Η νηστεία είναι μια ιδανική ευκαιρία να τραφούμε ισορροπημένα και υγιεινά, αποφεύγοντας, τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά η υπερκατανάλωση των οποίων σχετίζεται με την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία προετοιμάζει τους χριστιανούς για την μεγαλύτερη εκκλησιαστική εορτή, αυτή της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού Χριστού, χαρακτηρίζεται από την πνευματική και σωματική άσκηση των πιστών. Στην ασκητική αυτή προσπάθεια ιδιαίτερη σημαντική θέση κατέχει η νηστεία.
Εάν όμως η διατροφή δεν είναι προσεγμένη, τότε ενέχεται να πέσουμε σε παγίδες που τελικά θα αυξήσουν τη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.
Νηστεία Τι πρέπει να προσέξετε
- Ελιές
Οι ελιές διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης (υγειοπροστατευτικών ουσιών), ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται σε 4-5 την ημέρα.
- Μακεδονικός χαλβάς
Πρόκειται για ένα γλυκό με πλειάδα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του. Ωστόσο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα κομμάτι, καθώς εκτός από νόστιμος είναι και πολύ θερμιδογόνος.
- Παστέλια
Η θρεπτική αξία του παστελιού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους υδατάνθρακες που περιέχει το μέλι. Ο διατροφικός αυτός θησαυρός περιέχει βιταμίνες Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, το σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε μέχρι 3 την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα νηστίσιμα κουλουράκια.