Το κάρδαμο παίρνει την τέλεια βαθμολογία 100/100 και ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου των πιο υγειινών τροφών
Τρώτε συχνά νεροκάρδαμο; Μάλλον όχι. Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη θα μπορούσε κάλλιστα να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.
Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο William Paterson στο New Jersey ανακάλυψαν ότι αυτό το φυτικό βότανο είναι πραγματικά εξαιρετικό για την υγεία σας.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Preventing Chronic Disease.
Πλούσιο σε ασβέστιο, χαλκό, βιταμίνη C , το νεροκάρδαμο έχει και αντιοξειδωτικό ενδιαφέρον.
Με τέλεια βαθμολογία 100/100, βρίσκεται στην κορυφή αυτής της κατάταξης και ξεπερνά τα άλλα φρούτα και λαχανικά που αναλύθηκαν από ερευνητές όπως αναμεταδίδονται στο France GQ.
Συνολικά, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε και συνέκρινε τα δεδομένα 41 τροφίμων ανάλογα με τη συχνότητα των 17 βασικών θρεπτικών συστατικών.
Όσον αφορά το κάρδαμο, παρέχει το 100% της συνιστώμενης πρόσληψης του οργανισμού για μόνο 100 kcal.
Κάρδαμο – Απαραίτητα λιπαρά οξέα
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επικεντρωθούν στις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες και να ανακαλύψουν πώς μπορούν να εξάγουν καλύτερα τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμά τους», λέει ο καθηγητής Di Noia.
«Η κατάταξη ρίχνει φως στη διατροφική ποιότητα των διαφορετικών τροφίμων και μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή των πιο διατροφικά πλούσιων προϊόντων στην ομάδα των υπερτροφών».
Ένα άλλο πλεονέκτημα για το κάρδαμο είναι ότι οι σπόροι του είναι βρώσιμοι και είναι πλούσιοι σε μέταλλα. Περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Προσοχή: Η παρουσία βιταμίνης Κ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Το αρωματικό μπαχαρικό που προστατεύει τη στοματική υγεία
Το κάρδαμο αποτελεί ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής, αφού περιέχει φυτοχημικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Οι σπόροι του είναι πράσινοι ή μαύροι, ενώ η γεύση τους ελαφρώς πικάντικη και όξινη, διατηρώντας ταυτόχρονα μια γλυκύτητα.
Το μαύρο κάρδαμο έχει πιο έντονο άρωμα και γεύση, οπότε και πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρότερη ποσότητα ενώ το πράσινο είναι πιο γλυκό, φρουτώδες γι’αυτό και πιο διαδεδομένο ως προς τη χρήση του.
Σαν μπαχαρικό είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια, άμυλα και κολλώδεις ουσίες, γι’αυτό κι έχει αποσυμφορητικές, αντιβακτηριακές, διουρητικές κι αφροδισιακές ιδιότητες.
Το διάσημο, για τα οφέλη του, μπαχαρικό, έχει αποτελέσει πολλές φορές την αφορμή για να διεξαχθούν αρκετές έρευνες , αφού περιλαμβάνει οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με ένα κεφάλαιο του βιβλίου «Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention», αυτό το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, και αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες εξηγούν τη θετική του επίδραση στην υγεία.
- Αντιμικροβιακές ικανότητες
Το έλαιο από τον καρπό του καρδάμου μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και τους μύκητες. Ειδικότερα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει δείξει πως το αιθέριο έλαιο του κάρδαμου είναι αποτελεσματικά ικανό να σκοτώσει πολλά είδη βακτηρίων, καταστρέφοντας την κυτταρική τους μεμβράνη.
Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψή του μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP, IL-6, TNF-α, και MDA και να αυξήσει την αντιοξειδωτική κατάσταση κατά 90%.
Κάραμο και στοματική υγεία
Το κάρδαμο βοηθά στην εξισορρόπηση του pH στο στόμα.
Ένα φυσικό καθαριστικό των δοντιών
Αιώνες τώρα, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να προσφέρουν νότες φρεσκάδας στην αναπνοή τους αλλά και για να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια του στόματος, μια κοινή αιτία κακής αναπνοής, τερηδόνας και ουλίτιδας. Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι μασούσαν λοβούς κάρδαμου ως θεραπεία για τις οδοντικές ασθένειες.
Είναι επίσης αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών στο στόμα, τον φάρυγγα και τα ούλα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και εμποδίζει τη φθορά των δοντιών. Για ευχάριστη αναπνοή, μασήστε λίγους σπόρους μετά το γεύμα. Η σινεόλη, ένα σημαντικό συστατικό του ελαίου του κάρδαμου, περιέχει ένα αντισηπτικό που σκοτώνει τα βακτήρια που δημιουργούν κακή αναπνοή και φθορές στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα.
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του το καθιστούν ιδανικό στη διάσπαση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.
Κάρδαμο και παρενέργειες
Η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα ή ερεθισμό του στομάχου.
Επιπλέον, απαγορεύεται ρητά η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή κατά τον μητρικό θηλασμό.