fbpx
Κίρρωση του ήπατος – Τι πρέπει να προσέξουμε όλοι μας;

Κίρρωση του ήπατος – Τι πρέπει να προσέξουμε όλοι μας;

Η κίρρωση του ήπατος είναι η σταδιακή και ανεπανόρθωτη βλάβη των κυττάρων του συκωτιού συχνά λόγω κατάχρησης αλκοόλ, λοιμώξεων, τοξινών ή άλλων παθήσεων. Οι βλάβες προκαλούν ουλές μέσα στο όργανο (ίνωση) που εμποδίζουν από τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος.

Η πιο κοινή επιπλοκή της κίρρωσης ήπατος είναι ο ασκίτης (συλλογή ελεύθερου υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα). Άλλες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές είναι η ηπατική εγκεφαλοπάθεια και οι κιρσοί οισοφάγου.

Η κίρρωση είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε χρόνιας βλάβης του ηπατικού κυττάρου. Είναι μια διαδικασία στην οποία ο κατεστραμμένος ιστός του ήπατος αντικαθίστανται με ουλώδη ιστό. Το συκώτι χάνει την ελαστικότητά του και η αρχιτεκτονική του διαταράσσεται. Δημιουργούνται “αναγεννητικοί όζοι”, που είναι ανώμαλες αθροίσεις ηπατικών κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της πίεσης στην πυλαία φλέβα του ήπατος, (πυλαία υπέρταση) και η προοδευτική ανάπτυξη ηπατικής ανεπάρκειας. Σε προχωρημένα στάδια της κίρρωσης η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

 

Συμπτώματα Κίρρωσης του ήπατος

 •  Ανορεξία.
 •  Απώλεια βάρους.
 •  Κόπωση και αδυναμία.
 •  Ίκτερος, δηλαδή κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.
 •  Διόγκωση της κοιλιάς.
 • Ούρα σκούρου χρώματος, σαν κονιάκ.
 • Στις γυναίκες διαταραχές της περιόδου και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης.
 • Στους άνδρες γυναικομαστία και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης.

 

Κατάχρηση αλκοόλ. Συμβαίνει συνήθως μετά από πολλά χρόνια υπερβολικού ποτού και εμφανίζεται στο 15% περίπου των αλκοολικών.  Συνήθως τα άτομα που παθαίνουν κίρρωση από κατάχρηση αλκοόλ έχουν καταναλώσει μισό λίτρο ή περισσότερο ποτών ή αρκετά λίτρα κρασιού ημερησίως για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε βλάβες του ήπατος από τους άνδρες.

Χρόνια ιογενής ηπατίτιδα. Η χρόνια φλεγμονή που προέρχεται από ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα Cμπορεί να προκαλέσει κίρρωση. Οι ιοί της ηπατίτιδας προκαλούν φλεγμονή στα κύτταρα του ήπατος τραυματίζοντας ή καταστρέφοντας τα. Οι προσπάθειες αποκατάστασης από τον ίδιο τον οργανισμός οδηγούν σε ουλές και κίρρωση.

Κληρονομικά νοσήματα. Οι κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κίρρωση είναι η αιμοχρωμάτωση, η νόσος του Wilson και η ανεπάρκεια άλφα-1 αντιθρυψίνης.

Φλεγμονή ή απόφραξη των χοληφόρων. Η χολική κίρρωση χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και ουλές των χοληφόρων του ήπατος. Τα χοληφόρα και ο περιβάλλων ιστός του ήπατος καταστρέφονται σταδιακά και αναπτύσσονται ουλές (κίρρωση).

 

Διάγνωση Κίρρωσης του ήπατος

Τα εμφανή σημεία της κίρρωσης – κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), διόγκωση της κοιλιάς και απώλεια βάρους – δεν παρουσιάζονται πάντα, αλλά ακόμα και χωρίς τις αναγνωρίσιμες ενδείξεις ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει βλάβη του ήπατος κατά τη διάρκεια μίας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας.

Εξετάζοντας την κοιλιά σας, ο γιατρός μπορεί να εξακριβώσει αν το συκώτι είναι διογκωμένο και σκληρό, μία ένδειξη πιθανής ηπατικής πάθησης. Καθώς ωστόσο η κίρρωση εξελίσσεται, το ήπαρ μπορεί να συρρικνωθεί. Όταν συμβεί αυτό, η ροή του αίματος δυσχεραίνεται προκαλώντας διόγκωση του σπλήνα. Για να εξακριβωθεί η έκταση της νόσου, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το ήπαρ με υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Η οριστική διάγνωση της κίρρωσης γίνεται με μικροσκοπική εξέταση δείγματος από τον ιστό του ήπατος (βιοψία).

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κίρρωση, καθώς προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες του ήπατος. Το καλό είναι ότι συχνά εξελίσσεται αργά.

 

Αντιμετώπιση Κίρρωσης του ήπατος

Προσωπική φροντίδα

Αν και οι βλάβες στην κίρρωση δεν είναι αναστρέψιμες, μπορείτε να πάρετε μέτρα, για να μειώσετε την περαιτέρω επιβάρυνση του ήπατος:

 • Σταματήστε το αλκοόλ.
 • Περιορίστε τα φάρμακα. Το τραυματισμένο ήπαρ αδυνατεί να μεταβολίσει και να αποβάλει φυσιολογικά τα φάρμακα από τον οργανισμό σας.
 • Λάβετε μέτρα για να μην αρρωστήσετε.Αποφύγετε τους αρρώστους και εμβολιαστείτε για την ηπατίτιδα Α και Β, τη γρίπη (influenza) και τον πνευμονιόκοκκο.
 • Να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως.
 • Περιορίστε το αλάτι.

 

Φάρμακα

Σε μία προσπάθεια να προληφθεί η διάτρηση και η αιμορραγία των οισοφαγικών και γαστρικών κιρσών ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο για τη μείωση της πίεσης μέσα στους κιρσούς.Τα διουρητικά βοηθούν στη μείωση της συσσώρευσης των περιττών υγρών στην κοιλιά.

Μερικές φορές το υγρό στην κοιλιά (ασκίτης) μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει πόνο και πυρετό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο γιατρός μπορεί να εισαγάγει ένα μακρύ λεπτό σωλήνα (καθετήρα) μέσα στην κοιλιά, για να αφαιρέσει ένα δείγμα του υγρού.

Μεταμόσχευση ήπατος.

Η μεταμόσχευση ήπατος εξετάζεται γενικά, όταν η νόσος έχει προχωρήσει τόσο, ώστε το ήπαρ να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Το ποσοστό επιτυχίας των μεταμοσχεύσεων ήπατος συνεχίζει να βελτιώνεται και πάνω από το 90% των ατόμων που κάνουν μεταμόσχευση επιβιώνουν ένα χρόνο αργότερα.

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.