Νηστεία Τι πρέπει να προσέξετε
- Ελιές
Οι ελιές διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης (υγειοπροστατευτικών ουσιών), ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται σε 4-5 την ημέρα.
- Μακεδονικός χαλβάς
Πρόκειται για ένα γλυκό με πλειάδα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του. Ωστόσο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα κομμάτι, καθώς εκτός από νόστιμος είναι και πολύ θερμιδογόνος.
- Παστέλια
Η θρεπτική αξία του παστελιού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους υδατάνθρακες που περιέχει το μέλι. Ο διατροφικός αυτός θησαυρός περιέχει βιταμίνες Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, το σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε μέχρι 3 την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα νηστίσιμα κουλουράκια.
