fbpx
Ευκάλυπτος: Οφέλη, θεραπευτικές ενδείξεις και παρενέργειες

Ευκάλυπτος: Οφέλη, θεραπευτικές ενδείξεις και παρενέργειες

Ο ευκάλυπτος είναι το φυτό που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο ντουλάπι του φαρμακείου σας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για την πρόληψη και τη θεραπεία ΩΡΛ λοιμώξεων, γρίπης, κρυολογήματος.

Η χρήση του ευκαλύπτου είναι πολύ αποτελεσματική ενάντια σε όλες τις λοιμώξεις που επηρεάζουν τη μύτη, το λαιμό, τα αυτιά και τους βρογχικούς σωλήνες.

Ευκάλυπτος – Ενδείξεις

Ευκάλυπτος: Οφέλη, θεραπευτικές ενδείξεις και παρενέργειες
Ο ευκάλυπτος έχει δύο ποικιλίες αιθέριων ελαίων καταχωρημένες στην Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία: ευκάλυπτος globulus και ευκάλυπτος radiat

Τα οφέλη του ευκαλύπτου για την υγεία έχουν αποδειχθεί σε περίπτωση κρυολογήματος , γρίπης , βρογχίτιδας …

Χρησιμοποιείται επίσης στη σύνθεση πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων (σιρόπια, παστίλιες, οδοντόκρεμες, συμπληρώματα διατροφής… .) που προορίζονται για την ανακούφιση και την καταπολέμηση λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.

Η παραδοσιακή χρήση του είναι αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εμφανίζεται στον κατάλογο των φαρμακευτικών φυτών.

Δύο τύποι ευκαλύπτου είναι χρήσιμοι για τη θεραπεία κρυολογήματος, γρίπης, βρογχίτιδας…:

 • E. globulus
 • E. radiata

Αυτές οι δύο ποικιλίες φαρμακευτικών φυτών είναι παρόμοιες, φτάνουν μέχρι τα 100 μέτρα στην Αυστραλία και τα 30 μέτρα στην Κορσική, και είναι  πολύ αρωματικές.

Με καταγωγή από την Κίνα, την Αυστραλία και την Τασμανία, ο ευκάλυπτος καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική και την Ασία, επειδή ευδοκιμεί σε τροπικό κλίμα, αλλά και στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, γιατί προσαρμόζεται στο εύκρατο κλίμα.

Οι ευκάλυπτοι αναγνωρίζονται εύκολα από τους λείους, σταχτογαλαζογκρίζους κορμούς τους και τα στιβαρά, αειθαλή, δρεπανοειδή φύλλα που αναδίδουν μια χαρακτηριστική οσμή όταν συνθλίβονται .

Χρησιμοποιούνται επίσης στη βοτανοθεραπεία.

Καταχωρισμένα στην Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία, είναι αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος globulus και το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος radiat που αποτελούνται κυρίως από ευκαλυπτόλη (ή κινεόλη), η οποία τους προσδίδει αντιμικροβιακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες για την αναπνευστική οδό.

Οι  θεραπευτικές ενδείξεις του ευκαλύπτου είναι:

Ευκάλυπτος globulus

 • Αντικαταρροϊκό, αποχρεμπτικό και βλεννολυτικό.
 • Αντισηπτικό;
 • Αντιμικροβιακό και αντιβακτηριακό;
 • Αντιμυκητιακό;
 • Αντιιικό
 • Διαταραχές της αναπνευστικής οδού;
 • Καταπραΰνει τον βήχα και ρευστοποιεί τα βρογχικά πτύελα.
 • Αδενίτιδα μολυσματικής προέλευσης;
 • Βακτηριακή δερματίτιδα, καντιντιδική δερματίτιδα.

