fbpx
Ζάχαρη: Παρενέργειες και υπερβολική κατανάλωση

Ζάχαρη: Παρενέργειες και υπερβολική κατανάλωση

Όταν τρώμε ζάχαρη προκαλούνται κάποιες παρενέργειες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της διασπάται και απορροφάται στο λεπτό έντερο. Τα εξειδικευμένα ένζυμα προσβάλλουν μεγαλύτερα μόρια και τα μετατρέπουν σε τρία απλούστερα σάκχαρα: γλυκόζη, γαλακτόζη και φρουκτόζη. Το ήπαρ και οι μύες αποθηκεύουν μέρος της γλυκόζης ως γλυκογόνο, ένα μόριο που μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη όταν το σώμα το χρειάζεται.

Όταν η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, ωστόσο, τα επίπεδά της αυξάνονται. Τότε το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να φτάσει εκεί που πρέπει. Εάν καταναλώνετε όμως μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, μπορεί να προκληθούν παρενέργειες, καθώς τα κύτταρα ενδέχεται να γίνουν ανθεκτικά στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου.

Ζάχαρη και παρενέργειες

  • Αύξηση πείνας και βάρους

Εάν καταναλώνετε πολλές επιπλέον θερμίδες μέσω σακχάρων, η αυξημένη πείνα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια. Η ζάχαρη δεν ικανοποιεί πραγματικά την πείνα ούτε γεμίζει το στομάχι. Χωρίς πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη, τα οποία λείπουν από τα περισσότερα επεξεργασμένα σνακ και τα ζαχαρούχα, το σώμα χωνεύει γρήγορα μέσω της ζάχαρης και έτσι αυξάνεται η πείνα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι επιπλέον θερμίδες που μπορούν να αυξήσουν το βάρος.

Το έντερο είναι ένα οικοσύστημα που αποτελείται από 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και είναι το σύστημα αυτοάμυνας του σώματος. Ένα υγιές έντερο βοηθά τον μεταβολισμό με το να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και, εν μέρει, επιτρέπει στο σώμα μας να χρησιμοποιεί λιπίδια και να διαχειρίζεται τη χοληστερόλη. Η ζάχαρη όμως μειώνει τα καλά βακτήρια αυξάνοντας τα κακά και οδηγώντας σε δυσβίωση (ανισορροπία μεταξύ των βακτηρίων).

  • Ευερεθιστότητα

Εάν αισθάνεστε ευερέθιστοι, το άγχος μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος που νιώθετε έτσι, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι τρώτε πάρα πολλή ζάχαρη. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο περιοδικό «Medical Hypotheses» έδειξε ότι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, να επιδεινώσει τη διάθεση και να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης. Ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά καθώς το σώμα σας βιάζεται να το επεξεργαστεί, τα επίπεδα της ενέργειάς σας καταρρέουν, κάνοντάς σας να νιώθετε ευερέθιστοι.

  • Ακμή και ρυτίδες

Εάν ταλαιπωρείστε από ακμή, ίσως πρέπει να εξετάσετε πόση ζάχαρη τρώτε. Ο γλυκαιμικός έλεγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και στην ακμή. Μελέτη δείχνει ότι η ανοχή στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ακμής.

Οι ρυτίδες μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι ότι καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Προϊόντα γλυκοζυλίωσης, τα οποία είναι προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προωθούν τη γήρανση του δέρματος, σημειώνει άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020 στο «Nutrients».

  • Πόνος στις αρθρώσεις

Εάν παρατηρήσετε πόνο στις αρθρώσεις, μπορεί να μη φταίει μόνο η ηλικία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στο περιοδικό «Arthritis Care & Research», το 24% των ερωτηθέντων που είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA) δήλωσαν ότι τα τρόφιμα που επηρέασαν τα συμπτώματά τους ήταν συνήθως τα αναψυκτικά και τα επιδόρπια. Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο RA σε ορισμένες γυναίκες. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.