fbpx

Προβιοτικά και παρενέργειες – Τα προβιοτικά είναι ζωντανά μικρόβια που όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.

 Τα προβιοτικά έχουν γίνει δημοφιλή ως ένας τρόπος βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας μέσω της διατροφής.

Στα προβιοτικά προϊόντα περιλαμβάνονται κυρίως το γιαούρτι, ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και μερικοί χυμοί. Μπορούν να ληφθούν ως συμπληρώματα ή να καταναλωθούν φυσικά μέσω ζυμωμένων τροφίμων όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το λάχανο.

Κοινά προβιοτικά στελέχη που βρίσκονται στα συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν το Lactobacillus και το Bifidobacterium.

Προβιοτικά και τροφές

Προβιοτικά και παρενέργειες
Προβιοτικά και παρενέργειες – Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα προβιοτικά ροφήματα, μπορεί να κάνουν κακό αντί για καλό.

◊ Αρακάς

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Applied Microbiology» διαπίστωσε ότι ο αρακάς περιέχει Leuconostoc mesenteroides, ένα ισχυρό προβιοτικό που συχνά συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας

◊ Γιαούρτι

Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο βακτηρίων, του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus bulgaricus σε παστεριωμένο γάλα. Δεν θα πρέπει να περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

◊ Κεφίρ

Παρόλο που το γαλακτοκομικό αυτό ρόφημα μοιάζει με το γιαούρτι, αν έχετε μια δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως να είναι καλύτερη επιλογή. Τα βακτηρίδια του αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα μεγιστοποιεί τις πιθανότητες στο να αποδώσουν τα θεραπευτικά τους οφέλη στο έντερο.

◊ Μαύρη σοκολάτα

Εκτός από προβιοτικά περιέχει και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο. Συστήνεται η μαύρη διότι το 70% του κακάο δεν περιέχει ζάχαρη.

◊ Μπύρα

Οι βιταμίνες από το σιτάρι του κριθαριού που παράγεται από τη ζύμωση επιβιώνουν από τη διαδικασία ζύμωσης και φιλτραρίσματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και να μειώσουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Γνωρίστε περισσότερα για τη μπύρα και το μικροβίωμα του εντέρου

Ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο;

Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και κοιλιακός πόνος αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας ατόμων με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Μόνο ορισμένα στελέχη έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν οφέλη για ένα ή δύο συμπτώματα. Συνεπώς, εάν αποφασίσετε να λάβετε προβιοτικά, επιλέξτε εκείνο που έχει υποστηριχθεί με έρευνα και για συγκεκριμένο σύμπτωμα. Δοκιμάστε το προβιοτικό για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας. Ακόμα κι αν δεν βρείτε σημαντικές βελτιώσεις, τα προβιοτικά προσφέρουν οφέλη στην υγεία  και μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο του υγιεινού τρόπου ζωής.

  • Vivomixx 

Η εξαιρετικά συμπυκνωμένη φόρμουλα αποκαθιστά γρήγορα και αποτελεσματικά την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας σας. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει έναν συνδυασμό 8 στελεχών ζωντανών βακτηρίων σε συγκέντρωση 450 δισεκατομμυρίων ανά σακουλάκι. Χάρη στη βέλτιστη ποσότητα ωφέλιμων βακτηρίων που περιέχει, μπορεί να ανακτήσει την εντερική μικροχλωρίδα ασθενών με ελκώδη κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονή.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για προβιοτικά;

Προβιοτικά και παρενέργειες
Προβιοτικά και παρενέργειες – Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι καλύτερο να αποφεύγουν τέτοιου είδους προϊόντα

Η κατάλληλη ώρα σύμφωνα με τους ειδικούς για τη λήψη των δισκίων είναι το πρωί που θα έχετε άδειο στομάχι.

