Η σωστή διατροφή έχει άμεση σχέση με την ψυχική υγεία σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Binghamton.
Οι προσαρμοσμένες δίαιτες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη βελτιστοποίηση της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Binghamton, του State University of New York.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας», δήλωσε η Begdache, βοηθός καθηγήτρια μελετών υγείας και ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton.
«Πρέπει να εξετάσουμε ένα φάσμα αλλαγών του τρόπου ζωής με βάση τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και το φύλο», είπε. «Δεν υπάρχει μια υγιεινή διατροφή που να λειτουργεί για όλους», συνέχισε. Η Begdache, επίσης εγγεγραμμένη διαιτολόγος, πιστεύει ότι οι θεραπείες της ψυχικής υγείας πρέπει να λάβουν υπόψη τις διαφορές της ωριμότητας του εγκεφάλου μεταξύ νέων ενηλίκων (18-29 ετών) και ώριμων ενηλίκων (30 ετών και άνω) καθώς και της μορφολογίας του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Βασικά ευρήματα της μελέτης
- Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία μεταξύ των νεαρών γυναικών περιλαμβάνουν καθημερινή κατανάλωση πρωινού, μέτρια έως υψηλή συχνότητα άσκησης, χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης και αποχή από το γρήγορο φαγητό.
- Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία μεταξύ των ώριμων γυναικών περιλαμβάνουν καθημερινή άσκηση και κατανάλωση πρωινού καθώς και υψηλή πρόσληψη φρούτων, με περιορισμένη κατανάλωση καφεΐνης.
- Για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας των νέων ανδρών, οι αλλαγές περιλαμβάνουν συχνή άσκηση, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλή πρόσληψη κρέατος καθώς και χαμηλή κατανάλωση καφεΐνης και αποχή από γρήγορο φαγητό.
- Οι αλλαγές για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των ώριμων ανδρών περιλαμβάνουν μέτρια πρόσληψη ξηρών καρπών.
Η Begdache και η ομάδα της χωρίζουν τους ερωτηθέντες σε δύο ηλικιακές ομάδες, επειδή η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου συνεχίζεται και μετά τα 20 έτη. Για νεαρούς ενηλίκους και των δύο φύλων, η ποιότητα της διατροφής φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, οι νεαροί ενήλικοι που καταναλώνουν τρόφιμα κακής ποιότητας και αντιμετωπίζουν διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να υποφέρουν από υψηλότερο βαθμό ψυχικής δυσφορίας. Η ηλικία είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με ψυχική δυσφορία τόσο σε νεαρούς άνδρες όσο και σε νέες γυναίκες. «Η καφεΐνη μεταβολίζεται από το ίδιο ένζυμο που μεταβολίζει την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα και οι νεαροί ενήλικοι έχουν υψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών», δήλωσε η Begdache.
Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων
Η ομάδα χωρίζει επίσης τους ερωτηθέντες με βάση το φύλο, καθώς η μορφολογία του εγκεφάλου διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Με απλά λόγια, ο αρσενικός εγκέφαλος επιτρέπει την αντίληψη και τον συντονισμό, ενώ ο θηλυκός υποστηρίζει την ανάλυση και τη διαίσθηση. Η Begdache και η ομάδα της πιστεύουν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές ανάγκες.
«Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από τη διατροφή τους απ’ ό,τι οι γυναίκες», δήλωσε η Begdache. «Όσο τρώνε μια ελαφρώς υγιεινή διατροφή, θα έχουν καλή ψυχική ευεξία. Μόνο όταν καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό αρχίζουμε να βλέπουμε ψυχική δυσφορία». «Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταναλώνουν ένα ολόκληρο φάσμα υγιεινών τροφίμων και να κάνουν άσκηση για να έχουν ψυχική ευεξία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Begdache, οι τρέχουσες συστάσεις βασίζονται στη φυσική υγεία και δεν υπάρχουν συστάσεις για την ψυχική υγεία και ελπίζει ότι σύντομα θα αλλάξει αυτή η αντίληψη.