Ευκάλυπτος radiat

 • Αντιιικό, ανοσοτροποποιητικό, αντιβακτηριακό.
 • Αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό, βλεννολυτικό.
 • Ισχυρό ρινικό και αναπνευστικό αποσυμφορητικό.
 • Διέγερση των αδένων βλεννίνης του βρογχικού και πεπτικού επιθηλίου.
 • Επαγωγέας ηπατικών μικροσωμικών ενζύμων;
 • Δροσιστικός
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού: βρογχίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα…;
 • Ωτίτιδα;
 • Ιογενείς ασθένειες και γρίπη.
 • Απώλεια ενέργειας και χρόνια κόπωση, ανοσολογική ανεπάρκεια.
 • Βήχας
 • Μολυσμένες ακμές, βακτηριακές δερματώσεις.

Ποια είναι τα οφέλη του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου;

ευκάλυπτος και οφέλη απο το αιθεριο έλαιο

Ο Ευκάλυπτος radiata προτιμάται σε περίπτωση ρινίτιδας, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, μολύνσεων του αυτιού ακόμα και γρίπης .

Το αιθέριο έλαιό του (ΗΕ) περιέχει λίγο λιγότερη ευκαλυπτόλη από αυτό του σφαιρικού ευκαλύπτου, αλλά περισσότερες μονοτερπενικές αλκοόλες με αντιικές ιδιότητες.

Εξουδετερώνει τους ιούς διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα για ταχύτερη εξαφάνιση μικροβίων.

Οδηγίες χρήσης 

Κατά την εισπνοή , προσθέστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου σε ένα μπολ με πολύ ζεστό νερό και εισπνεύστε όσο το δυνατόν περισσότερο ατμό. Να γίνεται πολλές φορές την ημέρα, όσο διαρκούν τα συμπτώματα.

Επίσης πολύ αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ωτίτιδας , υπόθετα (που θα παρασκευαστούν από τον φαρμακοποιό) που περιέχουν αιθέρια έλαια ευκάλυπτου radiata, γαρύφαλλου και λεβάντας, 2 σταγόνες από το καθένα, κάθε 8 ώρες για τις πρώτες μέρες.

Σε περίπτωση παθολογιών της ΩΡΛ και της αναπνευστικής οδού με βακτηριακή λοίμωξη και συμφόρηση βλεννογόνου σε ενήλικες, συνιστάται η χρήση του αιθέριου ελαίου του eucalyptus radiata σε συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια, με ρυθμό 6 έως 8 σταγόνες. φορές την ημέρα στο στήθος και την πλάτη:

4 ml ευκαλύπτου EO.
1 ml δεντρολίβανου κινεόλης HE
2 ml κοινού θυμαριού HE με thujanol.
3 ml ravintsara HE ( Cinnamomum camphora and cineole )

Σε περίπτωση γρίπης σε ενήλικες, συνιστάται η χρήση ευκάλυπτου EO σε συνέργεια με άλλα EOs, με ρυθμό 6 σταγόνων από το ακόλουθο μείγμα στο στήθος και στο άνω μέρος της πλάτης 6 φορές την ημέρα για 2 έως 3 ημέρες:

2 σταγόνες ακτινοβολούμενου ευκαλύπτου EO.
1 σταγόνα ευγενής δάφνης EO?
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο νιαούλι.
2 σταγόνες ραβιντσάρα Ε.Ο.

Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου καταπραΰνει επίσης τον βήχα και καταπολεμά τον πυρετό

Οδηγίες για τον βήχα

“Εάν ο βήχας σχετίζεται με βουλωμένη μύτη ή πονόλαιμο, επιλέγουμε ευκάλυπτο radiata. Αλλά εάν οι βρόγχοι έχουν συμφόρηση, χρησιμοποιούμε σφαιρικό ευκάλυπτο αντ’ αυτού. Τα μονοτερπένια του ρευστοποιούν τις εκκρίσεις και διευκολύνουν την άφθονη αναπνοή.

Χρησιμοποιείται από την ηλικία των 7 ετών, είτε ο globulus είτε ο radiata σε τοπική εφαρμογή στο στήθος. Αναμείξτε 1 έως 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου με έλαιο macadamia. τα ενεργά συστατικά διαχέονται στη γενική κυκλοφορία μέσω των πνευμόνων για να φτάσουν σε όλα τα σημεία συμφόρησης.

