fbpx
Περπάτημα – Με πόσα βήματα μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου;

Περπάτημα – Με πόσα βήματα μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου;

Στις μέρες μας το περπάτημα καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως άσκηση και outdoor δραστηριότητα χάρη στα πολυάριθμα οφέλη του.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ποσοστό 50-70%. 

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, διεξήγαγαν μια μακροχρόνια μελέτη σε 2.110 άτομα, άντρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 45 περίπου χρόνια, από το 2005 έως το 2018. Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «JAMA Network in Nutrition, Obesity, and Exercise» διαπιστώθηκε ότι τα 7.000 βήματα ημερησίως μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής, μειώνοντας τον κίνδυνο του θανάτου.
Περπάτημα
Η έρευνα κινήθηκε ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή και ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το βάρος, το κάπνισμα ή η διατροφή. Ο ρυθμός των βημάτων δεν φάνηκε να συνδέεται ιδιαίτερα με την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων – μόνο ο αριθμός τους.
Οι άνθρωποι όμως που έκαναν πάνω από 10.000 βήματα την ημέρα δεν παρατηρήθηκε να απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά τη μακροζωία. Όσο περισσότερο περπατάμε λοιπόν καθημερινά, τόσο το καλύτερο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το «παρακάνουμε», τουλάχιστον αν βρισκόμαστε στη λεγόμενη μέση ηλικία.

Περπάτημα και οφέλη

Tα οφέλη που αποκομίζει το σώμα, ο οργανισμός και το πνεύμα από το περπάτημα είναι πραγματικά πολυάριθμα. Kαταρχάς δεν πρόκειται για μια απαιτητική άσκηση ή κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα. Μπορείς να περπατάς όπου και αν βρίσκεσαι, στην πόλη, το βουνό ή τη θάλασσα.
Το περπάτημα: 
→Αυξάνει τη ροή οξυγόνου στο αίμα
→Αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό
→Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (διαβήτης)
→Μειώνει τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές στις αρθρώσεις
→Αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει τη σεξουαλική δραστηριότητα
Περπάτημα
  • ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ 
Το καθημερινό περπάτημα διατηρεί μια καλή στάση του σώματος, βοηθά στην ενδυνάμωση και στη σύσφιξη των μυών. Παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη της κυτταρίτιδας.
Όσο αυξάνεται ο ρυθμός, τόσο το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες και περιττό λίπος.
  • ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ 
Τι ορίζουμε ως ιδανικό βάρος; Ιδανικό βάρος είναι εκείνο που επιτρέπει στο άτομο να έχει ένα φυσιολογικό ποσοστό λίπους και σωστή βιολογική λειτουργία. Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα βοηθά στην καύση του λίπους, γενικού και τοπικού. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του περπατήματος είναι ότι ενισχύει κατά πολύ τον μεταβολισμό.
  • ΕΥΕΞΙΑ

Τα οφέλη δεν σταματούν σε σωματικό επίπεδο, καθώς το περπάτημα αποτελεί ένα μεγάλο όφελος για την ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μειώνει τα συναισθήματα του θυμού και του άγχους, ενώ βοηθά αρκετά στην κατάθλιψη (εποχική κατάθλιψη). Την στιγμή που το σώμα ασκείται, απελευθερώνονται ορμόνες ευτυχίας που τονώνουν την αυτοπεποίθηση.

Tip: Ο καρδιακός ρυθμός την ώρα της άσκησης πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του 50-85% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας. Πώς βρίσκω την ΜΚΣ; 

Είναι απλό! Αφαίρεσε από τον αριθμό 220 την ηλικία σου. Για παράδειγμα ένας 40χρονος έχει ΜΚΣ 220-40=180, όποτε όταν περπατάει, οι παλμοί της καρδιάς του -εφόσον είναι υγιής- δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 153.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.