fbpx
Νηστεία: Αποφύγετε τις παγίδες που αυξάνουν τη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Νηστεία: Αποφύγετε τις παγίδες που αυξάνουν τη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Η νηστεία είναι μια ιδανική ευκαιρία να τραφούμε ισορροπημένα και υγιεινά, αποφεύγοντας, τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά η υπερκατανάλωση των οποίων σχετίζεται με την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία προετοιμάζει τους χριστιανούς για την μεγαλύτερη εκκλησιαστική εορτή, αυτή της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού Χριστού, χαρακτηρίζεται από την πνευματική και σωματική άσκηση των πιστών. Στην ασκητική αυτή προσπάθεια ιδιαίτερη σημαντική θέση κατέχει η νηστεία.

Εάν όμως η διατροφή δεν είναι προσεγμένη, τότε ενέχεται να πέσουμε σε παγίδες που τελικά θα αυξήσουν τη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Νηστεία  Τι πρέπει να προσέξετε

  • Ελιές 

ελιές νηστεία χοληστερίνη

Οι ελιές διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης (υγειοπροστατευτικών ουσιών), ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται σε 4-5 την ημέρα. 

  • Μακεδονικός χαλβάς 

Πρόκειται για ένα γλυκό με πλειάδα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του. Ωστόσο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα κομμάτι, καθώς εκτός από νόστιμος είναι και πολύ θερμιδογόνος. 

  • Παστέλια 

νηστεία θερμίδες παστέλι

Η θρεπτική αξία του παστελιού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους υδατάνθρακες που περιέχει το μέλι. Ο διατροφικός αυτός θησαυρός περιέχει βιταμίνες Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, το σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε μέχρι 3 την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα νηστίσιμα κουλουράκια.

  • Ψωμί 

Μπορεί να μην αισθάνεστε κορεσμό από την ποσότητα φαγητού, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσετε με τα μούτρα στις φρατζόλες ψωμιού. Δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε τις 3 φέτες ημερησίως. Επίσης, αποφύγετε τις γενναίες βουτιές με το ψωμί στο λάδι της σαλάτας ή του λαδερού φαγητού.

  • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της διατροφής. Είναι καλή πηγή καλών λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και φυτικών ινών και συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή, εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία. Ωστόσο, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε 2-3 φορές την εβδομάδα. 

Νηστεία

Εάν αποφύγετε τις παγίδες και νηστέψετε με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο στο τέλος της Σαρακοστής θα δείτε ότι έχετε μείνει στα κιλά σας, ίσως και να έχετε χάσει βάρος.

Επίσης, δεν αποκλείεται να δείτε και αλλαγές προς το καλύτερο, στο λιπιδαιμικό σας προφίλ, δηλαδή μείωση στην ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να ωφελήσει και όσους έχουν υπέρταση.

Όταν όμως χαρακτηρίζεται από υπερβολικές στερήσεις και λανθασμένες διατροφικές επιλογές, μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό κάτι που δεν είναι επιθυμητό, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ταλαιπωρούνται από χρόνια νοσήματα, αλλά και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας – ιδιαίτερα όταν έχουν μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.