fbpx

Ειλεός είναι η αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων από το έντερο.

Πιο συγκεκριμένα, ειλεός ή απόφραξη του εντέρου είναι η κατάσταση κατά την οποία η προώθηση του εντερικού περιεχομένου μειώνεται ή φράζει πλήρως.

Όταν ο ασθενής αδυνατεί να αποβάλει μόνο κόπρανα αλλά αποβάλλει αέρια, τότε ονομάζεται ατελής ειλεός. Όταν ο ασθενής αδυνατεί να αποβάλει και κόπρανα και αέρια, τότε ονομάζεται πλήρης.

Μόνο το 15% των αποφράξεων αφορά το παχύ έντερο

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη πάθηση του λεπτού εντέρου, η αποκατάσταση της οποίας όμως απαιτεί χειρουργείο και άμεσα.

τι είναι ο ειλεός του εντέρου συμπτώματα

Διαχωρισμός σε κατηγορίες

Ο ειλεός διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στον αποφρακτικό και τον παραλυτικό.

Παραλυτικός ειλεός

Γίνεται αναφορά στον παραλυτικό όταν η αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων δεν οφείλεται σε απόφραξη, αλλά σε διαταραχή της νεύρωσης του εντέρου που προκαλεί μείωση ή εξαφάνιση της κινητικότητας του εντέρου. Συνήθως προκαλείται μετά από κάποιο χειρουργείο ή από φάρμακα.

Άλλα αίτια είναι: ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οξεία παγκρεατίτιδα, η εκκολπωματίτιδα, η ισχαιμική κολπίτιδα και τα αυτοάνοσα νοσήματα (νόσος του Chrohn, σκληρόδερμα κ.λπ.)

Αποφρακτικός ειλεός

Γίνεται αναφορά στον αποφρακτικό όταν υπάρχει απόφραξη του εντέρου και αδυναμία προώθησης και αποβολής των αερίων και των κοπράνων.

Εκτός από τα χειρουργικά αίτια, υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που οδηγούν στο σχηματισμό συμφύσεων, όπως οι ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, η σκωληκοειδίτιδα και η περιτονίτιδα, τα αποστήματα, οι γυναικολογικές λοιμώξεις, επίσης τα βαριά τραύματα και η ακτινοβολία της κοιλιάς για τη θεραπεία κακοηθειών με ακτινοθεραπεία.

Ειλεός και συμπτώματα

 • Ανορεξία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Τάση προς έμετο
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Κοιλιακοί σπασμοί
 • Αίσθηση αναγούλας
 • Κοπρανώδης εμετός 
 • Έντονοι εντερικοί ήχοι
 • Αποβολή αερίων του γαστρεντερικού από το στόμα

Ωστόσο, στον ειλεό λόγω εντερικής παράλυσης, η κοιλιά είναι ακίνητη και δεν ακούγονται εντερικοί ήχοι.

Ειλεός και αίτια λεπτού και παχέος εντέρου

Αίτια απόφραξης του λεπτού εντέρου:

 1. Εγκολεασμός
 2. Περισφιγμένη Κήλη

Αίτια αποφράξεως του παχέος εντέρου:

 1. Κοπρόσταση
 2. Περισφιγμένη κήλη
 3. Ειλεός από καρκίνο
 4. Συστροφή του παχέος εντέρου

Θεωρείται επείγουσα κατάσταση διότι έχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών

Ειλεός και αντιμετώπιση

Αρχικά, για να καταλήξει σε μια ασφαλή διάγνωση ο γαστρεντερολόγος θα πρέπει να πραγματοποιήσει ακτινοσκόπηση ή υπερηχογράφημα στην κοιλιακή χώρα, προκειμένου να διαπιστώσει την παρουσία αέρα και υγρών στο έντερο πάνω από τη θέση της απόφραξης.

Η αντιμετώπιση του ειλεού θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση

Ο ειλεός λόγω συστροφής του εντέρου, λόγω περισφιγμένης βουβωνοκήλης και λόγω κατάποσης ξένων σωμάτων πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως με χειρουργική επέμβαση, αν είναι δυνατόν μέσα σε έξι (6) ώρες από την εμφάνισή του. Εάν όμως η αιτία του ειλεού είναι η εντερική παράλυση, μπορεί να καταστεί απαραίτητη η τοποθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μιας τεχνητής εντερικής εξόδου.

Ορισμένες φορές τα καθαρτικά ή οι εντερικές πλύσεις από ορθό δρουν αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών ή υγρών, οπότε οι ανάγκες σε υγρά για την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού θα πρέπει να καλυφθούν με ενδοφλέβια χορήγηση.

Συμπερασματικά, ο αποφρακτικός ειλεός θεραπεύεται χειρουργικά, ενώ ο παραλυτικός ειλεός θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Εάν όμως καθυστερήσει η συντηρητική αντιμετώπιση του παραλυτικού ειλεού, ίσως να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση λόγω ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου.

Ειλεός και διατροφή

Οι διατροφικές οδηγίες που θα δοθούν μετά την αντιμετώπιση του ειλεού διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που τον προκάλεσε.

Σε άτομα με στενώσεις στο έντερο μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Μείωση της ποσότητας των ινών που διέρχονται από τα στενά μέρη του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να προκληθεί απόφραξη και σε πολλές περιπτώσεις να υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων όπως είναι ο πόνος, οι κοιλιακές κράμπες, τα αέρια ή το αίσθημα πληρότητας.

ειλεός και διατροφή τρόφιμα

Τρόφιμα που επιτρέπονται: 

– Φρούτα

– Λευκό ψωμί

– Δημητριακά

– Βραστό κρέας

– Βραστά αυγά

– Γάλα αμυγδάλου

– Μαγειρεμένα λαχανικά

Τρόφιμα που απαγορεύονται: 

– Αποξηραμένα φρούτα

– Μανιτάρια

– Καλαμπόκι

– Τηγανιτά

– Πικάντικα

– Προϊόντα ολικής αλέσεως

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.