fbpx
Τριγλυκερίδια – Ποια βότανα ρίχνουν τις υψηλές τιμές

Τριγλυκερίδια – Ποια βότανα ρίχνουν τις υψηλές τιμές

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και διάφορα βότανα, ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας.

Οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με διάφορες παθήσεις, ενώ μπορεί να αποτελούν μέρος μιας ανθυγιεινής κατάστασης που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο. Σύμφωνα με μελέτες, διάφορα βότανα, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση, θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Οι αυξημένες τιμές στα τριγλυκερίδια έχουν συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, ειδικά σε άτομα με χαμηλά επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Γιατί οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια δημιουργούν πρόβλημα;

Πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με προβλήματα ήπατος και παγκρέατος. Τα υψηλά τριγλυκερίδια τείνουν να εμφανίζονται μαζί με άλλα προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης και χαμηλά επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης.

Πως να ρίξω την χοληστερίνη με βότανα

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια προβλήματα προκαλούνται μόνο από υψηλά τριγλυκερίδια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα υψηλά τριγλυκερίδια, από μόνα τους, αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας. Συνολικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής θα ρίξει τις τιμές στα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη και θα μειώσει τον συνολικό κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων.

Τα βότανα, σε συνδυασμό με περισσότερη σωματική δραστηριότητα και προσεγμένη διατροφή, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Ποια βότανα ρίχνουν τις αυξημένες τιμές στα τριγλυκερίδια;

αγκινάρα βότανα που ρίχνουν τα τριγλυκερίδια

Σύμφωνα με μελέτες, διάφορα βότανα μπορούν δυνητικά να μειώσουν το προφίλ των λιπιδίων. Δείτε παρακάτω μερικά βότανα με υπολιπιδαιμική δράση:

  • Βασιλικός: Μείωση της LDL και της ολικής χοληστερόλης, αύξηση της HDL.
  • Πικραλίδα: Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης, LDL-C και αύξηση του HDL-C.
  • Έλαιο νυχτολούλουδου: Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης.
  • Γαϊδουράγκαθο: Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, στη διάλυση του λίπους που συσσωρεύεται στα αγγεία και στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, αποτοξινώνει το συκώτι. Προσοχή χρειάζεται στην υπερκατανάλωση, γιατί μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Αγκινάρα: Έχει παρόμοιες ιδιότητες με το γαϊδουράγκαθο και η χρήση του έχει δείξει ότι συντελεί στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ λόγω της κυναρίνης, που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της αγκινάρας.
  • Τριγωνέλλα (fenugreek): Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης, HDL-C.
  • Τζίνσενγκ: Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης, LDL-C και αύξηση του HDL-C.
  • Πράσινο τσάι: Επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων του μεταβολισμού των λιπιδίων. Οι πολυφαινόλες που περιέχει ενεργοποιούν τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την αποδόμηση των τριγλυκεριδίων.
  • Κράταιγος: Είναι ένα αντιοξειδωτικό φυτό με σημαντική επίδραση στα τριγλυκερίδια και την LDL αλλά και στη φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
  • Εκχύλισμα σκόρδου: Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
  • Κουρκουμίνη: Σύμφωνα με μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Υπερλιπιδαιμία – Το «μυστικό» της θεραπείας είναι στη διατροφή μας

Η υπερλιπιδαιμία είναι η αύξηση των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL-χοληστερόλη, LDL- χοληστερόλη) του αίματος.
Αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο. Είναι μία αρκετά συνηθισμένη παθολογική κατάσταση και είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η υπερλιπιδαιμία βρίσκεται συχνά κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται μετά από μία εξέταση αίματος νηστείας. Η νηστεία σημαίνει τουλάχιστον 12 ώρες χωρίς φαγητό.

Η υπερλιπιδαιμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη κληρονομικότητα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κληρονομικότητα δεν οφείλονται μόνο στους γενετικούς παράγοντες αλλά και στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.
Βασικός μας στόχος για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά και κατ’ επέκταση η μείωση του βάρους εάν είναι απαραίτητο.

Κλινική εικόνα της Υπερλιπιδαιμίας :

Οι υπερλιπιδαιμίες δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε ορισμένες συγγενείς μορφές με λίαν αυξημένα τα επίπεδα της χοληστερόλης εμφανίζονται από παθήσεις ηλικίας ξανθελάσματα στα βλέφαρα και στους τένοντες των χειρών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Υπερλιπιδαιμία – Το «μυστικό» της θεραπείας είναι στη διατροφή μας

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.