Τα φρούτα σε τακτική κατανάλωση θα βοηθούσαν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου αδυναμίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Όσοι καταναλώνουν φλαβονοειδή έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης γήρανσης
Δύο φρούτα την ημέρα προστατεύουν από την ευθραυστότητα των οστών
Τι είναι η ευθραυστότητα των οστών;
«Η ευθραυστότητα είναι ένα κλινικό σύνδρομο. Αντανακλά με μια μείωση στις φυσιολογικές αποθεματικές ικανότητες που μεταβάλλει τους μηχανισμούς προσαρμογής στο στρες. Η κλινική του έκφραση ρυθμίζεται από συννοσηρότητες και ψυχολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες. Το σύνδρομο αδυναμίας είναι δείκτης του κινδύνου θνησιμότητας και υποτιμητικών συμβάντων, ιδίως αναπηριών, πτώσεων, νοσηλείας και εισόδου σε ίδρυμα. Η ηλικία είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της αδυναμίας , αλλά δεν εξηγεί από μόνη της αυτό το σύνδρομο», αναφέρει η Γαλλική Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας (SFGG) σε έναν ορισμό που υιοθετήθηκε το 2011.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αμερικανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Χίντα και Άρθουρ Μάρκους για την Έρευνα για τη Γήρανση στη Βοστώνη άρχισαν να ενδιαφέρονται για το σύνδρομο εύθραυστων οστών .
Σύμφωνα με την έρευνα η τακτική κατανάλωση δύο φρούτων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου αδυναμίας.
Ως μέρος αυτής της μελέτης, παρακολούθησαν 1701 άτομα για δώδεκα χρόνια, που υπέφεραν από εύθραυστα οστά.
Τσάι, κρασί, σοκολάτα, φρούτα
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν φλαβονοειδή είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρόωρη γήρανση και σύνδρομο αδυναμίας σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.
Αυτά βρίσκονται στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τη σοκολάτα και ορισμένα φρούτα.
Αυτά που περιέχουν τα περισσότερα φλαβονοειδή είναι τα μήλα και τα μούρα.
«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες υποκατηγορίες φλαβονοειδών που έχουν τις περισσότερες δυνατότητες ως διατροφική στρατηγική για την πρόληψη της αδυναμίας», αναφέρει ο καθηγητής Shivani Sahni, υπεύθυνος της μελέτης.