fbpx
κυτταρίτιδα κωνσταντίνος μακρυγιώργης

Κυτταρίτιδα: Τρεις τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Η κυτταρίτιδα αποτελεί έναν από τους «εχθρούς» του γυναικείου σώματος και, παρότι εξαιρετικά συχνή και φυσιολογική, προβληματίζει σχεδόν όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Και γιατί γίνεται αναφορά μόνο στις γυναίκες; Γιατί το ποσοστό των γυναικών που παρατηρεί σημάδια κυτταρίτιδας αγγίζει το 90%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι εξαιρετικά μικρό, αφού φτάνει μόλις το 10%.

Κωνσταντίνος Μακρυγιώργης

O δρ Κωνσταντίνος Μακρυγιώργης, πλαστικός χειρουργός, με χρόνια εμπειρίας στον χώρο, απαντά σε ερωτήματα που πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν όσον αφορά την κυτταρίτιδα και την αντιμετώπισή της με τη δύναμη της επιστήμης.

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Πριν περάσουμε στους «μαγικούς» τρόπους αντιμετώπισής της, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι η κυτταρίτιδα και πώς δημιουργείται. Μορφολογικά, η κυτταρίτιδα εκλαμβάνεται ως εκφυλισμός του τοπικού λιπώδους ιστού ή αλλιώς λιποδυστροφία. Στην πορεία σχηματισμού της κυτταρίτιδας παρατηρείται ίνωση και σκλήρυνση, οι οποίες εκδηλώνονται κλινικά ως κυματισμός της επιφάνειας του δέρματος και ως ψηλαφητά «βαθουλώματα».

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, εξωγενείς και ενδογενείς. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά θέματα, στον μεταβολισμό, σε δυσλειτουργίες του νευρικού ή του κυκλοφορικού συστήματος και φυσικά σε ψυχολογικούς παράγοντες, κληρονομικότητα ή ακόμη και στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Οι τρεις δημοφιλέστερες θεραπείες

Είναι γνωστό ότι για να βελτιωθεί η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» χρειάζεται πολλή προσπάθεια, με υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή, ενυδάτωση και άσκηση. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, απαιτεί μεγάλη πειθαρχία και δεν εγγυάται την εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Κάτι στο οποίο μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά η ιατρική επιστήμη και οι προηγμένες θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν. Τρεις είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες: η μεσοθεραπεία, το υαλουρονικό οξύ σώματος (Hyacorp) και το CelluErase.

  • Μεσοθεραπεία

Μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας είναι η μεσοθεραπεία. Το υλικό που εγχέεται με ένεση εσωτερικά στο δέρμα συγκρατεί το νερό στο σημείο εφαρμογής και χάρη στη λιπολυτική του δράση μειώνει το τοπικό λίπος, βελτιώνοντας την εμφάνιση και την υφή της επιδερμίδας. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία, η οποία εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα έπειτα από πέντε εφαρμογές. Κάθε συνεδρία απέχει περίπου 7-15 μέρες από την επόμενη και το αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να είναι μόνιμο, αρκεί η ασθενής να συνεχίσει να ακολουθεί σωστή διατροφή. Έπειτα από κάθε συνεδρία εφαρμογής μεσοθεραπείας, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες.

  • Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ σώματος (Hyacorp)

Η θεραπεία με χρήση υαλουρονικού οξέος αποτελεί μια εναλλακτική για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, με άμεσα ορατά αποτελέσματα, διάρκειας τουλάχιστον δύο χρόνων. Η έγχυση του υλικού γίνεται με κάνουλα, γεγονός που κάνει τη θεραπεία λιγότερο επίπονη για την ασθενή. Μετά τη συνεδρία απαιτείται επίδεση του σημείου για τις επόμενες πέντε μέρες, ενώ η ασθενής μπορεί να επιστρέψει και με αυτή τη θεραπεία άμεσα στις καθημερινές τις υποχρεώσεις. Ως υδρόφιλο υλικό, το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί τα μόρια του νερού που βρίσκονται στο σημείο εφαρμογής, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον όγκο του, γεμίζοντας παράλληλα τα σημεία που εμφανίζουν «βαθουλώματα».

  • CelluErase: Η επανάσταση στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Το CelluErase αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματικότερη πρόταση θεραπείας της κυτταρίτιδας. Πρόκειται για μικροχειρουργική αφαίρεση της κυτταρίτιδας, η οποία αποκαθιστά τις ινωτικές δερματικές βλάβες, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και βοηθάει το δέρμα να ανακτήσει την ομοιόμορφη και σφριγηλή υφή του με μία μόνο συνεδρία. Με τη θεραπεία CelluErase δεν απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες, ο πόνος είναι μηδαμινός, καθώς πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, και υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα, ακόμη και σε εξαιρετικά απαιτητικές περιπτώσεις. Είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού κολάν διαβαθμισμένης συμπίεσης. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Οι παραπάνω θεραπείες είναι αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται από έμπειρα χέρια πλαστικών χειρουργών. Προτείνεται εκτεταμένη έρευνα, εξέταση της προβληματικής περιοχής από γιατρό, κατηγοριοποίηση της κυτταρίτιδας και συζήτηση για την εύρεση της καταλληλότερης θεραπείας κατά περίπτωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει η ασθενής ότι δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπείες σε όλα τα σώματα και σημεία και ότι δείχνοντας εμπιστοσύνη στους ειδικούς μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.