Τόσο το pH του στομάχου όσο και το χαμηλό επίπεδο υδροχλωρικού οξέος είναι παράγοντες που ευνοούν την επιβίωση των βακτηρίων. Για τον ίδιο λόγο, συνιστάται να περιμένετε 10 έως 15 λεπτά πριν το φαγητό. Επίσης, εάν παίρνετε αντιβιοτικά, πάρτε το συμπλήρωμα τουλάχιστον τρεις ώρες αργότερα.

Ωστόσο, όμως έχουν αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι όταν το στομάχι είναι άδειο το pH του είναι πολύ όξινο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα καλά βακτήρια των προβιοτικών.

Μελέτη του 2011 εξέτασε τη λήψη προβιοτικών με χυλό από βρόμη και γάλα, μόνο με γάλα, μόνο με χυμό μήλου και μόνο με νερό. Η ετυμηγορία; Η λήψη των προβιοτικών 30 λεπτά πριν ή κατά την έναρξη ενός γεύματος (βρόμη με γάλα) βρέθηκε ότι αυξάνει την απορρόφησή τους. Επίσης, η απορρόφηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν το γεύμα περιείχε ελάχιστα λιπαρά, γι’ αυτό και κάποιοι συστήνουν η λήψη προβιοτικών να συνοδεύεται από κάτι λιπαρό.

Τελικά προβιοτικά πριν ή μετά το φαγητό;

Δεδομένου ότι οι ειδικοί δεν συμφωνούν ποια είναι η καλύτερη στιγμή να παίρνουμε τα προβιοτικά, κάντε ένα μικρό πείραμα. Δοκιμάστε να τα παίρνετε για 1-2 εβδομάδες με φαγητό και στη συνέχεια για ανάλογο διάστημα χωρίς φαγητό. Καταγράψτε πώς αισθάνεστε και υιοθετήστε ό,τι λειτουργεί καλύτερα στον οργανισμό σας. 

Προβιοτικά χάπια – Προβιοτικά και παρενέργειες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν παρενέργειες από τη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Δεν είναι γνωστό γιατί κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες συνεχούς χρήσης.

1 Φούσκωμα
2 Αυξημένη δίψα
3 Δυσκοιλιότητα
4 Αύξηση των αερίων

Για να μειώσετε την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, ξεκινήστε με μια μικρή δόση προβιοτικών και αργότερα αυξήστε την πλήρη δοσολογία για μερικές εβδομάδες.

Πότε δεν πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;

Τα προβιοτικά προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό και για το λόγο αυτό η κατανάλωση τους θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή οι ασθενείς που έχουν προβεί σε μεταμόσχευση οργάνων δεν θα πρέπει να λαμβανουν τα συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς, μπορεί να τους προκαλέσουν λοιμώξεις.  

Πόσο καιρό πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;

Η χορήγηση των προβιοτικών εξαρτάται ουσιαστικά από την κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος ενός οργανισμού, το οποίο υπάρχει στο πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση των προβιοτικών και η μεταβολή του μικροβιώματος, που συνεπάγεται της χρήσης, συμβάλλει θετικά σε διάφορες παθογόνες καταστάσεις. Η λήψη προβιοτικών ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και δείχνει να συμβάλλει θετικά στην καλύτερη υγεία ατόμων που πάσχουν από ασθένειες.

Όσον αφορά στην κατανάλωσή τους, τα προβιοτικά συνίσταται να λαμβάνονται τακτικά, κατά προτίμηση να γίνεται καθημερινή λήψη, για καλύτερα αποτελέσματα, ενώ σε κάποιες παθήσεις μπορεί να συνιστώνται για περισσότερες φορές την ημέρα. Ο χρόνος κατά τον οποίο παρατηρούνται οφέλη ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω του ότι το μικροβίωμα σε κάθε οργανισμό είναι διαφορετικό. Ανάλογα με τον οργανισμό, τα οφέλη μπορεί να είναι εμφανή από μια με δύο ημέρες μέχρι κάποιες εβδομάδες.

Για την ασφαλή λήψη τους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας εάν υπάρχει οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα ή ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.