fbpx
Αιθέρια έλαια και εγκυμοσύνη – Ποια απαγορεύονται;

Αιθέρια έλαια και εγκυμοσύνη – Ποια απαγορεύονται;

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα αιθέρια έλαια και στις φυσικές δυνάμεις των φυτών για να ενισχύσουν την υγεία τους. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την επιθυμία για περισσότερα φυσικά προϊόντα σε πολλές γυναίκες.

Τι είναι όμως το αιθέριο έλαιο;

Ένα αιθέριο έλαιο είναι απλώς ένα πτητικό αρωματικό κλάσμα φυτών , το οποίο εξάγεται με απόσταξη.  Κάθε αιθέριο έλαιο είναι μοναδικό: έχει τη δική του μυρωδιά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτή η ουσία που λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο, εξαιρετικά συμπυκνωμένη, περιέχει πολλά δραστικά συστατικά.

Γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι τα αιθέρια έλαια απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη;

Η απαγόρευση των αιθέριων ελαίων στην εγκυμοσύνη είναι η αρχή μιας πρόληψης . Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σε έγκυες γυναίκες που να πιστοποιούν την επικίνδυνη επίδραση των αιθέριων ελαίων, η σύσταση για την αποφυγή του αποτελεί μέτρο προσοχής. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο της που ο πλακούντας είναι πολύ διαπερατός.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια που είναι προσβάσιμα σε έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες ή ακόμα και μωρά. Και άλλα εντελώς προς αποφυγή, γιατί είναι επικίνδυνα λόγω της σύστασης τους.

Ποια αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε όταν είστε έγκυος;

 • Όλα (εκτός του λεμονιού) πριν από τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης
 • Αυτά που περιέχουν μενθόλη όπως η μέντα
 • Αυτά που περιέχουν καμφορά : καμφορά, δεντρολίβανο κ.λπ.
 • Αυτά που περιέχουν 1,8-κινεόλη ή ευκαλυπτόλη : ευκάλυπτος, νιαούλι κ.λπ.
 • Αυτά που περιέχουν κετόνες

Τα παραπάνω έλαια αντενδείκνυνται  για τις έγκυες γυναίκες.

Η περίπτωση της μέντας

αιθέριο έλαιο μέντας απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη

Σε πρόσφατες μελέτες αναφέρετια ότι το αιθέριο έλαιο μέντας συχνά ηρεμεί τη ναυτία, όταν εισπνέεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο στη φαρμακολογία η παρουσία μενθόλης, μενθόνης και άλλων κετονών στη σύνθεσή της μπορεί να προκαλέσει αποβολές σε έγκυες γυναίκες και επιληπτικές κρίσεις σε βρέφη.

Ποια αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έγκυες γυναίκες;

Υπάρχουν αιθέρια έλαια που μπορούν πράγματι να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, εάν είστε λάτρης των φυσικών θεραπειών και τα οποία έχουν αποδειχθεί αβλαβή για τις έγκυες γυναίκες.  Και υπάρχουν ακόμα μερικά από αυτά στα οποία μπορείτε να βασιστείτε.

 • Αιθέριο έλαιο λεμονιού , το μόνο αιθέριο έλαιο που επιτρέπεται το πρώτο τρίμηνο
 • Αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών : γλυκό πορτοκάλι , μανταρίνι, περγαμόντο,μανταρίνι, κλημεντίνη
 • Ρωμαϊκό χαμομήλι
 • Γεράνι
 • Λεβάντα
 • Βανίλια
 • Ευκάλυπτος λεμονιού
 • Ρόδο της Δαμασκού
 • Το υλάνγκ-υλάνγκ

Αρωματικά υδρολύματα ως εναλλακτικές λύσεις

Θέλετε να εμπιστευτείτε τα φυτά αλλά έχετε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τα αιθέρια έλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;  Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε φυτικά έλαια σε αποσταγμένο νερό για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Είναι ήπια προϊόντα που είναι καλά ανεκτά από τον οργανισμό και στερούνται αλληλεπιδράσεων φαρμάκων. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη αναλογία νερού (σχεδόν 98%) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθαρά ή αραιωμένα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια στην εγκυμοσύνη; Ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν;

Η χρήση αιθέριων ελαίων, ακόμη και αβλαβών, ανταποκρίνεται σε κανόνες που είναι ακόμη πιο σημαντικοί όταν χρησιμοποιούνται από έγκυες γυναίκες.

Με εξαίρεση το αιθέριο έλαιο λεμονιού, τα αιθέρια έλαια δεν λαμβάνονται από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με οσφρητική οδό (με διάχυση, με εισπνοή): Η διάχυση είναι δυνατή μόνο για ορισμένα αιθέρια έλαια σε έναν απλό διαχυτήρα : ξύσμα εσπεριδοειδών, λεβάντα officinalis, ευκάλυπτος λεμονιού, τριαντάφυλλο γεράνι.