Οδηγίες χρήσης κατά του πυρετού

Το Eucalyptus Globulus HE έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που αποσυμφορούν τους βλεννογόνους και βελτιώνουν έναν μικρό πυρετό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τους πνεύμονες;

αγόρι φυσάει την μύτη του αποσυμφόρηση βλεννογόνων με ευκάλυπτο

Σε περίπτωση βακτηριακής καταρροϊκής βρογχίτιδας (φλεγμονή των βλεννογόνων που προκαλεί υπερβολική έκκριση) σε ενήλικες , συνιστάται η χρήση του σφαιρικού ευκάλυπτου HE δια του δέρματος, σε συνέργεια με τον ευκάλυπτο HE μενθόλης και το «HE of niaouli» (στις ίδιες αναλογίες). . Εκτελέστε θωρακικές τομές 2 έως 3 φορές την ημέρα για 5 έως 10 ημέρες ανάλογα με την εξέλιξη. Η χρήση του εδώ είναι για βλεννολυτικούς, αποχρεμπτικούς και αντιμολυσματικούς σκοπούς.

Σε περίπτωση βρογχικής συμφόρησης σε ενήλικες, συνιστάται η χρήση αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου σε συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια, με ρυθμό 8 σταγόνων από το παρακάτω μείγμα στο στήθος και στο άνω μέρος της πλάτης σε διεισδυτικό μασάζ 4 φορές την ημέρα για 7 ημέρες:

3 σταγόνες radiata ευκαλύπτου
3 σταγόνες ραβιντσάρα
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο νιαούλι.
2 σταγόνες βερβενόνης δεντρολίβανου
2 σταγόνες αρωματικό αιθέριο έλαιο inule.

Εξωτερικά, ως έγχυμα κατά της βρογχίτιδας, της ιγμορίτιδας, του κρυολογήματος… μπορείτε να ρίξετε περίπου 2 γρ αποξηραμένα φύλλα σφαιρικού ευκαλύπτου σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, και να αφήσετε να εμποτιστεί για 10 λεπτά. Μπορείτε να το πίνετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Οι προφυλάξεις κατά τη χρήση και οι κίνδυνοι από τον ευκάλυπτο – Παρενέργειες αντενδείξεις

Τα αιθέρια έλαια ευκάλυπτου αντενδείκνυται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Τα άτομα με άσθμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με προσοχή όταν εφαρμόζεται στο σώμα, ειδικά κοντά στους αεραγωγούς.

Η χρήση ευκαλύπτου HE συνιστάται μόνο από την ηλικία των 7 ετών .

Προσοχή, ο ευκάλυπτος σε υψηλές δόσεις, και από το στόμα, μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση σε παιδί!

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τις δόσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού, ειδικά για το eucalyptus globulus

Συνιστάται επίσης να τηρείτε πάντα τις δόσεις που αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης του ευκαλύπτου.

Επιπλέον, ορισμένες φυσικές ενώσεις που περιέχονται σε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ενδέχεται να παρουσιάζουν κίνδυνο αλλεργίας σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα (σύμφωνα με την 7η Τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τα καλλυντικά προϊόντα (2003/15/EC)).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται πάντα να τοποθετείτε μια ή δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου στο πίσω μέρος του χεριού ή στον καρπό και να περιμένετε μερικά λεπτά για να δείτε εάν εμφανίζεται αλλεργική αντίδραση.

Δεν πρέπει να το συγχέεται με τον ευκάλυπτο λεμονιού

Η μυρωδιά του ευκαλύπτου λεμονιού προέρχεται από το αιθέριο έλαιό του, αποτελείται κυρίως από σιτρονέλλα.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες, χρησιμοποιείται τοπικά στις αρθρώσεις . Ανακατέψτε 5 έως 10 σταγόνες σε ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι, για παράδειγμα macadamia, και εφαρμόστε στο δέρμα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.