος δωδεκαδάκτυλου, αγγειοδυσπλασίες).
Αίμα στα κόπρανα και διατροφή 

Η διατροφή διαδραματίζει τον κυριότερο ρόλο στο πεπτικό σύστημα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η δυσανεξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιματηρή διάρροια ή να προκαλέσει φλεγμονή της γαστρεντερικής οδού, που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα έντερα. Αν παρατηρήσετε ότι εμφανίζετε αιμορραγία ή κοιλιακή δυσφορία μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, είναι πιθανό αυτές να είναι η αιτία. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα βατόμουρα, τα τεύτλα, η γλυκόριζα και οι ντομάτες, μπορεί να προκαλέσουν κόκκινες και μαύρες αποχρώσεις στα κόπρανα.

Αν πιστεύετε ότι κάτι που έχετε φάει μπορεί να είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το χρώμα των κοπράνων, αποφύγετε το συγκεκριμένο φαγητό για τις επόμενες δύο ημέρες και μετά ρίξτε μια ματιά στην τουαλέτα. Αν τα κόπρανα είναι και πάλι φυσιολογικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, η αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αίματος στα κόπρανα. Σε αντίθετη περίπτωση, κάτι συμβαίνει στο εσωτερικό του γαστρεντερικού σας σωλήνα. Η επίσκεψη στον γιατρό σας μπορεί να εξασφαλίσει ακριβή διάγνωση.

Αίμα στα κόπρανα: Θεραπεία

Η θεραπεία της αιμορραγίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και από το αν πρόκειται για αιμορραγία από το ανώτερο ή το κατώτερο πεπτικό. Εάν πρόκειται για αιμορροΐδες, υπάρχουν αλοιφές και χάπια που ελέγχουν τον πόνο, την αιμορραγία και τη φαγούρα. Εάν είναι κάτι σοβαρότερο, ο γαστρεντερολόγος θα σας δώσει πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές τεχνικές για να σταματήσει την οξεία αιμορραγία. Ενδεχομένως να απαιτηθούν ειδικές εξετάσεις, όπως δακτυλική εξέταση του ορθού, γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση.

Αίμα στα κόπρανα: Φυσική θεραπεία

Μικρό παιδί κάθεται στη λεκάνηΟι φυσικές θεραπείες για τη γαστρεντερική αιμορραγία εξαρτώνται από την αιτία και τον εντοπισμό της. Οι αιμορροΐδες μπορούν να διαλυθούν με μια δίαιτα δίχως κρέας, γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες θα κρατήσει τα κόπρανα μαλακά. Επίσης, η αποφυγή της καφεΐνης και του οινοπνεύματος θα βοηθήσει στη μείωση της παλινδρόμησης οξέος και θα οδηγήσει σε μια πιο υγιή γαστρεντερική οδό. Γενικά η φυτική διατροφή συνιστά πολύ καλό τρόπο πρόληψης αλλά και αποκατάστασης της υγείας.

Μερικές επιλογές υγιεινής διατροφής περιλαμβάνουν:
  • Φρούτα: μπανάνα, καρπούζι.
  • Λαχανικά: μπρόκολο, παντζάρι και κουνουπίδι.
  • Βότανα: τζίντζερ και φύλλα πικραλίδας.
  • Χόρτα: λάχανο και σπανάκι.
  • Προβιοτικά.

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.