Με μασάζ, αραιωμένο σε φυτικό λάδι

Τα έλαια δεν εφαρμόζονται ποτέ απευθείας στο δέρμα, εκτό και αν αραιωθούνί σε ένα ουδέτερο φυτικό έλαιο (αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο κ.λπ.), για μασάζ, προκειμένου να αποφευχθεί πολύ ταχεία διέλευση στο αίμα. Η συγκέντρωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30-60 σταγόνες ανά 100 ml φυτικού ελαίου.

Προφυλάξεις για έγκυες γυναίκες

Για την καλύτερη χρήση των αιθέριων ελαίων, ας θυμηθούμε μερικούς προληπτικούς κανόνες και αντενδείξεις για τις έγκυες γυναίκες, για να αποφύγουμε την κακή χρήση:

 • Χωρίς αιθέριο έλαιο κατά το πρώτο τρίμηνο (εκτός από λεμόνι )
 • Καμία έκθεση στον ήλιο εντός 3 έως 6 ωρών μετά την εφαρμογή αιθέριου ελαίου λεμόνι ή εσπεριδοειδών.
 • Μη χρήση αιθέριων ελαίων σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής για την αποφυγή αλληλεπιδράσεων.
 • Ποτέ μην κάνετε μασάζ στην κοιλιά.

Ποια είναι τα 5 καλύτερα αιθέρια έλαια για να βοηθήσουν τις έγκυες γυναίκες;

αιθέρια έλαια λεβάντας στην εγκυμοσύνη

 • Πράσινο μανταρίνι  για καλύτερο ύπνο
  Μια σταγόνα για να κοιμάστε καλύτερα είναι το μόνο που θα χρειαστείτε χάρη στο αιθέριο έλαιο πράσινου μανταρινιού. Μία σταγόνα την ημέρα στο μαξιλάρι, στην πλευρά που δεν αγγίζει το δέρμα, για αρκετές εβδομάδες. Το πράσινο μανταρίνι μπορεί επίσης να ηρεμήσει το μωρό στη μήτρα σε περίπτωση λόξυγγα, κάνοντας μασάζ μία σταγόνα σε 4 σταγόνες φουντουκέλαιο για παράδειγμα (Παρακαλώ σημειώστε ότι το μανταρίνι HE είναι το μόνο που μπορεί να εφαρμοστεί στο στομάχι)
 • Λεμόνι  κατά της ναυτίας
  Σε περίπτωση πρωινής αδιαθεσίας, μια σταγόνα αιθέριου ελαίου λεμονιού απευθείας πάνω σε ψωμί μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε.
 • Αιθέριο έλαιο γεράνι, κατά των ραγάδων
  Για να απαλύνετε το δέρμα και να αποφύγετε τις ραγάδες και τυχόν χαλάρωση του δέρματος, προσθέστε 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι , σε 100 ml βιολογικού και υποαλλεργικού γάλακτος σώματος για να το εφαρμόσετε ως μασάζ σώματος μετά το ντους.
 • Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου λεμονιού κατά του πόνου στην πλάτη
  Σε περίπτωση πόνου στην πλάτη ή πυελικό πόνο: ανακατέψτε 3 σταγόνες σε 10 ml φυτικού ελαίου Calophylle inophylle, κάντε μασάζ 3 φορές την ημέρα εάν είναι απαραίτητο, για 1 εβδομάδα το πολύ. Εάν ο πόνος επιμένει, είναι προτιμότερο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
 • Ρωμαϊκό χαμομήλι κατά της καούρας και για τον τοκετό. Μια σταγόνα για μασάζ στο ηλιακό πλέγμα στο τέλος του γεύματος βοηθά στην καταπολέμηση της παλινδρόμησης οξέος . Μια συνήθεια που μπορεί να επαναληφθεί δύο φορές την ημέρα. Συμβουλευτείτε εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν. Αλλά το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας μπροστά στον φόβο του τοκετού .

Ποια είναι τα καλύτερα υδρολύματα για έγκυες γυναίκες;

Τα υδρολύματα είναι μια πιο ήπια εναλλακτική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα λύση για τις εγκύους: αρκεί μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό  για ευεργετικά αποτελέσματα.

 • Υδρόλυμα ελιχρύσου για το δέρμα. Είναι κατά της ροδόχρου ακμής και των ραγάδων . Χρησιμοποιείται ως σπρέι απευθείας στο δέρμα.
 • Υδρόλυμα αμαμελίδας για βαριά πόδια. Στο σπρέι, ηρεμεί το αίσθημα των βαριών ποδιών που παρουσιάζεται σε μεγάλη συχντόητα στο τέλος της εγκυμοσύνης.
 • Υδρόλυμα χαμομηλιού κατά της νευρικότητας. Ενδείκνυται σε μια νευρική έγκυο γυναίκα, που αγχώνεται από την εγκυμοσύνη και τον ερχομό του μωρού. Είναι επίσης χρήσιμο για έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από δερματικά προβλήματα, λειτουργεί ως καταπραϋντικό στην ερυθρότητα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

⇒ Προσοχή η χρήση αιθέριων ελαίων να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.