Ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων σε έρευνα του περιοδικού «Scientific Reports» είχε καλύτερη απόδοση σε σύνθετες δοκιμές όταν εκείνοι κατανάλωναν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να ωφελήσει την αγγειακή λειτουργία. Η πιο σημαντική επίδραση των φλαβονοειδών εμφανίζεται στην εγκεφαλική αγγειακή λειτουργία και τη γνωστική απόδοση σε νέους, υγιείς ενηλίκους.
Τα φλαβονοειδή βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
«Τα φλαβονοειδή είναι μικρά μόρια που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και στο κακάο», δήλωσε ο κ. Ρεντέιρο, ερευνητής και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. «Δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τα φωτεινά τους χρώματα και είναι γνωστό ότι ωφελούν την αγγειακή λειτουργία. Τα φλαβονοειδή φαίνεται να ωφελούν επίσης τον εγκέφαλο. Ακόμη, παρουσιάζουν θετικό αντίκτυπο και στη γνωστική λειτουργία». Η ομάδα συνέλεξε για την έρευνα ενήλικους μη καπνιστές χωρίς εγκεφαλική, καρδιακή ή αναπνευστική νόσο. Οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν σε αυτόν τον πληθυσμό παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε υγιείς ανθρώπους.
Η ομάδα εξέτασε τους 18 συμμετέχοντες σε δύο ξεχωριστές δοκιμές. Στη μία, οι συμμετέχοντες έλαβαν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή. Στην άλλη, κατανάλωσαν επεξεργασμένο κακάο με πολύ χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση του κακάο, οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν πολύ καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου τους. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και στην καλύτερη αποβολή διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα.
Τα φλαβονοειδή βοηθούν και στις γνωστικές λειτουργίες
«Τα επίπεδα της οξυγόνωσης ήταν περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερα στο κακάο υψηλών φλαβονοειδών έναντι του κακάο χαμηλών φλαβονοειδών και η απόκριση οξυγόνωσης ήταν ένα λεπτό ταχύτερη», δήλωσε ο κ. Ρεντέιρο. Μετά την κατανάλωση κακάο με φλαβονοειδή, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε απαιτητικά γνωστικά τεστ. Ωστόσο, δεν υπήρχε μετρήσιμη διαφορά της απόδοσης στα ευκολότερα τεστ. Αυτό υποδηλώνει ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να είναι ωφέλιμα στις πιο δύσκολες γνωστικές εργασίες.
«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες επωφελήθηκαν από την πρόσληψη φλαβονοειδών. Υπήρξε όμως μια μικρή ομάδα στην οποία δεν παρουσιάστηκαν τα οφέλη των φλαβονοειδών», ανέφερε ο ερευνητής και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Σε 4 από τα 18 άτομα της μελέτης δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στην απόκριση οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Ακόμα δεν βελτιώθηκε ούτε η απόδοσή τους στα τεστ. «Οι τέσσερις αυτοί συμμετέχοντες είχαν ήδη τις υψηλότερες τιμές οξυγόνου στο αίμα τους και ίσως για αυτό δεν είχε το κακάο επίδραση πάνω τους», δήλωσε ο ίδιος.
Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της αγγειακής δραστηριότητας μετά την έκθεση σε φλαβονοειδή συνδέεται με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.